SAD MEĐUSOBNO PRIZNANJE JEDINO REŠENJE? Stejt department - Podržavamo dijalog Beograda i Prištine uz pomoć EU

tanjug

06. 02. 2021. u 19:03

САД МЕЂУСОБНО ПРИЗНАЊЕ ЈЕДИНО РЕШЕЊЕ? Стејт департмент - Подржавамо дијалог Београда и Приштине уз помоћ ЕУ

Foto: Depozitfotos

Sjedinjene Američke Države u potpunosti podržavaju dijalog Beograda i Prištine uz pomoć EU, čija je svrha postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa, saopštio je američki Stejt department.

Portparol Stejt departmenta je u odgovoru Glasu Amerike na pitanje o budućem angažmanu američke administracije u dijalogu dve strane naveo da je to rešenje, koje treba da dovede "do međusobnog priznanja, očuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta obe države i jačanja njihovih demokratskih institucija, od suštinske je važnosti za napredak Kosova i Srbije".

- To bi poboljšalo bezbednost i prosperitet obe zemlje, unapredilo njihove težnje za članstvom u Evropskoj uniji i drugim institucijama i podržalo ostvarenje trajnog cilja da Evropa bude u miru, celovita i slobodna -, navedeno je u pisanom odgovoru neimenovanog portparola Stejt departmenta.

U odgovoru se dodaje da je Entoni Blinken, novi državni sekretar, tokom pretresa u Odboru za spoljne poslove američkog Senata, rekao da pozdravlja napore administracije bivšeg predsednika Donalda Trampa u vezi sa dijalogom Beograda i Prištine.

- “Kao što znate, izabrani predsednik (Bajden) je u prošlosti proveo dosta vremena u tim zemljama. Mislim da deli uverenje da postoje stvari koje možemo učiniti kako bi Kosovo napredovalo, a nadam se, i Srbije - podseća se u odgovoru Stejt departmenta Glasu Amerike na izlaganje državnog sekretara Blinkena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

zoran

06.02.2021. 19:16

Srbija moze da prizna samo kao nezavisne TEXAS ALJASKU KALIFORNIJU i da otvori diplomatska predsednistva tih zemalja kao mi da trazi da se USA proglasi najgenocidnijom drzavom svog postojanja do dana danasnjeg gde iznova i iznova vrse genocide nad jednim po jednim narodom pocevsi od indijanaca pa sad recimo usmeren ka iranu

Mišo Peć

06.02.2021. 21:36

Amerika i svi njeni istomišljenici sa zapada moraju da znaju da Srbija nikada neće,nemože i nesme ni metar Kosovskometohijske zemlje da prizna kao nezavisno Kosovo.Rezolucija 1244 UN se mora poštovati a samim tim i suverenitet Srbije nad svojom južnom pokrajinom a svakako treba razgovarati i pregovarati o stepenu autonomije za albance u pokrajini.

vladimir

07.02.2021. 17:39

To je bilo pitanje dana kada će se Amerika definitivno izjasniti o pozivu na "saradnju" Beograda po pitanju priznavanja srpske Pokrajine u nezavisnu državu! Gospodo, to se NEĆE desiti, a vaša nadanja i iluzije o državi Kosovo su propala ideja i vaša ZABLUDA! Bićete još neko vreme tamo, a onda će mo vas ISTERATI! Ne verujete ..... !?