IMOVINA NA BRISELSKOM STOLU: Beograd plaća kredite za uzurpirano - prvo koncept, pa razgovori

tanjug

10. 09. 2020. u 08:00

Jedna od najtežih tema u pregovorima Beograda i Prištine - pitanje imovine, stigla je na briselski sto, navodi RTS i dodaje da pravo polažu obe strane, ali su materijalni dokazi na strani Srbije.

ИМОВИНА НА БРИСЕЛСКОМ СТОЛУ:  Београд плаћа кредите за узурпирано - прво концепт, па разговори

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Za ono što je Priština uzurpirala, Beograd i dalje redovno plaća kredite koji se mere stotinama miliona evra, a milionima se meri i vrednost privatne imovine Srba koji bitku za ono što im je oteto vode pred kosovskim institucijama.

Jezero od kojeg zavisi najveći deo kosovske privrede i stanovništva - vodu iz Gazivoda pije oko 800.000 stanovnika pokrajine, a gotovo polovina severa struju dobija iz hidroelektrane Gazivode. Bez te vode ne bi mogla da funkcioniše ni termoelektrana Obilić.

RTS navodi da Beograd proizvodi vodu i eneregiju, a Priština je samo isporučuje do potrošača i ubira prihode.

Ljubiša Mijačić, stručnjak za resurse iz životne sredine, kaže da je jedino pravo rešenje da dođe do podele proizvodnje i distribucije gde bi Beogad apsolutno kontrolisao proizvodnju, a Priština distribuciju.

"I u takvim tržišnim uslovima gde jedna strana kupuje, a druga prodaje, obe strane gube ukoliko nema zajedničkog interesa čak i finansisjkog. To bi na duži rok obezbedilo tržišni mehanizam za pomirenje i stvaranje emonomske sasradnje Prištine i Beograda a samim tim i kreiralo uslove za normalizaciju na drugim poljima", ističe Mijačić za RTS.

Normalizacija odnosa cilj je i pregovora u Briselu gde je na dnevni red posle sedam godina stiglo pitanje imovine u pokrajnini. Oko 60 odsto, prema podacima Kancelarije za KiM, pripada Republici Srbiji, njenim građanima i SPC.

Marko Đurić, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, kaže da se još razmatra koncept razgovora o imovini.

A kada se usvoji koncept, pregovaraće se o Brezovici, nacionalnom parku Šar-planina, aerodromu, vlasništvu EPS-a, Pošte, Srbijašuma, Železnica, svemu što je Priština jednostranim potezima od 2008. godine konfiskovala i proglasila svojinom tzv. Kosova.

Duško Čelić, docent na Pravnom fakultetu u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici, smatra da Srbija mora da insistira na restituciji državne, javne i društvene svojine.

On kaže da mora da se insistira na uvođenju nekog međunarodnog mehanizma kako se bi prepustilo vlastima u Prištini da presuđuju i izvršavaju po tim pitanjima.

Tačna vrednost srpske imovine na Kosovu i Metohiji nije poznata, ali se meri milijardama evra. Samo imovina EMS-a i EPS-a u pokrajini vredi gotovo tri milijarde, navodi RTS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni