VUČIĆ I LAJČAK POSLE SASTANKA: Od Lajčaka sam zahtevao samo jednu stvar (VIDEO)

Novosti online

15. 10. 2020. u 18:46 >> 19:17

ВУЧИЋ И ЛАЈЧАК ПОСЛЕ САСТАНКА: Од Лајчака сам захтевао само једну ствар (ВИДЕО)

Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić sastao se večeras u Beogradu sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

Lajčak je u Beograd stigao iz Prištine, gde je boravio prethodna dva dana i razgovarao sa kosovskim predstavnicima, pre svega o formiranju Zajednice srpskih opština i nastavku dijaloga.

Posle sastanka, koji je počao u 19.00 sati, Vučić i Lajčak su se obratili medijima.

- Imali smo dobar racionalan i ozbiljan sastanak o budućnosti dijaloga Beograda i Prištine. Ono što je važno to je da smo dogovorili nastavak dijaloga -rekao je predsednik Srbije.

- Izrazili smo zajedničku ocenu, koja je dobra i zadovoljavajuća o ekonomskim kretanjima koja postoje i koja tek moraju da budu podstaknuta između Beograda i Prištine jer to je jedna od najvažnijih stvari u našim odnosima, slobodan protok ljudi robe kapitala i usluga - saopštio je predsednik.

- Pod tri, evropska budućnost za Srbiju je veoma važna, i to nije sintagma, floskula, ona je važna zbog više investicija, zbog vrednosti za koje se borimo i zalažemo i zbog toga što će se pozicija Srbije u svetu menjati što smo bliže EU.

- Danas sam insistirao na jednoj stvari, a to je na punoj implementaciji Briselskog sporazuma i to jasno proizilazi iz kako osnovnih odredbi, tako iz implementacionog plana i verujem da je to uslov bez koga se ne može za uspešan nastavak dijaloga.

- Želim da se zahvalim Miroslavu Lajčaku na tome što je spreman da sasluša obe strane - rekao je predsednik Srbije nakon današnjeg sastanka. On je dodao da, kakvi god razgovori bili, bolje je da imamo razgovore i dijalog, nego tišinu, jer kada je tako, onda može doći do sukoba i incidenata.

- Drago mi je da sam ponovo u Beogradu, cilj mojih razgovora sa predsednikom Vučićem je razgovor o dijalogu.

- Cilj čitavog procesa je da se Srbija približi evropskoj perspektivi i članstvu u EU.

PITANJA NOVINARA:

- Što se tiče ZSO tu je sve dogovoreno i potpisano i to treba da se ostvari. Sledeći korak je da se pregovara o statusu te zajednice i mesto gde ćemo voditi te pregovore je Brisel - rekao je Lajčak.

Predsednik Srbije je podsetio javnost da smo mi potpisali Briselski sporazum 19. 04. 2013. godine. Da bismo mi ispunili sve druge norme, trebalo je da bude formirana ZSO. Predsenik je zatim pokazao tačke Briselskog sporazuma koje je Priština trebalo da ispuni.

- Mi njih ne doživljavamo i ne želimo da ih doživljavamo kao neprijatelje. Mi želimo da sa njima gradimo budućnost - rekao je predsednik Vučić.

- Što se rokova tiče, ja sam uvek protiv stavljanja nekih veštačkih rokova, onda bismo postali taoci tih rokova. Ne treba da odugovlačimo taj proces, a nema smisla da ga veštački pritiskamo - rekao je Lajčak na pitanje kada očekuje završetak i  postizanje konačnog sporazuma Beograda i Prištine.

- Što se tiče predsednika Putina, sa njim sam više puta razgovarao i on jedva čeka da dođe u Srbiju. Ali znate, kada ima 15.000 obolelih i 300 mrtvih, nisam video da je išao bilo gde. Što se tiče ministra Lavrova, moraću da vas razočaram. Gospodin Lavrov će, kako stvari stoje, svakako doći u Beograd.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (86)

Kosta

15.10.2020. 19:31

EU je rešila da ubrza finalne pregovore. Naravno sve zavisi od nas i Prištine, nećemo prihvatiti ultimatum niti ono što ne odgovara prvenstveno srpskom narodu koji tamo živi.

Veljko

15.10.2020. 19:55

Dobro je da je dogovoren nastavak pregovora ali uz naš uslov, da se svaka tačka sporazuma dosad potpisanih, ispuni pod uslovima kako je i dogovoreno. To znači da će biti formirana ZSO, uz podršku EU.

Dule

15.10.2020. 19:59

Sastanak je zavrsen, Predsednik i Lajcak su imali dobar sastanak na kome su dosli do konkretnih zakljucaka i resenja kako bi se doslo do pomaka u dijalogu Beograda i Pristine.

jojo

15.10.2020. 20:13

Šta kaže o statusu zajednice tek će se pričati, a u Priptini već rekao da če biti u skladu sa Ustavom onog što oni smatraju državom,Da li su naši pregovarači stvarno toliko nesposobni ili svo vreme kuvaju žabu.

Zeljko85

15.10.2020. 21:08

Sad i Lajčak zna kakvi su Albanci u Prištini, i mogao bi da nas podrži u implementaciji Briaelskog sporazuma, odnosno osnivaju Zajednice srpskih opština na Kosovu i Metohiji.

Ivana

15.10.2020. 22:12

Beograd samo traži od EU da se ispoštuje briselski sporazum, da se ispoštuje sve ono što smo godinama radili. Priština je zaista radila na tome da građani Srbije žive bolje, Srbija je na pravom putu razvoja i napretka.

Ivana

15.10.2020. 22:24

ZSO mora da se formira jer je to potpisano briselskim sporazumom. Priština mora da poštuje Beograd, i da sve zahteve ispune, kako bi građani živeli bolje. Srbija se danas cela razvija i gradi.

aco

15.10.2020. 22:25

Ne verujem da je gospodin Lajčak mislio na nepostojeći ustavni sud nepostojeće države već na Rezoluciju SB i Ustav R Srbije. Pošto se bavi međunarodnom politikom za očekivati je da poštuje međunarodne institucije i suverenitet država članica UN.