"SRBIJA ĆE NA TOME INSISTIRATI": Vučić - Priština će morati da ispuni obavezu iz Briselskog sporazuma!

Tanjug

23. 04. 2021. u 11:26

ZA Srbiju je Briselski sporazum nešto što mora da se ispoštuje i insistiraćemo na tome da Priština ispuni svoju jedinu obavezu koju ima, poručio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

СРБИЈА ЋЕ НА ТОМЕ ИНСИСТИРАТИ: Вучић - Приштина ће морати да испуни обавезу из Бриселског споразума!

Foto: Tanjug

- Ako smo mi mogli da ispunimo sve svoje obaveze i Priština će morati da ispuni jednu jedinu koju ima.

- Na tome će naša strana insistirati i verujem da će to otvoriti vrata daljim razgovorima i postizanju mogućeg kompromisa između naše dve strane - rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa nemačkim ministrom inostranih poslova Hajkom Masom.

On je tako odgovorio upitan da prokomentariše izjavu kosovske predsednice Vjose Osmani da pregovore treba resetovati i da Priština neće primenjivati ništa što je do sada dogovoreno, kao i da li će Briselski sporazum biti ispunjen.

- Za Srbiju dijalog sa Prištinom nije izražavanje želja, već su to ozbiljni razgovori u kojima treba da se dođe do kompromisa na ozbiljan način. Za nas je ono što smo potpisali Briselskim sporazumom 2013. nešto što mora da se poštuje i Srbija će na tome da insistira - rekao je Vučić.

On je napomenuo da Srbija i Nemačka imaju drugačiji stav po pitanju nezavisnosti (tzv.) Kosova, ali da Srbija želi da na ozbiljan način razgovara o budućnosti celog regiona i postizanju kompromisa, štiteći svoje drzavne i nacionalne interese.

Srbija to želi, kako je rekao Vučić, u najboljoj veri, bona fide, i na najbolji način kako bi pokušala da obezbedi dugotrajan mir i stabilnost u regionu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Evropski salto mortale

23.04.2021. 12:01

Sa kojim pravom Evropa traži i zahteva od Srbije bilo šta kad posle toliko vremena ne sprovodi akt Briselskog sporazuma kojeg je uz garancije i sama potpisala ??.Da je Evropa sramotno pala u svojim kriterijima govori i podatak da su nekoliko zemalja postale njene članice ,a da nisu ispunile zahteve i kriterije koje se traže od Srbije.

prellee

23.04.2021. 12:21

U sporazum ako se postigne obavezno treba da bude navedeno da niko nema pravo tražiti bilo kakvu kompenzaciju ili neku tužbu protiv Strbije iz ratnog perioda. Ako Albanci dojdu do sporazuma a to se ne navede, oni če neprekidno Srbiju vređati, omalovažavati i vračati nazad. Takvi su to političari, takvi ljudi bez mjere. Taj Sporazum mora garantovati i sam Zapad. Koliko su nas Srbe samo prevarili zbog tih sporazuma.Mnogo, Zapadu se ne može vjerovati.

Dea

23.04.2021. 12:34

Kakvo je to resenje problema i sporazuma ako samo jedna strana ostvaruje zadatke koji su zacrtani a druga se pravi blesava.To nije onda trazenje kompromisnog resenja.

Luka

23.04.2021. 14:51

Presedniče sa velikim poštovanjem se odnosim prema svemu što činite za dobro naše zemlje i naroda,ali kad je u pitanju Kosovo treba prvenstveno inzistirati na nepovredivosti naših državnih granica,na čemu inzistira i Njemačka kad su u pitanju druge republike bivše Jugoslavije.Zašto taj princip ne bi vredeo i Srbiju .Nema niti Njemačka niti druge države nikakvih argumenata da to ne bi vredelo i za Srbiju,osim gole želje i sile da se Kosovo otme Srbiji.Ne pristajte na taj surovu otimačinu.U tom smislu je i Rezolucija 1244 naša velika snaga