NEZAPOSLENOST MLADIH VELIKI PROBLEM PRIŠTINE

D.R.Đ.

17. 02. 2021. u 16:12

TRINAESTU godišnjicu od kako je jednostrano proglasila nezavisnost Priština je dočekala sa neslavnim pokazateljima stanja u društvu, a jedan od njih je da se mladi uzrasta od 15 do 24 godina, suočavaju sa najvišom stopom nezaposlenosti - od 49,4 odsto.

НЕЗАПОСЛЕНОСТ МЛАДИХ  ВЕЛИКИ ПРОБЛЕМ ПРИШТИНЕ

Foto: J. Matijević

Ovaj podatak naveden je u izveštaju civilnog društva o stanju ljudskih prava, objavljenom prošle godine. Generalno gledano, tokom 2019. godine stopa nezaposlenosti je bila 25,7 odsto, ali se zabrinjavajućim smatra veliki broj nezaposlenih mladih koji predstavljaju najveći deo kosovskog stanovništva.

Takođe, prema Strategiji za mlade za 2019-2023. godinu, oko 54 odsto mladih ne radi u svojim odabranim zanimanjima. Visoka stopa nezaposlenosti smatra se jednim od ključnih razloga zbog kojeg mladi odlaze sa tzv. Kosova, a bez obzira na to kojoj nacionalnoj zajednici da pripadaju, suočavaju se sa istim problemom, jer bilo da imaju pasoše „Kosova“ ili one koje je izdala srpska Koordinaciona uprava za srpske građane na KiM, nisu obuhvaćeni viznom liberalizacijom, što im uskraćuje mogućnosti da studiraju u inostranstvu i da se slobodno kreću po šengenskom području.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili