DAČIĆ: Odbrana multilateralizma počinje na nacionalnom nivou

Tanjug

21. 09. 2020. u 11:21

MINISTAR spoljnih poslova Ivica Dačić izrazio je danas uverenje da odbrana multilateralizma počinje na nacionalnom nivou i dodao da se ne može neprimetiti da je kriza multilateralizma vidljiva u dimenziji međunarodne bezbednosti, a da je aktuelna kriza izazvana pandemijom Covid-19 samo potvrdila neophodnost redefinisanja koncepta nacionalne i kolektivne bezbednosti.

ДАЧИЋ: Одбрана мултилатерализма почиње на националном нивоу

Foto Tanjug

Dačić je na skupu „Multilateralizam i međunarodna bezbednost" koji se održava u Beogradu u organizaciji Fakulteta bezbednosti, kazao da međunarodne organizacije i institucije imaju poteškoće da se na efikasan način izbore kako sa tradicionalnim izazovima, tako i sa novim, asimetričnim pretnjama.

Prema njegovim rečima, pandemija Covid-19 promenila je ne samo međunarodne odnose, nego i naš svakodnevni život.

- Redefinisana su mnoga pravila, a u velikom broju država uvedene su posebne mere za restrikciju kretanja i putovanja, kako bi se uspostavio sistem za kontrolu zaraze, što je uticalo i na smanjenje bilateralnih i multilateralnih aktivnosti - rekao je Dačić.

Kako je naveo, svet se trenutno suočava sa značajnim promenama u oblasti komunikacije i tehnološkog razvoja, a novi izazovi poput terorizma, čiji nosioci su netradicionalni akteri i neformalne grupe, zasigurno utiču na međunarodnu bezbednost.

Ocenio je da su aktuelni izazovi sa kojima se susrećemo dobra prilika i da se podsetimo i tradicionalnih pretnji međunarodnoj bezbednosti poput oružanih sukoba, agresije i nelegitimne upotrebe sile koji je bio primarni motiv osnivanja UN.

Podsetio je da je tadašnja Jugoslavija aktivno učestvovala i doprinela osnivanju Ujedinjenih nacija, a bila je i među prvih pedeset zemalja potpisnica Povelje UN.

Savet bezbednosti, kao jedno od najznačajnijih tela UN, ima primarnu ulogu u održavanju međunarodnog mira, kazao je dačić i dodao da ima i u kolektivnom odvraćanju od nelegalne upotrebe oružane sile u međunarodnim odnosima i da je dužan da svoje delovanje zasniva na načelima na kojima se temelje UN.

Ipak, kako je rekao, svedoci smo, usled suprotstavljenih interesa na međunarodnoj sceni, povremenih pribegavanja jednostranim merama i akcijama koje podrivaju i dovode u pitanje efikasnost multilateralizma i međunarodnih mehanizama saradnje i dovode do krize legitimiteta institucija poput UN.

- Tu se pre svega misli na upotrebu oružane sile protiv suverenih država suprotno osnovnim načelima kolektivne sigurnosti, bez saglasnosti Saveta bezbednosti UN - rekao je ministar i podsetio da je Srbija osetila pogubnost takvog pristupa 1999. godine zbog NATO bombardovanja koje je izvršeno bez saglasnosti SB UN.

- Time su ne samo povređena suverena prava naše zemlje, već je i podriven autoritet UN i ozbiljno ugrožena njegova primarna funkcija očuvanja mira. Time je učinjen presedan i stvoren prostor za zaobilaženje i zanemarivanje UN kao ključnog okvira za prevazilaženje nesuglasica koje mogu biti pretnja miru - rekao je ministar.

Dačić je naglasio da agresija na SR Jugoslaviju mora biti lekcija za budućnost o važnosti doslednog poštovanja Povelje UN i postignutih standarda u međunarodnom javnom pravu jer zemlje poput Srbije moraju da insistiraju na doslednom sprovođenju principa međunarodnog javnog prava i na poštovanju uloge međunarodnih organizacija u sprečavanju kršenja usaglašenih i dogovorenih pravila.

Ističe da u trenutnim okolnostima, koji su dubinski promenili svet u kome živimo, Srbija nastoji da pruži značajan doprinos svetskoj i regionalnoj bezbednosti, kako u bilateralnim, tako i u multilateralnim okvirima.

- Podržavamo napore UN na planu promocije i očuvanja mira i bezbednosti, pa se tako Srbija pridružila pozivu generalnog sekretara UN za globalni prekid vatre i zaustavljanje svih neprijateljstava i sukoba tokom trajanja pandemije Covid-19, što je u duhu izvornih civilizacijskih vrednosti još iz antičkog doba do danas - kazao je.

Srbija će nastaviti da pruža podršku globalnim naporima u borbi protiv terorizma, pre svega kroz punu implementaciju Globalne strategije UN za borbu protiv terorizma i relevantnih rezolucija SB UN, kazao je Dačić i dodao da će naša država to činiti i kroz aktivno učešće u Globalnoj koaliciji u borbi protiv ISIL.

- Uveren sam da odbrana multilateralizma počinje na nacionalnom nivou, zaštitom naših vitalnih interesa i prioriteta. Verujemo da braneći svoj suverenitet i teritorijalni integritet u isto vreme branimo međunarodno pravo i Povelju Ujedinjenih nacija - istakao je ministar Dačić.

Dodao je da Srbija ostaje posvećena iznalaženju kompromisnog rešenja za pitanje Kosova i Metohije koje će obezbediti trajni mir i stabilnost i spremna je da politikom mira i saradnje gradi zajedničku budućnost sa svim narodima u našem okruženju.

Predstavnica generalnog sekretara OUN i šef kancelarije OUN u Beogradu Simona - Mirela Miculescu istakla je da je pandemija virusa korona pokazala koliko je dragocen multilateralizam.

Kako kaže, bez obzira na kom nivou da je multilateralizam pitanje je "života i smrti" očuvati ga.

- Duh multilateralizma je kroz istoriju uvek bio ugrožen, a ironično je i da sada kada smo suočeni sa izazovima, multilateralizam je i dalje na udaru - kazala je Miculescu.

Ono što pokazuje da su i danas UN i multilateralni principi relevantni pokazuje, kako kaže Miculescu, varljiva situacija u svetu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)