VUČIĆ SA ZAKONJŠEKOM: Predsednik se sastao sa direktorom stalnog Sekretarijata Transportne zajednice

Novosti online

12. 01. 2021. u 10:48

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić primio je danas direktora Stalnog sekretarijata Transportne zajednice Mateja Zakonjšeka, sa kojim je razgovarao o razvoju regionalne transportne mreže i saobraćajnom povezivanju zapadnog Balkana sa Evropskom unijom, koje bi donelo brojne prednosti za građane i kompanije.

ВУЧИЋ СА ЗАКОЊШЕКОМ: Председник се састао са директором сталног Секретаријата Транспортне заједнице

Foto: Printskrin

Zakonjšek je predstavio prioritete rada Transportne zajednice, čiji Stalni sekretarijat ima sedište u Beogradu, a koji se odnose na povezivanje saobraćajne infrastrukture u transevropsku mrežu, bezbednost saobraćaja, primenu evropskog zakonodavstva i standarda u oblasti saobraćaja, koja podrazumeva i digitalizaciju i ekološko unapređenje, brži protok robe na granicama uspostavljanjem zajedničke kontrole, kao i oživljavanje železničkog i plovnog transporta.

Vučić je zamolio Zakonjšeka da pomogne u uspostavljanju zelenih koridora na granicama zapadnog Balkana i Evropske unije, odnosno uklanjanju barijera radi bržeg protoka robe, po ugledu na zelene koridore koji su uspostavljeni između partnera na zapadnom Balkanu u vanrednim okolnostima pandemije Kovid-19. On je naglasio da je za Srbiju važno da se ova inicijativa primeni, pre svega, na granicama sa Hrvatskom i Mađarskom, gde su višečasovna zadržavanja najduža.

Vučić je izdvojio projekte koji bi bili prioritetni i zamolio za ubrzanje procedura za realizaciju auto-puta Niš - Priština.

Ugovor o osnivanju Transportne zajednice potpisan je na Samitu Berlinskog procesa u Trstu 2017. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (68)

LICEMERJE DRAGANA ĐILASA: Podržao je potpisivanje Briselskog sporazuma, e evo šta sad kaže (VIDEO)