PROF. DR SRĐA TRIFKOVIĆ: Bajdenova izjava o Putinu je bez presedana i proizvodi ozbiljne posledice

Novosti online

19. 03. 2021. u 09:00

ISTORIČAR, publicista i stručnjak za međunarodne odnose Srđa Trifković izjavio je za "Novosti" da izjava predsednika SAD Džoa Bajdena da je "predsednik Rusije Vladimir Putin ubica" u analima diplomatije nema presedana.

ПРОФ. ДР СРЂА ТРИФКОВИЋ: Бајденова изјава о Путину је без преседана и производи озбиљне последице

Srđa Trifković

- Mislim da je Bajdenova izjava skandalozna i da održava činjenicu da je zaista reč o čoveku (Džo Bajden) koga ne više ne treba puštati na konferencije za štampu na kojima je u prilici da imrpovizuje izjave na svoju ruku. Bajden je dao izjavu koja u analima diplomatije nema presedana. To je vrsta rečnika kojim se koristio Enver Hodža u svoje vreme, Kim Il Sung, Kina u vreme Kulturne revolucije, nacistička Nemačka ili Staljinov SSSR - rekao je naš sagovornik.

Profesor Trifković kaže da ova izjava ima i ozbiljne posledice, ali ističe da ruski odgovor nije bio adekvatan.

- Ako šefa jedne države urbi et orbi nazovete ubicom, to znači da je on nelegitimna i kriminalna ličnost, te znači da nije legitimni lider države sa kojim dijalog nije moguć. Druga posledica je da imamo test statusa Rusije kao velike sile. Moj zaključak, na osnovu prvih Putinovih reagovanja je da, ne samo da je Rusija izgubila status velike sile, već je izgubila sposobnost i da misli kao velika sila. Ovakav potez zahteva suspenziju diplomatskih odnosa i oštru diplomatsku notu Stejt departmentu sa zahtevom za izvinjenje. Možete li zamisliti kako bi reagovala NR Kina da je kojim slučajem Bajden nazvao Si Đinpinga ubicom? Možete li da zamislite kako bi reagovale SAD da je Vladimir Putin nazvao Bajdena ubicom? - pita Trifković.

Profesor ističe da u odnosima među velikim silama reči imaju težinu i značenje, te ističe da ovakav rečnik nije bio prisutan ni u vreme Hladnog rata.

- Ovde, kada je reč o SAD, nema ni elementarnog poštovanja drugog. Rusofobija izbija iz Bajdenovog tima, a tu pre svega mislim na Entonija Blinkena. Oni su emotivnu i kulturološku rusofobiju kod kuće apsorbovali do te mere da to više nije podložno racionalnom diskursu, a onda biva projektovano na spoljnu politiku - izjavio je prof. Trifković.

Naš sagovornik ne očekuje američko izvinjenje Rusiji.

- Izvinjenja neće biti i to bi bila prilika da se srube odnosi na nivo otpravnika poslova. Napokon bi neko počeo da to pitanje eskalirajuće rusofibuje uzme u ozbiljno razmatranje. Blinken i Bajden su najavili naoružavanje Ukrajine ofanzivnim teškim naoružanjem, podsticanje demokratizacije na bivšem sovjetskom prostoru, što bi značilo pothranjivanje obojenih revolucija u Minsku, ali i u Rusiji, obnavljanje agende istočnog proširenja NATO-a, suzbijanje malignog ruskog uticaja svuda, a pogotovo u Gruziji, Ukrajini i na istočnom Balkanu. Tu je i fabrikovani izveštaj američkih obaveštajnih službi o Alekseju Navaljnom - rekao je prof. Trifković i istakao da je Rusija zaista želela da ubije Navaljnog, mogla to da izvede elegantno, bezbolno i nedokazivo. 

Naš sagovornik je zaključio da postoje i kulturološki razlozi za antirusku politiku ultraliberalnog establišmenta u Vašingtonu.

- Oni Rusiju vide kao opasan i poslednji bastion evropske i hrišćanske kulture, civilizacije i identiteta. Oni se pitaju kako se Rusija usuđuje da ima patrijarha prisutnog na državnim svečanostima,kako još nemaju homoseksualce u vojsci i kako još nisu legalizovali homoseksualne brakove i usvajanje dece od strane homoseksualaca - zaključuje profesor Trifković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere