KURTI JE OBJAVIO KRAJ DIJALOGU: Petar Petković tvrdi da prištinski političar od Zapadnog Balkana pravi tinjajuće bure baruta

D.Zečević

25. 03. 2021. u 09:03

NAJNOVIJOM porukom da dijalog Beograda i Prištine mora biti zasnovan na četiri ultimatuma Srbiji, Aljbin Kurti je na bestijalan način objavio kraj dijalogu i poništio sve ono što je za pregovaračkim stolom dogovoreno u Briselu za poslednjih osam godina.

КУРТИ ЈЕ ОБЈАВИО КРАЈ ДИЈАЛОГУ: Петар Петковић тврди да приштински политичар од Западног Балкана прави тињајуће буре барута

Foto: Tanjug/AP

- Oivm rečima Petar Petković direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju reagovao je na najnovije izjave tzv. ksoovskog premijera Aljbina Kurtija. U saoštenju za javnost Petković ističe da “Kurtijeve pretnje da je uslov za nastavak dijaloga da Beograd prizna takozvano Kosovo, da prizna navodne zločine na Kosovu i Metohiji, direktno urušavaju i poništavaju svaku budućnost dijaloga i pronalaženja kompromisa, posebno u Kurtijevom stavu da neće dopustiti formiranje Zajednice srpskih opština, što je najvažnija obaveza Prištine iz Briselskog sporazuma.

- Na ovaj način, Kurti je pokazao da ga pregovori koji bi vodili pronalaženju trajnog i održivog rešenja na ovim prostorima, uz međusobne napore ka građenju mira i suživota, apsolutno ne zanimaju. Umesto toga, Kurti direktno ruši mir i stabilnost u regionu i od Zapadnog Balkana pravi tinjajuće bure baruta - ističe se u saopštenju za javnist i dodaje da se razgovori u Briselu zasnivaju na principima međusobnog građenja poverenja i normalizacije odnosa i u njima Srbija učestvuje u najboljoj volji. Petković podseća da je Beograd do sada ispunio sve svoje preuzete obaveze iz dijaloga i isti odnos očekuje i od druge strane.

- Nedopustivo je da pregovori budu zasnovani na ultimatumima Prištine, nametnutim i jednostranim rešenjima na koja Brisel žmuri, jer takvi pregovori ne vode nigde. Zbog toga očekujemo hitnu, oštru i nedvosmislenu reakciju Brisela na ovakvo antisrpsko delovanje i urušavanje dijaloga i jasnu poruku da li Evropska unija vidi dijalog kao ucenu i ultimatum prištinske strane-podvlači na kraju saopštenja za javnost Petar Petković, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024