POTPAROL EU: Očekujemo da tzv. Kosovo ispuni obavezu i formira ZSO

Tanjug

10. 03. 2021. u 21:01

EVROPSKA unija poziva tzv. Kosovo da ispuni obaveze preuzete sporazumom iz 2013. godine potpisanog u Briselu, ukljucujući i formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) u mestima sa srpskom većinom, rekao je portparol Evropske unije Peter Stano.

ПОТПАРОЛ ЕУ: Очекујемо да тзв. Косово испуни обавезу и формира ЗСО

Foto Tviter

Stano ističe da uspostavljanje ZSO mora biti ispunjeno, kao i ostali delovi Briselskog sporazuma.

-Kosovo je sporazumom prihvatilo uspostavljanje Zajednice srpskih opština. Sporazum je postignut u dobroj veri i nameri uključenih strana u dijalogu. Briselski sporazum nikada nije stavljen van snage- rekao je Stano u intervjuu za Gazeta Ekspres, a preneo portal Kosovo onlajn.

Portparol EU podsetio je da je tzv. Kosovo ratifikovalo Briselski sporazum i u skupštini.

-Sporazum iz 2013. godine verifikovan je dvotrećinskom većinom u skupštini tzv. Kosova. Time je Kosovo preuzelo međunarodnu obavezu da sprovede sporazum- dodao je Stano.

Dodao je i da se odluka Ustavnog suda o uspostavljanju ZSO pogrešno tumači na Kosovu.

-Odluka iz 2015. godine u vezi sa ZSO kontinuirano se pogrešno tumači. Sud nikada nije rekao da ZSO ne može biti uspostavljena- rekao je portparol EU.

Evropska unija očekuje da tzv. Kosovo ispuni preuzete obaveze tokom pregovora Beograda i Prištine.

-Očekujemo da tzv. Kosovo poštuje obaveze koje je preuzelo u procesu dijaloga- zaključio je Stano.

Osnivanje ZSO zatražio je i specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak tokom zvanične posete Prištini i Beogradu.

Portparol Pokreta Samoopredeljenje Perparim Krieziju nije odgovorio novinarima na pitanje kakav je stav lidera Pokreta Aljbina Kurtija u vezi sa ispunjavanjem te obaveze.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)