INTERVJU Zoran Stanković: Uzalud uvlače tri južne opštine u dijalog

S. Rovčanin Tomković

09. 03. 2021. u 12:00

ŽELjE i provokacije su jedno, a stvarnost je da Preševo, Bujanovac i Medveđa funkcionišu po Ustavu Srbije, zakonima i usvojenim međunarodnim konvencijama.

ИНТЕРВЈУ Зоран Станковић: Узалуд увлаче три јужне општине у дијалог

Foto: VN

Njihovu punu primenu na tom prostoru sprovode rukovodioci lokalnih samouprava i državni organi, uz punu podršku zvaničnika međunarodne zajednice, koji su čvrsti u stavu da o teritoriji ove tri opštine nije bilo, nema, niti će biti razgovora u Briselu, niti na bilo kom drugom mestu, s obzirom na to da je reč o neotuđivom delu naše zemlje.

Ovo za "Novosti" ističe Zoran Stanković, predsednik Koorinacionog tela za Preševo, Bujanovac i Medveđu, a povodom sve glasnijih priča da bi ove tri opštine mogle da se nađu u "paketu" tokom briselskog dijaloga Beograda i Prištine. A upravo takav scenario priželjkuje Aljbin Kurti, koji je viđen za novog premijera privremenih kosovskih institucija.

* Bliže se izbori u Preševu, kakav rezultat Srbi mogu da ostvare na zajedničkoj listi? Voljom albanskih partija, Srba i dalje nema u institucijama Bujanovca...

- Ako budu jedinstveni mogu da ostvare rezultat koji žele i koji odgovara broju Srba u Preševu. Srba nema u lokalnoj samoupravi u Bujanovcu, ali su na rukovodećim mestima doma zdravlja, osnovnih i srednjih škola, katastra, poreske uprave, pošte i policije.

* Oseća li se na terenu povratak zapaljive retorike kojom iz parlamenta diriguje predstavnik Albanaca Šaip Kamberi?

- Nisam video da su govore Kamberija u Skupštini veličali Albanci, ali sam čitao, video i slušao da su ih oduševljeno komentarisali neki Srbi i sredstva javnog informisanja na srpskom. Kamberi je ozbiljno shvatio ulogu poslanika, priprema se za svaku sednicu. Ali, ta vrsta retorike se ne prenosi na albansko stanovništvo, niti utiče na međuetničke odnose.

OSTAĆE NEKAŽNjENI ZLOČINI

* Pratite li proces u Hagu protiv Tačija i ostalih vođa OVK? Da li su vas zvali iz Tužilaštva, s obzirom na to da ste radili obdukcije ubijenih Srba?

- Redovno pratim. Obaveza svakog je da se odazove i učestvuje u otkrivanju i dokazivanju istine o stradanju na KiM. Nerazumnim odlukama međunarodne zajednice, pripadnici policije i vojske koji su ubijeni i stradali u toku redovnog obavljanja dužnosti, neće imati zadovoljenje pravde. Svuda u svetu spadaju u najzaštićeniju kategoriju, a samo su na KiM mogli da ih nekažnjeno ubijaju.

* Stoje li optužbe da su Albanci ugroženi, da nemaju udžbenike?

- Osim redovnog budžeta, tri opštine svake godine od države dobijaju oko dva miliona evra. Albanci isključivo čine lokalnu vlast u Preševu i Bujanovcu, školuju se i informišu na maternjem jeziku, imaju tri poslanika u Skupštini, čine više od 50 odsto policijskog sastava u Preševu, primaju plate i penzije, imaju potpunu slobodu kretanja, veroispovesti... Koordinaciono telo od 2009. obezbeđuje 6.000 dinara mesečno po đaku, pa je u prošloj školskoj godini izdvojeno 16.200.000 dinara za 300 učenika. Za bespovratna sredstva malim i srednjim preduzećima tokom osam godina dodeljeno je više od 300 miliona dinara. U toku prošle godine u nastavi na albanskom uvedena su 44 nova udžbenika.

* Žale se i da ne mogu da ističu albanske zastave...

- U vreme poplava posetio sam albanske sredine Končulj i Lučane, i tamo su istaknute albanske zastave, a mogu se sporadično videti i na drugim mestima. To ne znači slabost države, već određeni stepen tolerancije. Sve će biti uskoro rešeno. Albanska nacionalna manjina treba da ima svoju zastavu i grb koji će se, kao i kod drugih manjina, razlikovati od obeležja matične države.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna