VUČIĆ URUČIO SRETENJSKA PRIZNANJA: "Danas je dan kada se rađala Srbija, moramo reći hvala junacima našeg doba" (VIDEO)

Novosti online

15. 02. 2021. u 10:58

PREDSEDNIK Republike Srbije Aleksandar Vučić uručio je danas povodom Dana državnosti Srbije odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama.

ВУЧИЋ УРУЧИО СРЕТЕЊСКА ПРИЗНАЊА: Данас је дан када се рађала Србија, морамо рећи хвала јунацима нашег доба (ВИДЕО)

Foto: Printscreen

Nakon intonacije državne himne Bože pravde koju je otpevao Oliver Njego, obratio se predsednik Vučić, koji je pozdravio sve laureate.

- Danas je veliki dan, dan kada se rađala Srbija. Dan kada je Crni Đorđe podigao ustanak, ali i dan kada smo dobili novi i savremeni ustav. Takođe, danas je dan kada gledamo u budućnost, kada gledamo šta ćemo ostaviti našoj deci - rekao je predsednik.

On ističe da današnji praznik daje energiju našem narodu na Kosmetu, Crnoj Gori i Republici Srpskoj.

- Istom rodu pripadamo i to niko ne može da nam oduzme. Danas imamo obavezu da kažemo hvala junacima našeg doba. Danas smo ovde da odamo počast ovoj zemlji, ljudima u njoj i našoj budućnosti, kao i strancima koji su uz našu zemlju - kazao je predsednik.

Dati Srbiji, a ne tražiti ništa zauzvrat je najviše što neko može da uradi za Srbiju, istakao je predsednik Vučić.

- Njihova imena će biti upisana u večnoj knjizi zahvalnosti. Dragi laureati hvala vam, vi ćete na svakom mestu biti primer dobre i pristojne Srbije. Vi ste dokazali ono što je Čerčil govorio: Da su velika dela jednostavna i da staju u nekoliko reči, sloboda, čast, milost, ljubav i nada - kazao je predsednik.

On se posebno zahvalio lekarima koji su se svakoga dana borili protiv virusa, i ponovio je da Srbija nikada neće zaboraviti one koji su dali živote u borbi sa pandemijom.

- Srećan praznik, živela Srbija - završio je predsednik svoje obraćanje.

Ordenom Republike Srbije na lenti odlikovan je Jurij Borisov, dok su Sretenjskim ordenom prvog stepena odlikovani režiser Emir Kusturica, akademik vajar Aleksandar Rukavišnjikov, kao i Pravoslavno-bogoslovski i Šumarski fakultet.

Foto: Printscreen

Sretenjskim ordenom drugog stepena odlikovani su glumac Aleksandar Berček i književnik i pesnik Pero Zubac.

Sretenjskim ordenom trećeg stepena odlikovani su Narodni muzej Toplice iz Prokuplja, Narodni muzej u Užicu i Šabačko pozorište.

Karađorđevom zvezde odlikovani su režiser filma "Dara iz Jasenovca" Predrag Gaga Antonijević, zatim i kompozitor Goran Bregović, kantautor Momčilo Bajagić Bajaga, legendarni roker Bora Đorđević i slikar Milan Cile Marinković.

Najviša odlikovanja naše zemlje su dobili i njegova svetost patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril, Prokopos Pavlopulos, ministar spoljnih poslova Kipra Nikos Hristodulidis, akademik Manana Popova i violinista Stefan Milenković.

Milenković je putem video linka rekao da je počastvovan, i da umetnici moraju da shvate da su oni svojevrsni ambasadori ljudskosti.

Foto: Printscreen

Odlikovani su i lekari Tatjana Adžić Vukičević, Miroslav Vukosavljević, Vlado Đajić, kao i Srpski nacionalni savjet Crne Gore, kompanija Er Srbija, omiljeni zabavljač i kompozitor Minja Subota, scenaristkinja Nataša Drakulić, Univerzitet odbrane, potpukovnik Đorđe Ivanov.

Posthumno je odlikovan i general policije Predrag Marić.

Sretenjska odličja su primili i lekari i medicinski radnici:

Dragan Nikić, Gordana Krtinić, Srđan Stevanović, Nenad Veljković, Endre Nađ Abonji, Violeta Radojev-Stokić, Moša Marković, Aleksandar Zonjić, Vujadin Trivković, Nataša Gocić Perić, Nataša Sekulović, Milivoje Đurić, Milorad Tadić, Snežana Arsenijević, Dehar Dehari, Senka Vorkapić, Ivan Ranđelović, Vesna Filipović, Vesna Kazaković, Katica Aranđelović, Snežana Zlatković, Nemanja Stanković, Nela Mitić, Slavko Babić, Slađana Pavić, Ljiljana Dušanović, Minela Marić, Milan Parezanović, Gorana Petrović Đorđević, Steva Stanišić, Tatjana Zečević, Zoran Jovanović, Nataša Jovčić Zorić, Danijela Petrović, Stefana Mladenović, Duška Ignjatović, Nebojša Mitrović, Lili Radulović, Vesna Savić, Slađana Đorić, Svetlana Aleksandrić, Pavle Petrović, Nikola Avramović, Olga Janković, Mihailo Stepanović, Biljana Ćevtić, Tatjana Stevanović, Milka Čehić, Biljana Jokić, Savko Marković, Snežana Radulović, Milorad Jerkan, Marija Zekić, Marko Zekić, Ivan Jeremić, Marina Levajac, Nenad Čukić, Aleksandra Aleksić, Jelena Pajić i Marko Nikolić.

Odlikovani su i pripadnici BIA Aleksandar Nikolić, Veliša Barjaktarević, Dejan Petrović, Đorđe Andrić, Miloš Grozdanić, Nebojša Kačarević, Nebojša Lazarević, Nenad Bulajić, Nikola Stanimirović, Nikola Stojanović, Petar Veselinov, Petar Radulović, Petar Ciganović i Rušiti Šejti.

Odlikovanje je uručeno zaposlenom u RFZO Draganu Eriću.

Posthumno su odlikovani lekari i medicinski radnici: Bora Evtov, Mirjana Vignjević, Slobodan Blagojević, Danijela Gordić, Slađana Milenković, Bogdan Dejanović, Renata Sajić Eminović, Marko Bjelica, Jugoslav Grubor, Slobodan Kazaković, Aleksandar Jovanovski, Miodrag Jorović, Slaviša Nestorović, Svetlana Vukčević i Anđelka Bačvanin.

Foto: Printscreen

Posthumno su odlikovani i glumac Ivan Bekjarev i scenarista Gordan Mihić.

Odlikovani su i kineski lekari kao i Pekinški institut koji su pomagali Srbiji u borbi sa virusom korona.

Dr Tatjana Adžić Vukičević je rekla da smo zajedničkim naporima tokom pandemije pokazali da nam je to najveći prioritet, i da borba sa virusom nije bila laka, zato što je ulog neprikosnoven i ima najveću cenu, a to su ljudski životi.

Foto: Printscreen

- Činjenica je da Republika Srbija prednjači u imunizaciji stanovništva i nabavci svih mogućih vakcina. Zato kao lekar ali i građanin Srbije moram da izrazim zahvalnost za to - rekla je dr Adžić Vukičević.

Odlikovana je i umetnica Marina Abramović, koja se obratila putem video linka, i rekla je da joj je velika čast da primi odličje. 

Foto: Printscreen

- Ja sam rođena u Beogradu, i tu sam učinila svoje prve umetničke korake. Ova zlatna medalja za zasluge je veliki dokaz da moja država i vi predsedniče Vučiću stojite uz moj rad. Od srca vam hvala - rekla je Marina Abramović.

Posthumno su odlikovani i piloti Svetislav Vranić i Goran Veličković.

Odlikovani su i profesor doktor Dragan Stanić, dr Jovanka Lastić, prof dr Časlav Mitrović, prof dr Dragan Simeunović.

Sretenjsko ordenje su primili i Miroljub Aleksić, Ljubomir Marjanović, Boban Stojiljković, najstarija volonterka u Srbiji Danica Šmic, Branka Bakšić Mitić, Slovački kulturni centar "Pavel Jozef Šafarik" iz Novog Sada, OŠ "Miloš Savić Lučica", KUD "Karadžić" iz Loznice, ŽFK "Spartak" iz Subotice, FK "Vlasina" iz Vlasotinca.

Foto: Printscreen

Odlikovani su i kapetan policije Stojanče Stošić, kao i vodnik prve klase Slavoljub Spasenović, mlađi vodnik Miljko Kešeljević i Nikola Kilibarda.

Medaljama su odlikovani i novinari Danijela Davidov Kesar, Gordana Uzelac, Jelena Zorić, Jing Zang, Zoran Maksimović, Bratislav Ilić i Majkl Frojnd.

Odlikovani su i Alesandro Nani Kosta, Srpska akademija u Kanadi, Robert Hodel, Žan Pol Bled, i veliki humanitarac iz međuratnog perioda Džon Frotingham.

Emir Kusturica je rekao da je na istom mestu primio i Avnojevu nagradu, i istakao je da nikada lakše nije došao do odličja.

- Uvek sam odličje zamišljao na uniformi ratnika, a ja sedeo na planini među medvedima, pa eto ti ga orden, i to najvažniji - rekao je Kusturica.

On se na početku zapitao koliki je moralni i kulturni kapital srpskog naroda, i podsetio je na član 18. Sretenjskog ustava, u kom piše da svaki rob koji stupi na srpsku zemlju postaje slobodan.

Foto: Printscreen

- Evo sada jedan patetičan početak. Ne znam da li ste primetili, ali bauk korporativnog socijalizma kruži planetom. Deset multimilijardera viču parole neokomunizma, traže da ukinemo porodice, da ne budemo više očevi i majke. U toku je najveća prevara u istoriji savremenog sveta - rekao je Kusturica.

Proslavljeni režiser je istakao značaj porodice u savremenom svetu, i rekao je da se radi na ukidanju iste na najpodmukliji mogući način.

- Današnja ideja, u kojoj se govori o tome da treba da vodimo računa o crncima, Blek lajvs mater, pa naravno da treba da vodimo računa. Ali videli smo kada je još naš ustav oslobađao robove - kazao je Kusturica.

Pozivajući se na teorije Tojnbija i Hantingtona o sukobu civilizacija Kusturica je rekao da ćemo uspeti da preživimo kao pravoslavna civilizacija samo ako sačuvamo svoju kulturu.

Ceremonija je završena pesmom "Ovo je Srbija" u izvođenju hora "Čarolija", pod dirigentskom palicom Leontine Pat.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (39)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)