NERVOZA U EU ZBOG "PAKETA" VAŠINGTONA: Američka delegacija predstavila drugačiji plan za rešavanje kosovskog čvora

D. R. Đ.

24. 09. 2020. u 05:00

EKONOMSKI zamah koji će dati opipljive rezultate u Beogradu, Prištini, pa i u celom regionu, prema mišljenju Ričarda Grenela, specijalnog izaslanika američkog predsednika za dijalog dveju strana, trebalo bi da političke teme i "borbu oko simbola" stavi u drugi plan, ali je pitanje u kojoj meri će to biti dovoljan zalog da se kosovski čvor uspešno razmrsi.

НЕРВОЗА У ЕУ ЗБОГ ПАКЕТА ВАШИНГТОНА: Aмеричка делегација представила другачији план за решавање косовског чвора

Foto AP

Još prilikom prve posete Beogradu Grenel je poručio da politiku treba ostaviti po strani, ali, upravo je politički odnos Beograda i Prištine ono što "ocenjuje" Evropska unija, čiji član Srbija teži da postane. Takođe, EU očito ne želi da pregovaračku palicu prepusti Vašingtonu, pa su se paralelno sa posetom američke delegacije Srbiji, u Briselu vodili razgovori o dijalogu Beograda i Prištine.

Ovaj proces, naime, bio je tema razgovora specijalnog predstavnika EU za dijalog Miroslava Lajčaka sa ministrima pet centralnoevropskih zemlja - Austrije, Češke, Mađarske, Slovenije i Slovačke, a pre toga i sa ministrom spoljnih poslova Finske. Posle tih razgovora, Lajčak je na "Tviteru" poručio da su "poslednja dva dana bila jasan znak da je EU veoma zainteresovana za Zapadni Balkan i da snažno podržava dijalog Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU".

Osim toga, komentarišući projekte koji se pominju u Vašingtonskom sporazumu postignutom 4. septembra, portparolka Evropske komisije Ana Pisonero navela je da se mnogi od njih već sprovode pod evropskim Okvirom za investicije zapadnog Balkana, kao i da je EU pružila tehničku pomoć za ceo "Auto-put mira" i da je već "odobrila investicije za prve deonice auto-puta u Srbiji i na Kosovu".

PODRŠKA Delegacija SAD tokom posete Beogradu, Foto AP

Prema oceni Nemanje Starovića, iz Centra za društvenu stabilnost, iako do sada nije bilo otvorene kritike Vašingtonskog sporazuma od najviših zvaničnika EU, vidna je nervoza Brisela zbog velikog diplomatskog uspeha SAD kojim je dodatno naglašena neefikasnost EU.

- Kako svaki uspeh ima mnoštvo roditelja, a neuspeh je uvek siroče, možemo lako doći u tu situaciju da Brisel preuzme zasluge za unapređenje političke klime među pregovaračkim stranama, baš kao što se Vašington nadovezuje na razvoj infrastrukturnih projekata prethodno iniciranih od strane EU, a što im se iz Brisela spočitava - navodi Starović.

Dobar put ka drugim temama

GOVOREĆI o dvodnevnoj poseti ekonomske delegacije SAD Srbiji, premijerka Ana Brnabić juče je rekla da je uglavnom bilo reči o ekonomskim tačkama, kao i da bolji ekonomski život građana može da omogući da se razgovara "i o drugim pitanjima".

- Stigla je najjača delegacija koju je Amerika poslala u Srbiju, ne znam da li smo imali ovakve odnose, ako ne idemo do predsednika Vudroa Vilsona. Sada je na nama da pokažemo koliko smo spremni da brzo imamo projekte i naša preduzeća odgovarajuće ideje - rekla je Brnabićeva.

Miroslav Lajčak, Foto AP

O Grenelovim izjavama kojima se potencira unapređenje ekonomske saradnje, Starović kaže da one oslikavaju promenu u načinu na koji Vašington sagledava kosmetski problem. Nasuprot ustaljenoj percepciji prema kojoj je pitanje KiM rešeno u političkom smislu i da samo preostaje da Beograd prihvati ishod u kojem gubi sve, aktuelna predsednička administracija u SAD, smatra naš sagovornik, spoznala je potrebu da se problem rešava u dugom trajanju i bez unapred zadatog ishodišta.

- Tek kada se privredni subjekti bliže povežu i počnu da ostvaraju zaradu kroz zajedničke poslovne poduhvate, a građani da nesmetano i lako saobraćaju kako kroz teritoriju centralne Srbije, tako i KiM, može doći do postepenog spuštanja mentalnih barijera i boljeg međusobnog upoznavanja srpskog i albanskog društva. Upoznavanje svakako vodi ka razumevanju koje predstavlja nužni preduslov za svaki politički kompromis - ocenjuje Starović.

Da ekonomija može da ima pokretačku snagu u rešavanju problema između Beograda i Prištine, smatra i šef diplomatije Ivica Dačić, ali napominje da Srbija neće izaći iz ovog problema dok se ne dođe do političkog rešenja za ključno pitanje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (5)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju