NERVOZA U EU ZBOG PAKETA VAŠINGTONA: Američka delegacija predstavila drugačiji plan za rešavanje kosovskog čvora

D. R. Đ.

24. 09. 2020. u 05:00

НЕРВОЗА У ЕУ ЗБОГ ПАКЕТА ВАШИНГТОНА: Aмеричка делегација представила другачији план за решавање косовског чвора

Foto AP

EKONOMSKI zamah koji će dati opipljive rezultate u Beogradu, Prištini, pa i u celom regionu, prema mišljenju Ričarda Grenela, specijalnog izaslanika američkog predsednika za dijalog dveju strana, trebalo bi da političke teme i "borbu oko simbola" stavi u drugi plan, ali je pitanje u kojoj meri će to biti dovoljan zalog da se kosovski čvor uspešno razmrsi.

Još prilikom prve posete Beogradu Grenel je poručio da politiku treba ostaviti po strani, ali, upravo je politički odnos Beograda i Prištine ono što "ocenjuje" Evropska unija, čiji član Srbija teži da postane. Takođe, EU očito ne želi da pregovaračku palicu prepusti Vašingtonu, pa su se paralelno sa posetom američke delegacije Srbiji, u Briselu vodili razgovori o dijalogu Beograda i Prištine.

Ovaj proces, naime, bio je tema razgovora specijalnog predstavnika EU za dijalog Miroslava Lajčaka sa ministrima pet centralnoevropskih zemlja - Austrije, Češke, Mađarske, Slovenije i Slovačke, a pre toga i sa ministrom spoljnih poslova Finske. Posle tih razgovora, Lajčak je na "Tviteru" poručio da su "poslednja dva dana bila jasan znak da je EU veoma zainteresovana za Zapadni Balkan i da snažno podržava dijalog Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU".

Osim toga, komentarišući projekte koji se pominju u Vašingtonskom sporazumu postignutom 4. septembra, portparolka Evropske komisije Ana Pisonero navela je da se mnogi od njih već sprovode pod evropskim Okvirom za investicije zapadnog Balkana, kao i da je EU pružila tehničku pomoć za ceo "Auto-put mira" i da je već "odobrila investicije za prve deonice auto-puta u Srbiji i na Kosovu".

PODRŠKA Delegacija SAD tokom posete Beogradu, Foto AP

Prema oceni Nemanje Starovića, iz Centra za društvenu stabilnost, iako do sada nije bilo otvorene kritike Vašingtonskog sporazuma od najviših zvaničnika EU, vidna je nervoza Brisela zbog velikog diplomatskog uspeha SAD kojim je dodatno naglašena neefikasnost EU.

- Kako svaki uspeh ima mnoštvo roditelja, a neuspeh je uvek siroče, možemo lako doći u tu situaciju da Brisel preuzme zasluge za unapređenje političke klime među pregovaračkim stranama, baš kao što se Vašington nadovezuje na razvoj infrastrukturnih projekata prethodno iniciranih od strane EU, a što im se iz Brisela spočitava - navodi Starović.

Dobar put ka drugim temama

GOVOREĆI o dvodnevnoj poseti ekonomske delegacije SAD Srbiji, premijerka Ana Brnabić juče je rekla da je uglavnom bilo reči o ekonomskim tačkama, kao i da bolji ekonomski život građana može da omogući da se razgovara "i o drugim pitanjima".

- Stigla je najjača delegacija koju je Amerika poslala u Srbiju, ne znam da li smo imali ovakve odnose, ako ne idemo do predsednika Vudroa Vilsona. Sada je na nama da pokažemo koliko smo spremni da brzo imamo projekte i naša preduzeća odgovarajuće ideje - rekla je Brnabićeva.

Miroslav Lajčak, Foto AP

O Grenelovim izjavama kojima se potencira unapređenje ekonomske saradnje, Starović kaže da one oslikavaju promenu u načinu na koji Vašington sagledava kosmetski problem. Nasuprot ustaljenoj percepciji prema kojoj je pitanje KiM rešeno u političkom smislu i da samo preostaje da Beograd prihvati ishod u kojem gubi sve, aktuelna predsednička administracija u SAD, smatra naš sagovornik, spoznala je potrebu da se problem rešava u dugom trajanju i bez unapred zadatog ishodišta.

