ČETIRI MILIJARDE DINARA ZA SRBE NA KIM: Petar Petković o sredstvima izdvojenim rebalansom budžeta

D. Zečević

21. 04. 2021. u 13:19

SREDSTVA od četiri milijarde dinara izdvojena rebalansom budžeta Srbije namenjena srpskom narodu na Kosovu i Metohiju, osim za finansijsku pomoć građanima namenjena su i za kapitalne projekte kao što su izgradnja novih bolnica, vrtića, zgrade Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici - saopštio je Petar Petković, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

ЧЕТИРИ МИЛИЈАРДЕ ДИНАРА ЗА СРБЕ НА КИМ: Петар Петковић о средствима издвојеним ребалансом буџета

Foto Tanjug

Kako je Petković izjavio za "Novosti", Vlada Srbije je na inicijativu predsednika Aleksandra Vučića opredelila značajnu finansijsku pomoć za srpski narod na KiM i da to, kako je naglasio, govori da naša država ulaže u mir, budućnost i opstanak srpskog naroda u južnoj srpskoj pokrajini.


- Deo sredstava se odnosi na jednokratnu pomoć u izosu od 200 evra za nezaposlene građane dok će po 100 evra dobiti svi ostali, deca mlađa od 18 godina, penzioneri i zaposleni.Tako će jedna prosečna porodica dobiti između 500 i 800 evra pomoć, što će posebno značiti Srbima južno od Ibra, koji ipak žive teže nego Srbi na severu Kosova i Metohije - rekao je Petković, pojašnjavajući da će sredstva biti uložena u izgradnju nove bolnice u Gračanici ka kojoj gravitira gotovo 60.000 ljudi iz Metohije, kosovskog pomoravlja i sa centralnog Kosmeta. On je najavio i projekat rekonstrukcije KBC  Kosovska Mitrovica i izgradnju nove zgrade Univerziteta u severnom delu Kosovske Mitrovice i dodao da će se graditi i nekoliko vrtića.

-Takođe, obezbeđena su sredstva za sanaciju štete od poplava i drugih nepogoda, a povećan je i budžet za pomoć poljoprivredi, malim i srednjim preduzećima - kazao je Petković, naglasivši da je do kraja godine u planu gradnja 15 zgrada sa 180 stanova za Srbe na Kosovu i Metohiju.
 

NAPADI I NEPOŠTOVANjE BRISELSKOG SPORAZUMA


Opominjući da situacija na Kosovu i Metohiji nije ni malo laka, Petković je kazao da je u proteklih nekoliko meseci bilo 33 napada na Srbe, podsećajući da je prošlo 2.924 dana od potpisivanja Briselskog sporazuma, a da Priština ništa nije ispunila iz tog sporazuma, a pre svega prvih šest tačaka koje se odnose na formiranje ZSO.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!