VUČIĆ POSLAO JASNU PORUKU BiH: Imam ustavnu obavezu da čuvam Republiku Srpsku

Tanjug

20. 12. 2020. u 12:40

ВУЧИЋ ПОСЛАО ЈАСНУ ПОРУКУ БиХ: Имам уставну обавезу да чувам Републику Српску

Foto: budućnostsrbijeav

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je za Srbiju od ključnog značaja da ima najbolje odnose sa BiH i da nijednom izjavom ne dovodi u pitanje integritet te zemlje, ali da ne može da prihvati ideju o ukidanju RS.

- Ne mogu da prihvatim ideju o ukidanju RS, ne samo zato sto je to ustavna obaveza Srbije, već zato što onaj ko želi da ukine RS ide protiv volje srpskog naroda, ali i stabilnosti i mira na Balkanu - rekao je Vučić novinarima u Kruševcu.

Upitan zašto postoji nerazumevanje političkog vrha BiH, uz konstataciju da je i visoki predstavnik u BiH Valentin Incko rekao da Vučić više od deceniju nijednom izjavom nije doveo u pitanje teritorijalni integritet BiH i BiH kao državu, Vučić kaže da se ponaša odgovorno i ozbiljno, da zna šta je poštovanje teritorijalnog integriteta drugih i da ne želi da ugrozi poziciju Srbije.

- Neki ljudi u BiH nisu tako poštovali integritet Srbije, ali to ne znači da mi možemo da budemo neodgovorni i neozbiljni - rekao je Vučić.

Međutim, kako je rekao, ne može da prihvati ideju o ukidanju RS i ne može, ističe, kao odgovoran i ozbiljan čovek da ćuti na to što neko od bosanskih zvaničnika uporedi srpskog predstavnika sa Hitlerom, iako su Srbi ubedljivo najstradalniji narod u Drugom svetskom ratu.

- Ako svi u Srbiji ćute tada i prave se da se to nije desilo i kada kažu da mogu da zamisle BiH bez RS, onda neko ko je odgovoran i ozbiljan mora da kaže - zaustavite se, postoje međunarodno pravni ugovori koji moraju da budu poštovani - kazao je Vučić.

Dodao je da Srbija želi najbolje odnose sa BiH, ali da njihovi predstavnici, umesto da kažu da je RS deo BiH i da je vole, kako bi dobili i poverenje Srba, u svakoj izjavi govore kako bi da ukidaju RS.

Vučić je naveo da je za Srbiju od ključnog značaja da ima najbliže odnose sa Bošnjacima i da se zato trudi da razume šta Bošnjaci osećaju i da im Srbi priđu na najbolji način, kako bi se napravilo savezništvo.

- Da napravimo savezništvo, ako ne možemo bratstvo, da zajednički radimo i živimo u vekovima koji su ispred nas - kazao je Vučić i istakao da su Srbi i Bošnjaci veoma bliski narodi.

On je rekao da treba da se potpiše ugovor za put Požega-Duga Poljana-Duga Poljana-Boljare, te da će se tada od Novog Pazara i Sjenice do Beograda stizati za dva sata i dvadeset minuta.

Kako kaže, da bi se za to vreme stizalo i do Sarajevo, BiH mora da podigne auto-put od Višegrada do Sarajeva, u čemu Srbija ne može da pomogne.

- Mi ćemo da pomognemo u severnom delu prema Bijeljini. Mi plaćamo most preko Save i pomoći ćemo sa tih 19 kilometar do Bijeljine - kazao je Vučić i dodao da se dve zemlje moraju na taj način uvezati i boriti zajedno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (38)

Ivana

20.12.2020. 16:30

Nravno da će se predsednik Vučić sažno boriti za Srbiju i Republiku Srpsku, ni KiM ni Republika Srpska ne sme da dovede u pitanje. Srbija je tu da zaštiti Republiku Rpsku stavove svojih građana.

Rodoljub

20.12.2020. 16:31

U obavezi smo da pomognemo našu braću. Ovo što je rekao predsednik treba shvatiti ozbiljno ja se slažem i poštujem i smatram da je rekao pravu stvar.

Marija

20.12.2020. 16:56

Ustavnu obavezu nemože niko da pogazi, jer Srbija neće to dozvoliti.Naš narod se mora sačuvati i poštovati kao što i mi poštujemo drugi narod drugih nacionalnosti.

Veljko

20.12.2020. 20:41

Očigledno je da bi u Sarajevu da formiraju nekakvu drugačiju državu u kojoj bi RS nestala. To neće moći da se desi, Srbija je jedan od garanta Dejtonskog sporazuma i tražićemo da se poštuju prava RS.

Zurkolomac

24.12.2020. 12:14

Bravo Vucicu, jedinstvo je sada potrebno svim Srbima vise nego ikada ranije. Srbija je okruzena najgorim neprijateljima, samo su Rumuni casni izuzetak. I na Republiku Srpsku treba gledati kao na deo Srbije, i politicki i ekononski i vojno..