- Tek kada se privredni subjekti bliže povežu i počnu da ostvaraju zaradu kroz zajedničke poslovne poduhvate, a građani da nesmetano i lako saobraćaju kako kroz teritoriju centralne Srbije, tako i KiM, može doći do postepenog spuštanja mentalnih barijera i boljeg međusobnog upoznavanja srpskog i albanskog društva. Upoznavanje svakako vodi ka razumevanju koje predstavlja nužni preduslov za svaki politički kompromis - ocenjuje Starović.

Da ekonomija može da ima pokretačku snagu u rešavanju problema između Beograda i Prištine, smatra i šef diplomatije Ivica Dačić, ali napominje da Srbija neće izaći iz ovog problema dok se ne dođe do političkog rešenja za ključno pitanje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Anja

24.09.2020. 09:19

Evropa je stvarno postala smešna sa svojim prenemaganjem, šargarepama, lažnim moralisanjem i lošim odlukama. Zavlače nas već 30 godina. Mogli su nas 1990.primiti sve zajedno ili razdvojeno kao današnjih 6 država, nego su dozvolili rat. Mogli su sprečiti bombardovanja. Mogla je Evropa da ne prizna Kosovo, nego se uplela u vrzino kolo iz kog ne zna da izadje. Nijedan problem ona nije rešila bez Amerikanaca, jer je de fakto kolonija od 1945. Kako su Amerikanci sve zamislili tako će i biti. Mi samo da izvučemo najbolje što možemo. Jer nažalost tako funkcionišu stvari.

Roni

24.09.2020. 10:37

Teško nama sa evropskim prevarantima da nema Amerike. Sada su se setili Zajednice Srpskih Opština, a prethodno su taj dogovor gurnuli u ćošak. Radili su sa nama šta su hteli, dok je Vučić sticao prijatelje medju velikima. Sada će se druge pesme pevati.

Mikiboy

24.09.2020. 10:42

Najbolje je da se napravi nova Evropska Unija ali ovaj put bez Merkeleve jer Nemacka pravi fasisticku Evropu.Mali Sengen moze biti izuzetan pocetak.

Šator

24.09.2020. 11:32

ЕУ се показала као некредибилан медијатор, у смислу да Бриселски споразум јасно показао да једна страна не испуњава своју једину обавезу, и медијатор ништа не подузима. Или слично, пре више од 7-8 година, кад је у БиХ био проблем око судских надлежности, долазила је висока представница за спољну политику Кетрин Ештон, која је захтијевала компромис, српска страна је испунила свој дио, док муслимани и хрвати нису. И ником ништа. Ако се тако понашаш, ниси кредибилан, и шта има више да причамо. Када испуните своје обавезе, онда можемо нешто даље да преговарамо.

prellee

24.09.2020. 15:28

Ja isto vjerujem da će US održati riječ! Nemaju više gdje ulagati ogroman novac, nego kod nas na Balkanu, u Srbiji najbolje, biće najsigurnije kod nas. Na Istoku Azije Kinezi im stvaraju problem, na Bliskom Istoku je pretnja Iran, Sirija je izgubljena. Na sjeveru Afrike ne mogu napraviti mirno ekonomsko okruženje, Libija je u haosu, na istoku EU, u Ukrajini je nestabilno, ostaje BALKAN da ulažu kapital i da ga naprave samostalnim, sigurnim. Balkan je za njih DALEKI ISTOK, buduća Sjeverna Koreja. To je istorijska činjenica, to je ekonomska mogućnost danas i dugoroćna korist za US ubuduće. Najlakše je oteti EU teritoriji, Srbiju kupiti, jer je EU, naročito Njemačka optetečena mržnjom prema Srbima, najviše pogriješila na Balkanu. Njemačka je morala Srbiju najviše nagraditi i najviše bi dobila United Njemačka, odnosno EU, nažalost Njemačka se nije mogla promjeniti, nije Srbiju HTJELA razumjeti. Handkea je trebalo čitati, njegovu knjigu "Zimsko putovanje do rijeka Dunava, Save, Morave i Drine“ ili "Pravda za Srbiju". US je to na vrijeme shvatila i sad ima prednost u odnosu na EU društvo. To će mnogo koštati EU.