BOŠNJAČKI LOBI U SAD ŽIGOŠE SRBE: U Kongresu se sprema rezolucija povodom 25 godina od Dejtona

S. MIŠLjENOVIĆ

06. 10. 2020. u 10:17

POJAVLjIVANjE Rezolucije u američkom Kongresu, a povodom četvrt veka od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, ima jasan pečat bošnjačkog lobija u SAD, saznaju "Novosti" iz diplomatskih krugova u Sarajevu.

БОШЊАЧКИ ЛОБИ У САД ЖИГОШЕ СРБЕ: У Конгресу се спрема резолуција поводом 25 година од Дејтона

Foto AP

- Dok iz Republike Srpske stižu poruke da je 25 godina Dejtonskog sporazuma značajan jubilej, ovaj dokument u muslimanskom korpusu i Sarajevu, evo nakon četvrt veka, i dalje smatraju za veliki poraz, jer je sprečio osnivanje unitarne Bosne i Hercegovine - kažu izvori iz diplomatskih krugova.

Dušanka Majkić, poslanik SNSD u Domu naroda Parlamenta BiH, kaže za "Novosti" da je bošnjački lobi i te kako aktivan sa jasnim ciljem diskreditovanja Republike Srpske i srpskog naroda.

- Cilj bošnjačke politike iz Sarajeva je da stavi Republici Srpskoj i srpskom narodu trajni pečat da su genocidni. Ovo je bošnjačka nacionalna politika. Koristi se svaki mogući prostor u međunarodnim krugovima da se ta teza provuče i ozvaniči. Svi Srbi su zločinci za Sarajevo - ističe Majkićeva.

Dušanka Majkić, Foto SNSD

Ona kaže da bošnjačka nacionalna politika želi  da kroz što više međunarodnih dokumenata, bili oni obavezujući ili ne, provuče svoju tezu o genocidu u BiH i velikom stradanju Bošnjaka.

Etničko čišćenje u rezoluciji

AMERIČKI Kongres će razmatrati rezoluciju o 25. godišnjici "Dejtona". Kongresmen Majkl Tarner predložio je rezoluciju koja se priseća Dejtonskog sporazuma, ali i poziva vlasti u BiH da nastave sa evroatlantskim integracijama i ustavnim reformama. Sličnu rezoluciju je predložio i senator Šerod Braun. U predloženoj rezoluciji se ističe da je sporazumom "okončan rat u BiH i donet mir", ali je staknuto, između ostalog, da su "etničko čišćenje i koncentracioni logori korišćeni kao sredstvo rata protiv muškaraca, žena i dece Bošnjaka, što je kulminiralo genocidom u julu 1995. godine u Srebrenici, gde je 8.000 mladića i muškaraca bilo zatočeno i ubijeno".

Miladin Stanić, šef Kluba poslanika SDS u NSRS, kaže za "Novosti" da će teško rezolucija proći u američkom Kongresu, ali da se nastavljaju bošnjački prljavi mehanizmi protiv Republike Srpske i srpskog naroda.

- Nažalost, godinama već veoma je upitna spoljna politika RS. Kod nas umesto da lobiramo za Republiku Srpsku, mi lobiramo za Milorada Dodika. Srpska mora imati jasan cilj u međunarodnim krugovima, odnosno svetskoj diplomatiji, a ne da budemo predmet potkusurivanja na političkoj sceni. Nije problem jedinstvo unutar RS po tom pitanju, već delovanje vlasti u tom pravcu - ističe Stanić.

Direktor banjalučkog Centra za međunarodne odnose Miloš Šolaja i profesor na Fakultet političkih nauka u Banjaluci kaže za "Novosti" da rezolucije nisu obavezujuće za predsednika SAD, ali mogu da utiču na američko javno mnjenje.

- Ovakvi dokumenti mogu uticati i na oblikovanje politika ili formiranje mišljenja koje se odnosi na BiH. Očigledno daje bošnjački lobi aktivan u SAD i želi da iskoristi američke institucije da postignu određene rezultate - pojašnjava profesor Šolaja.

On kaže i da su srpske reakcije idu tek nakon što bošnjački lobi nešto uradi, odnosno nakon što se nešto desi.

- Kada govorimo o diplomatiji mora se delovati unapred i proaktivno, a ne čekati da se reaguje nakon nekog događaja - poručio je Šolaja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna