ZASEDANJE NARODNE SKUPŠTINE: Izabran predsednik RIK-a

Novosti online

24. 10. 2020. u 10:19 >> 20:31

O SASTAVU nove vlade danas raspravljaju poslanici na sednici Narodne skupštine.

ЗАСЕДАЊЕ НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ: Изабран председник РИК-а

Foto: D. Milovanović

Vlada Srbije imaće 21 ministarstvo, navodi se u Predlogu zakona o ministarstvima, koji je u skupštinsku proceduru uputila grupa od 167 poslanika.

20:30: Završeno prvo zasedanje

Skupština Srbije završila je današnji rad usvajanjem odluke o prestanku funkcije članovima Republičke izborne komisije iz prethodnog saziva i imenovala nove članove, a za predsednika je ponovo izabran Vladimir Dimitrijević.

Među 17 članova RIK-a je i generalni sekretar skupštine Veljko Odalović, ali i Miladin Kovačević, kao predstavnik Republičkog zavoda za statistiku, koji je takođe bio član i u prethodnom sazivu.

Za sekretara RIK-a imenovan je prethodni generalni sekretar skupštine Srđan Smiljanić, a za zamenika sekretara Branko Marinković. Smiljanića i Marinkovića poslanici su danas imenovali i za zamenike generalnog sekretara Skupštine Srbije Veljka Odalovića.

U obrazloženju odluke se navodi da su njih dvojica uspešno obavljali funkciju generalnog sekretara, odnosno zamenika generalnog sekretara u prethodnom mandatu, a imenovani su po hitnom postupku kako bi se što pre dovršio proceš konstituisanja organa parlamenta.

Poslanici Skupštine Srbije završili su rad za danas, a raspravom o amandmanima na Predlog zakona o ministarstvima nastaviće u ponedeljak.

Poslanici su se početku izjašnjavali o predlogu Zakona o ministarstvima.

Predlog predviđa da Vlada Srbije ima 21 ministarstvo, a pored dosadašnjih 18, biće i tri nova - Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju, Ministarstvo za ljudska prava, ravnopravnost polova i društveni dijalog, kao i Ministarstvo za brigu o selu.

Posle usvajanja Zakona o ministarstvima, mandatarka za sastav nove vlade Ana Brnabić izneće poslanicima svoj ekspoze i predlog sastava svog kabineta. Prema ranije predviđenoj dinamici, glasanje o predlogu Zakona o ministarstvima se očekuje u ponedeljak, a ekspoze mandatarke planiran je za sredu.

17:14 - Marinković: SNS je na istorijskom maksimumu

Poslanik Srpske napredne stranke Vladimir Marinković objavio je danas rezultate istraživanja javnog mnjenja o podršci političkim partijama koje je, prema njegovim rečima, sprovela jedna američka agencija.


Marinković je u Skupštini Srbije, gde je u toku rasprava o Predlogu zakona o ministarstvima, rekao da je prema tom istraživanju podrška Srpskoj naprednoj stranci na “istorijskom maksimumu” i iznosi 64 odsto, dok je vanparlamentarna opozicija na jedan odsto.

On kaže da to pokazuje šta građani misle o radu vlasti i pozvao poslanike da zajedno rade za Srbiju i za sve ono što je “kao veliki vizionar definisao predsednik Vučić”.

Poslanik SNS Uglješa Mrdić poručio je poslanicima da moraju da budu podrška predsedniku Aleksandru Vucicću i Vladi Srbije u borbi protiv mafije i organizovanog kriminala.

Mrdić se osvrnuo na kritike poslanika Vladana Glišića koji je negodovao, jer u Vladi Srbije neće biti ministarstvo za dijasporu, rekavši da je on kontaktirao Srbe van zemlje koji su mu, kaže, rekli da osećaju Srbiju kao svoju maticu, a Vučića kao predsednika kome se veruje i koji brine o srpskom narodu.

- Ja vas pozivam da podržimo zakon, a za par dana i novu vladu, i da damo punu podrsku interesima Srbije, a interese Srbije najbolje sprovodi politika našeg predsednika Aleskandra Vučića - rekao je Mrdić.
 

13:50 - Polemika Glišića i Martinovića o položaju Srba van zemlje

Šef poslanika SNS Aleksandar Martinović i samostalni poslanik Vladan Glišić, polemisali su danas u Skupštini Srbije, gde je u toku rasprava Preloga zakona o ministarstvima, o Srbima koji žive van zemlje.

Glišić je rekao da neće podržati Predlog zakona o ministarstvima, ne zato što je opozicioni poslanik, već zbog toga što nema ministarstva za dijasporu.

On je pohvalio to što će vlada u budućnosti imati ministarstvo za brigu o porodici i demografiji i ministarstvo za brigu o selu, ali je naveo da je za poboljšanje situacije u tim oblastima potrebna korenita promena društva.

"Ne možemo živeti u jednom modelu radikalnog potrošačkog društva, surovog kolonijalizma koji ima sve najradiklanije oblike uništavanja našeg društva koji mi podržavamo, tako što svakog stranog investitora dočekujemo kao robovlasnika", rekao je Glišić.

On smatra da nije normalno to što Srbja nema instituacinalni okvir za komunikaciju sa dijasporom, zahvaljujući kojoj milijarde evra ili dolara dolaze u zemlju.

Martinović je rekao da ga malo čudi vokabular koji koristi Glišić, jer je, kako kaže, to vokabular Komunističke partije, odnosno Kominterne.

"Kolonijalizam, krupni kapital i tako dalje, to je jezik kojim se govorilo pre 50, 70 ili 80 godina", rekao je Martinović.

On ga je prijateljski posavetovao da se kloni te terminologije kojom se koristila i Demokratska stranka, navodeći da je to terminologija onih koji su politički propali.

"Ne da nisu uspeli na izborima, nego su zbrisani s političke scene Srbije zato što su ubeđivali građane da ne vide ono sto zaista postoji. Vučić otvori jednu fabriku, a oni kažu: ma, to nije ništa. Otvori deset, a oni kažu: ma, to nije ništa....", rekao je Martinović.

Istakao je da će nova vlada biti vlada kontinuiteta i da će SNS insistirati na tome.

Martinović je ukazao i da je predsednik Aleksandar Vučić mnogo toga uradio za Srbe u dijaspori i da je posle dugog niza godina ponovo vratio u spektar političkog interesovanja položaj srpskog naroda u Hrvatskoj, BiH, Crnoj Gori...

13:00 - Milićević: Stvara se temelj da Vlada Srbije radi još bolje

Šef poslaničke grupe SPS-a u Skupštini Srbije Đorđe Milićević izjavio je danas da se zakonom o ministarstvima stvara temelj da Vlada Srbije radi još bolje i da može da realizuje proklamovana načela.

Milićević je kazao da ne ulazi u to šta će biti sardžaj ekspozea mandatarke za sastav vlade Ane Brnabić, ali je ubeđen da će među njima biti šest ključnih ciljeva o kojima je govorio predsednik Srbije i SNS-a Aleksandar Vučić.

- Siguran sam da je ovo zakon koji se najviše puta menjao u istoriji svih zakona, jer od uvođenja višestranačja nismo imali jedan optimalan model koji je broj ministarstva neophodan za vladu. Sada činimo korak napred i pravimo upravo taj optimalan model - rekao je Milićević novinarima u Skupštini Srbije i dodao da sadržaj zakona nije rezultat političke trgovine.

Najavljujući podršku socijalista zakonu, Milićević je kazao da je zakon odraz realnih potreba građana i društva i da je potvrda da se ide ka uređenijoj i boljoj državi.

- Znam da su personalna rešenja uvek važna, ali to danas nije tema. Važno je da izaberemo najbolje i najkvalitetnije, ali je sada reč o tome da se napravi sistem koji će omogućiti vladi da radi - rekao je šef socijalista u skupštini.

Milićević je istakao da je SPS ponosan na rezultate koji su ostvareni u prethodnom periodu i da trasiraju put za rad buduće vlade na kojem su nastavak reformskog kursa, investicije i razvoj.

Milićević je pozdravio formiranje tri nova ministarstva, a na komentare da je osnivanje ministarstva za dijalog “marketinški trik” odgovorio da su u dijalogu koji je vođen između vlasti i opozicije na FPN-u, a nakon toga i u skupštini, ostali samo predstavnici vladajuće koalicije, te podsetio na Vučićeve reči da je neophodan “permanentan dijalog”.

12:00 - Palma pozdravlja formiranje Ministarstva za brigu o selu

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma izrazio je danas u Skupštini Srbije zadovoljstvo zbog toga što će u Vladi postojati ministarstvo koje će voditi brigu o selu.

On je poručio da selo ne treba koristiti samo u predizbonoj kampanji, već stalno razmišljati o tome kako da se mladi zadrže na selu, jer 86 odsto sela nestaje.

- Moramo da vidimo kako da zadržimo poljoprivrednike i mlade koji žive na selu i da nema razlike između sela i grada - rekao je Marković i dodao da treba voditi računa o tome da cena poljoprivrednih prozivoda bude takva da se vrednuje uloženi trud i rad.

Dodao je i da moraju da se stvore uslovi da oni koji žive na selu imaju puteve, kanalizaciju, vodovodnu mrežu...

- Ako ne stvorimo uslove za dom kulture, penzionerski klub, sportski teren, onda ne možemo da očekujemo da zadržimo mlade ljude na selu, da žive od svog rada - rekao je Marković.

Marković je čestitao predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću što je predložio formiranje ministarstva za brigu o selu i predložio formiranje još jednog ministarstva - za školski sport, jer ima mnogo talentovane dece.

11:00 - Vladimir Đukanović: Podržati Predlog zakona o ministarstvima

Predsednik skupštinskog Odbora za pravosuđe i poslanik na listi “Aleksandar Vučić - za našu decu” Vladimir Đukanović pozvao je danas parlamentarce da podrže Predlog zakona o ministarstvima i dodao da se iskreno nada da ministri neće biti oni o kojima se u medijima govorilo da će biti.

Đukanović je istakao da mu smeta to što mediji ne pišu o tome s kakvim će se poteškoćama u narednom periodu suočiti Vlada Srbije, već samo ko će na kom mestu biti, a veruje da iza tih natpisa stoje i pojedini funkcioneri.

- Znam koliko je teško formirati vladu, jer svako misli da je bogom dan, a još strašnije mi je kada vidim koliko jedni drugima podmeću u medijima, pa kažu ja ću biti ministar, da ne govorim o ambasadama koje malo-malo pritiskaju da stave svog čoveka - rekao je Đukanović .

On se pita koga je briga ko će na kom mestu biti, navodeći da je važno ko je sposoban da nešto uradi i ko je stručan. “Mi samo pričamo o tome ko će da uzme neki resor. To je ono što smo nasledili posle 2000.godine i danas se to preslikava”, rekao je Ðukanović.

- Iskreno se nadam, kada budemo u nedelju saznali (ko je ministar), da to neće biti oni koji malo-malo stave svoj lik u novine i da će to biti sasvim drugačije, a sam zakon nam daje mogućnost da imamo kvalitetne ljude - rekao je Đukanović.

Nova vlada Srbije, čije se formiranje očekuje sledeće sedmice, pored pomenuta tri, imaće i Ministarstvo finansija, Ministarstvo privrede, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstvo zaštite životne sredine, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstvo rudarstva i energetike, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstvo pravde, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo odbrane, Ministarstvo spoljnih poslova, kao i Ministarstvo za evropske integracije.

Takođe, ostaju i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstvo omladine i sporta, kao i Ministarstvo kulture i informisanja.

U Predlogu zakona više nema ministarstava bez portfelja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKOLOGIJA JE ŽENSKOG RODA: Žene kao važni nosioci promena u zaštiti životne sredine