MILOVAN DRECUN: Vojna baza i vežba ugrožavaju opstanak i bezbednost srpskog naroda na Kosmetu

Tanjug

29. 03. 2021. u 18:17

PREDSEDNIK Skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun izjavio je danas da najavljena izgradnja vojne baze u južnoj Mitrovici za pripadnike tzv. kosovskih bezbednosnih snaga (KBS), kao i vojna vežba SAD i NATO saveznika "Branilac Evrope 21", u kojoj će učestvovati i KBS, može da se posmatra kao ugrožavanje opstanka i bezbednosti srpskog naroda na severu KiM.

МИЛОВАН ДРЕЦУН: Војна база и вежба угрожавају опстанак и безбедност српског народа на Космету

Foto: Tanjug

Drecun je objasnio da Priština na taj način želi da KBS preraste u klasičnu vojnu organizaciju, tzv. vojsku Kosova, što je, podseća, protivno Rezoluciji 1244.

- Svako pojačano prisustvo KBS, privlačenje infrastrukture, ljudstva i tehnike ka severu Kosmeta tera nas na oprez i izaziva sumnju da Priština ne odustaje od namere da čak i uz upotrebu tih formacija stavi pod potpunu administracionu kontrolu sever Kosmeta i time ugrozi opstanak i bezbednost srpskog naroda na severu - rekao je Drecun.

Podseća da je aktuelni mandat KBS da dejstvuje kao civilna zaštita i da pomaže u uslovima vanrednih situacija, a ne da, ističe, bude vojna organizacija koja je naoružana, ima bojevu municiju i snažnu mobilnu komponentu.

Dodaje da mnoge zemlje pomažu da KBS preraste u tzv. Vojsku Kosova kao na primer, navodi, Nemačka koja je bivšu svoju bazu u Prizrenu predala KBS ili italijanski KFOR koji je obnovio aerodrom u Đaković pa ga predao KBS 2019. godine.

Na naoružavanju i opremanju KBS rade Turska i SAD, ukazuje Drecun.

I predstojeću vežbu "Branilac Evrope 2021" vidi kao jačanje KBS i još jedan korak ka njihovom prerastanju u tzv. Vojsku Kosova.

- U narednom periodu imaćemo i kompleks vojnih vežbi "Branilac Evrope 2021" koje organizuje Kopnena vojska Evropske komande Oružanih snaga SAD, neke članice NATO i partnerske zemlje. NATO zvanično ne učestvuej u toj vežbi, organizator su SAD, ali NATO daje neke taktičke jedinice i dve komande NATO učestvuju u tome - ukazuje Drecun.

Jedna od četiri faze te vežbe, dodaje on, trebalo bi da se odvija na teritoriji naše južne pokrajine, uz učešće 207 pripadnika tzv. KBS koji će uvežbavati taktičku radnju četa u napadu i odbrani uz upotrebu bojeve municije.

- Kada pogledate tu vežbu vidite da se veoma intenzivno KBS pretvaraju u nekakvu Vojsku Kosova, što naravno izaziva veliku zabrinutost, dodatno destabilizuje međunacionalne odnose na Kosovu i maksimalno ugrožava opstanak i bezbednost srpskog naroda", naglašva Drecun.

Ukazuje i da je protivno Rezoluciji 1244 da bilo ko sem KFOR-a izvodi bilo kakve vežbe na KiM, protivno Rezoluciji je i da bilo kakve bezbednosne strukture Albanaca prerastauju u vojsku, da im se daje legitimitet i da učestvuju u međunarodnim misijama SAD i NATO.

- Mi ove vežbe doživljavamo kao ozbiljnu pretnju i pritisak na Srbiju pred nastavak razgovora sa Prištinom - kaže Drecun.

Na pitanje kakvi su instrumenti Srbiji na raspolaganju da se bori protiv prerastanja KBS u tzv. Vojsku Kosova, Drecun kaže da je to bila tema današnje sednice Odbora na KiM.

- Razmatrali smo sa predstavnicima iz Ministarstva spoljnih poslova i Ministarstva odbrane koje su aktivnosti do sada preduzete da bi se eventualno naterao organizator da odustane od izvođenja tih vežbi na KiM i da se iz učešća u toj vežbi isključe pripadnici KBS", rekao je Drecun.

Ističe da je reč o snažnim diplomatskim aktivnostima u kojima se ukazuje na kršenje Rezolucije 1244 i na militarizaciju KBS.

Drecun očekuje i da će se prvom prilikom u UN naći na dnevnom redu naći i to pitanje.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)