STRANI MEDIJI O NOVOJ VLADI: Srbija se u jednoj kategoriji svrstala u top 10 zemalja sveta

Novosti online

25. 10. 2020. u 20:31

СТРАНИ МЕДИЈИ О НОВОЈ ВЛАДИ: Србија се у једној категорији сврстала у топ 10 земаља света

Foto: Printskrin

NOVI sastav Vlade Srbije koji je saopšten danas privukao je veliku pažnju domaće, ali i svetske javnosti.

Naime, nova Vlada imaće 21 ministarstvo, uključujući tri nova, ali ono što je posebno privuklo interesovanje jeste to što će polovina ministara biti ženskog pola. Time je Srbija postala jedna od država sa najvećim balansom kada je reč o odnosu muškaraca i žena u izvršnom delu vlasti – polovinu Vlade Srbije čine žene, navodi “Bloomberg”.

Novi spisak je ubacio Srbiju sa začelja liste, među prvih 10 zemalja koje su ujednačene po rodnoj pripadnosti.

“Bloomberg” podseća da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić je 2017. godine izabrao Anu Brnabić kao prvu ženu premijera u istoriji zemlje, koja je i u novom sastavu ostala predsednica Vlade. Pored nje, sastav nove vlade čine Anđelka Atanasković, Irena Vujović, Tatjana Matić, Maja Popović, Marija Obradović, Gordana Čomić, Jadranka Joksimović, Darija Kisić Tepavčević, Zorana Mihajlović i Maja Gojković.

Ovaj portal takođe ističe da dve petine od 250 poslaničkih mesta u Skupštini Srbije čine upravo žene. “Bloomberg” navodi da će one predvoditi ministarstva ekonomije, pravde, energetike, životne sredine, rada, kulture i ljudskih prava.

Foto: Printskrin

 

Govoreći o novoj vladi, Vučić je naveo da mu je najvažnije da se postave jasni ciljevi kako bi se rezultati izmerili i krajem 2021, ako stranka dobije poverenje, i u novoj vladi naprave izmene.

On je rekao da je insistirao na borbi protiv organizovanog kriminala da Srbija, kako je naglasio “ne bila kao Kolumbija sa mafijaškim ubistvima, kao što je bila 2002-2003. godine”.

Takođe je istakao da je Srbija naglašeno na evropskom putu i da želi da ispuni sve potrebne vrednosti Evropske unije, ali da Srbiji kao državi ne mogu da se nameću neke koje to nisu.

On je najavio i da će do marta naredne godine biti održana skupština SNS-a zbog potrebnih temeljnih promena u društvu kao i stranci, što podrazumeva i kadrovske promene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)