DAČIĆ O UČEŠĆU U SNAGAMA UN : Nema predloga o povlačenju vojnika iz mirovnih misija

Tanjug

21. 09. 2020. u 13:37

ДАЧИЋ О УЧЕШЋУ У СНАГАМА УН : Нема предлога о повлачењу војника из мировних мисија

Foto Tanjug

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je danas da nije bilo predloga Vladi Srbije o povlačenju srpskih vojnika iz mirovnih misija.

Na pitanje da li Srbija namerava da povuče vojnike iz mirovnih misija, kao što je to najavio ministar odbrane Aleksandar Vulin, Dačić je precizirao njegovu izjavu, rekavši da ministar Vulin to nije najavio već je kazao da će to pitanje biti razmotreno, ali da u svakom slučaju za sada nije bila takva namera Vlade Srbije.

"Mirovne misije jesu veoma značajan deo i naše bezbednosne i spoljne politike i imali smo samo pozitivne reakcije širom sveta", rekao je Dačić novinarima u Klubu poslanika.

Dačić je kazao da Vulin nije predložio povlačenje vojnika iz mirovnih misija na vladi.

SKOPLjE MORA DA POŠTUJE PRAVILA CRKVE

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je danas, povodom zahteva predsednika Severne Makedonije vaseljenskom patrijarhu Vartolomeju da prizna Makedonsku pravoslavnu crkvu, da postoji način na koji se o tome razgovara i da "poprečni putevi" ne doprinose dobrim odnosima dve zemlje.

Dačić je podsetio da je više puta govorio o tome da može da se govori o odnosima između dve države, ali da ne može da se govori na državnom nivou u oblasti religije i crkvenih zajednica koje imaju svoja pravila.

"Mi želimo da dođe do dogovora, ali svakako da se moraju poštovati pravila Pravoslavne crkve, a i očekujemo da vaseljenski patrijarh bude na toj strani kao što se izjasnio i protiv stvaranja tzv. Crnogoske pravoslavne crkve", poručio je Dačić, odgovarajući na pitanja novinara u Beogradu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Ivan Zgrozeni

21.09.2020. 18:53

Evo, ja, sada predlazem Vladi da povucemo sve "mirovnjake" ili NATO-vnjake. Srbija nije clanica NATO i ne treba da ucestvuje u njihovim "mirovnim opracijama" cija je zrtva bila. To je od pocetka nemoralno i neprihvatljivo za zemlju koja se proglasila neutralnom. Da je Srbija demokratska zemlja onaj ko je poslao nase vojnike u NATO misije bi nestao sa politicke scene. Da Srbija ima Ustavni sud on bi odluku da se posalju van zemlje proglasio neustavnom. S druge strane, R1244 pominje da Srpski vojnici trebaju da budu rasporedjeni na granici Srbije na KiM ali se to ne cini.