SRBIMA SAMO JEDAN PREDSTAVNIK: Aljbin Kurti predstavio svoju viziju vlade takozvanog Kosova

Novosti online

23. 03. 2021. u 09:27

MANDATAR za sastav vlade u Prištini Aljbin Kurti predstavio je danas poslanicima sastav nove vlade, koja ima ukupno 18 članova, a prema kojoj bi Srbi imali samo jednog predstavnika.

СРБИМА САМО ЈЕДАН ПРЕДСТАВНИК: Аљбин Курти представио своју визију владе такозваног Косова

Kurti hoće da proširi spisak tema u Briselu

Kako prenosi Kossev, Srpskoj listi bi pripalo Ministarstvo za zajednice i povratak kojim bi, ukoliko se vlada izglasa, trebalo da upravlja Goran Rakić.

Prema ovom predlogu, nijedno mesto zamenika premijera od tri nije dodeljeno Srbinu, kako je to do sada bilo.

Na osnovu predloga koji je Kurti izneo pre glasanja o novoj vladi u parlamentu, vlada bi imala 15 ministarstava.

Kurti je kao potpredsednike vlade naveo Besnika Bisljimija, Emilja Redžepija i Donika Gervala, koja je i ministar "spoljnih" poslova.

Za ministra finansija je predložio Hekurana Muratija, za ministra pravde Aljbulena Hadžijua, zdravlja Arbena Vitija, tehnologije Arberie Nagavci, ministra kulture Hajrulaha Kekua, lokalne uprave Eljberta Krasnićija, životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture LJiburna Aljijua, a za ministar poljoprivrede i šumarstva Faton Pecija...

Za ministra odbrane Kurti je predložio Armenda Mehaja, unutrašnjih poslova DŽeljalja Svečlua, industrije, preduzetništva i trgovine Rozetu Hajdari, ministra ekonomije Artana Rizvanolija, a za ministra regionalnog razvoja Fikrima Damka.

Od 15 ministara, osam su članovi Pokreta Samoopredeljenje.

Šef poslaničke grupe Srpske liste u skupštini privremenih prištinskih institucija Igor Simić rekao je da Srpska lista neće glasati za vladu Aljbina Kurtija i da će se Ustavnom sudu žaliti jer joj po zakonu pripadaju dva, a ne jedno ministarstvo.

(Kosovo onlajn)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)