POPOVIĆ: Srbi ne prihvataju ultimatume, Vučić štiti državne interese

Tanjug

04. 09. 2020. u 09:05

MINISTAR za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović izrazio je uverenje da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom razgovora u Vašingtonu zaštiti srpske nacionalne i državne interese po pitanju Kosova u skladu sa Ustavom Republike Srbije.

ПОПОВИЋ: Срби не прихватају ултиматуме, Вучић штити државне интересе

Foto: Ž, Knežević

Popović je naglasio da Srbija, kao i svaka suverena država, ima svoj Ustav po kojem je Kosovo sastavni i neotuđivi deo Srbije, a uz to, kao punopravni član međunarodne zajednice, poštuje Rezoluciju 1244 SB UN koja potvrđuje teritorijalni integritet Srbije po pitanju Kosova.

-Ako je naše državno rukovodstvo spremno za razgovore, to ne znači da je slabo, niti da mu možete gurati na sto gotova rešenja koja ponižavaju Srbiju-rekao je Popović.

Ministar je istakao da Srbi nikada nisu prihvatali ultimatume i da to nije način za vođenje dijaloga koji treba da doprinese ostvarenju napretka u rešavanju važnih ekonomskih pitanja za Srbe i Albance na Kosovu.

On je naveo da je ekonomska saradnja i rast zaposlenosti najvažniji preduslov za očuvanje mira i stabilnosti na Kosovu i da u tom smislu snažno podržava aktivnosti predsednika Vučića tokom razgovora sa predstavnicima privremenih organa iz Prištine u Vašingtonu.

Popović je ukazao da su razgovori u Vašingtonu dobra prilika da Srbija potvrdi svoje vlasništvo nad imovinom na Kosovu.

Prema rečima ministra, vlasništvo nad imovinom smatra se univerzalnim i neprikosnovenim pravom u svakom uređenom društvu i zato Srbija treba da insistira na zaštiti prava svojine na Kosovu gde je u poslednjih šest decenija uložila više od 17 milijardi dolara, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024