SERVER O RATU: Američki analitičar u strahu za lažnu državu dao suludu analizu

Novosti online

30. 04. 2021. u 00:25

AMERIČKI analitičar Danjiel Server, komentarišući takozvani "non pejper" dokument, istakao je da uprkos tome što dokument potvrđuje (nepostojeći) suverenitet i teritorijalni integritet tzv. Kosova, u praksi čini lažnu državu Kosovo manje "suverenom", prenosi Koha.

СЕРВЕР О РАТУ: Амерички аналитичар у страху за лажну државу дао сулуду анализу

Foto: Printscreen/Jutjub

Server je objavljivanje dokumenta nazvao "ratom koji nije dobar za mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu".

- Mada afirmiše (lažni) suverenitet, (nepostojeći) teritorijalni integritet i (samoprkolamovanu) nezavisnost tzv. Kosova i Srbije, u praksi ovaj predlog zahteva od Prištine da dozvoli praktičnu primenu suvereniteta nad ekonomskim razvojem, zdravstvom, urbanim i ruralnim planiranjem kao i suverenitet nad desetinama lokacija i zgrada Srpske pravoslavne crkve, zaštitnih zona koje bi se protezale na neodređeno vreme - rekao je Server.

Što se "autonomnog okruga severnog Kosova" tiče, Server kaže da je to samo nejasna primena "Ustava" (tzv.) Kosova na sever, u sredinama gde živi srpska većina.

- Zauzvrat, Priština praktično ne dobija ništa - ne dobija bilateralno priznanje od Srbije i članstvo u Ujedinjenim nacijama, već samo nejasna obećanja o tretmanu kao "suverene države", uključujući razmenu loše definisanih diplomatskih misija. Predsednik Vučić je bio je u pravu kada je rekao da ovo nudi više od Ahtisarijevog plana. Daje bolju ponudu za Srbiju i zahteva manje od Beograda - ocenio je Server.

Server smatra da je dokument "nepravedan", te da je potrebno da se razjasni "da li je Beograd spreman za reciprocitet".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)