KURTI RUŠI DIJALOG: Brisel opomenuo premijera u Prištini zbog pregovora

D. R. Đ.

26. 03. 2021. u 08:38

NOVI premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti dobio je juče opomenu iz Brisela zbog načina na koji je predstavio principe za dijalog sa Beogradom, kojima je odbacio, a čak i ismejao Zajednicu srpskih opština.

КУРТИ РУШИ ДИЈАЛОГ: Брисел опоменуо премијера у Приштини због преговорa

Foto AP

- EU je uvek pozivala strane da se uzdrže od postupaka i izjava štetnih za atmosferu pogodnu za uspešan napredak u dijalogu i normalizaciju odnosa. Poslednje izjave Aljbina Kurtija o principama vođenja dijaloga sa Beogradom podrivaju ovaj proces, a Kurti bi zbog ovakvih izjava mogao da snosi isključivu odgovornost za nedostatak napretka i mogući neuspeh dijaloga Beograda i Prištine - poručeno je iz Evropske službe za spoljne poslove.

Foto AP

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je juče da je zadovoljan reakcijom EU i da su oni morali da reaguju.Ponavljajući stav da "ne može da postoji monoetničko udruženje", Kurti je pre toga poručio i da "Zajednica opština može da postoji u planinama Rugove, Šar-planine, ili čak reke Lepenac, ali ne i Zajednica opština zasnovana na etničkoj pripadnosti".

- Ako Kurti zaista misli sve što je rekao, dijalog ne bi imao smisla. Čekaćemo još malo da vidimo da li će čovek malo da se upodobi, da razume šta su obaveze Prištine. Ako to ne bude hteo, takođe, hvala. Bez ispunjenja obaveza može da mašta samo o glupostima koje izgovara - rekao je Vučić.

Aljbin Kurti, Foto AP

Upitan kakva je sudbina Vašingtonskog dogovora posle izbora Kurtija, predsednik je rekao da Srbija uvek poštuje potpisane sporazume i da je uvek spremna za dijalog:

- A, ako neko kaže da ga ne interesuje Zajednica srpskih opština, već da ga zanima zajednica opština između Rugove i Šare, onda je jasno da taj ne želi dijalog. Srbija će uvek biti spremna za dijalog i kompromise, ali ne i za ucene i pretnje.

Kao prvi princip, Kurti je naveo da mora da se prihvati realnost kosovske nezavisnosti, da se na to pitanje ne može vraćati i da je "nezavisnost bila kompromis". Drugi princip je da se prihvati "istina kosovskog rata, da Srbija prizna zločine koje je počinila na Kosovu, a njena vlada da se ogradi od njih", dok je treći da Priština i Beograd moraju da budu za stolom jednaki.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MLATI ČOVEK PRAZNU SLAMU I NE PRESTAJE Brnabićeva odgovorila Georgievu: Retko kad sam videla da neko toliko uživa u uzaludnosti (FOTO)