ODALOVIĆ: Pitanjem nestalih se bavimo odgovorno, na KiM neistraženo barem pet lokacija

D.R.Đ.

08. 04. 2021. u 17:53

DOBRO je što predstavnici Prištine pitanje nestalih smatraju jednim od prioritetnih koje bi trebalo rešiti. Ukoliko sa njihove strane ima bilo kakvih novih zahteva oni će na sastanku Radne grupe biti primljeni, ali isto tako tražimo da i mi prisustvujemo svim ekshumacijama i proverama lokacija koje su predmet našeg interesovanja na Kosovu i Metohiji - izjavio je Veljko Odalović, predsednik komisije Vlade Srbije za nestala lica.

ОДАЛОВИЋ: Питањем несталих се бавимо одговорно, на КиМ неистражено барем пет локација

Foto: Tanjug

On je za portal „Kosovoonlajn“ naveo da na KiM ima barem pet praktično potvrđenih lokacija i da se od Prištine očekuje da nam saopšti "kada i šta radimo", kao i da postoji zabrinutost jer se ne postupa po zahtevima Beograda. Prema informacijama koje ima, posmrtni ostaci tri vojnika sahranjeni su na lokaciji na Košarama, a treba istražiti i lokacije Lapušnik, Budisavci, kod Đakovice i jednu kod Suve Reke.

Odalović je podsetio da su krajem prošle godine pronađeni posmrtni ostaci na lokaciji kod Raške, da je ona u decembru zatvorena zbog vremenskih uslova, ali da će se u skorije vreme nastaviti rad na toj lokaciji. Sa lokacije Kiževak, kako je rekao, nedavno su identifikovani posmrtni ostaci dve osobe o čemu je Priština obaveštena.

Podsetio je da su na groblju u Kosovskoj Mitrovici pronađena tela kosovskih Albanaca i da su identifikovani na osnovu dokumentacije koju je dala srpska strana:

-Kao što se mi ponašamo veoma odgovorno prema ovom pitanju, tako očekujemo da se ponaša i Priština.

Jedno od prioritetnijih pitanja, napomenuo je Odalović, su 300 tela koja se nalaze u mrtvačnici u Prištini jer porodicama mora da se kaže kome ta tela pripadaju.

Na zajedničkoj listi nestalih, ukazao je, nalazi se 1.642 osobe. Do sada je 75 odsto slučajeva rešeno, ali se insistira na proveri svih informacija iz bilo kog izvora da dođu, do Beograda ili do Prištine.

Temu nestalih kosovske vlasti traže kao „broj jedan“ u nastavku dijaloga sa Beogradom, a portparol vlade u Prištini Perparim Krieziu juče je saopštio da će njihovu delegaciju predvoditi premijer Aljbin Kurti, uz konsultacije sa predsednicom Vljosom Osmani. Pre Kurtija, u Briselu je naspram srpske delegacije sedeo Avdulah Hoti, a pre njega Hašim Tači, dok nije uhapšen i odveden u Hag.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna