NOVOSTI ISTRAŽUJU: S kojim ciljem naša delegacija ide na sastanak u Vašingtonu i kakvi ih izazovi očekuju

D. R. Đorđević

02. 09. 2020. u 09:00

EKONOMSKI odnosi Beograda i Prištine biće u prvom planu susreta delegacija dveju strana prekosutra u Beloj kući, ali nije isključeno da će razgovori skliznuti i na teren politike i da će biti pokušaja da se dotakne pitanje statusa Kosova.

НОВОСТИ ИСТРАЖУЈУ: С којим циљем наша делегација иде на састанак у Вашингтону и какви их изазови очекују

Novosti

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić, koji će biti u timu koji predvodi predsednik Aleksandar Vučić, rekao je juče da se naša delegacija pripremila da u Vašingtonu, a zatim i u Briselu 7. septembra, ponudi ozbiljan paket za uspostavljanje neuporedivo bolje ekonomske saradnje i infrastrukturno povezivanje Beograda i Prištine.

Taj paket, kako kaže, biće na obostranu ekonomsku korist, a na njemu su radile sve naše institucije i eksperti:

- To je nešto što može da stvori šanse za mlade ljudi svih nacionalnosti. Okrenuti smo ka budućosti, Srbija želi da racionalno i ozbiljno razgovara. Za kompromis smo, ali takav koji je fer i pošten. Radimo na tome da se tržište KiM, kao i tržište celog regiona otvori za srpske firme i privredu, da otvorimo nove puteve, pruge i avio-linije i uklonimo carinske prepreke i procedure - naveo je Đurić.

Da će ekonomija biti u fokusu, govori i sastav srpske delagacije u kojoj će biti i ministar finansija Siniša Mali i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, a Đurić kaže da će biti prilike da govori i o stuaciji u Dečanima i Pećkoj patrijaršiji i svemu kroz šta prolazi naš narod na KiM.

Novosti

Put Vašingtona, predsednik Vučić danas kreće, kako je sam rekao, ohrabren rečima nemačke kancelarke Angele Merkel sa kojom je prekjuče razgovarao telefonom.

PRIPREME ZA DOLAZAK PUTINA

O PRIPREMAMA za posetu ruskog predsednika Vladimira Putina Srbiji, kao i o pitanjima srpsko-ruske saradnje, juče su razgovarali predsednik Aleksandar Vučić i ambasador Ruske Federacije Aleksandar Bocan-Harčenko. Njih dvojica razmotrila su i rezultate borbe protiv kovida 19 u dvema zemljama, a Bocan-Harčenko je obavestio Vučića o napretku ruskih stručnjaka u razvoju vakcine.

Predsednik je sa ruskim diplomatom razgovarao i o dijalogu Beograda i Prištine uz posredovanje EU, o mogućnostima za ekonomsku saradnju dveju strana i o aktuelnim pitanjima u regionu.

Saradnik Instituta za evropske studije profesor Slobodan Zečević kaže, za "Novosti", da se samo može nagađati šta je bilo ohrabrujuće u porukama Merkelove, a da bi jedna varijanta mogla biti, ako je ona rekla da na predstojećim sastancima neće biti statusnih pitanja - tipa da Beograd mora da prizna Kosovo.

Najava da će na sastanku u Beloj kući biti prisutan i Džared Kušner, zet i najbliži saradnik Donalda Trampa, prema mišljenju Zečevića, ukazuje na to da prvi čovek SAD želi još jedan uspeh na spoljnopolitičkom polju:

- Kušner je arhitekta sporazuma između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata, na koji je Trampova administracija veoma ponosna. Veoma je moguće da će se eventualni sporazum u ekonomskoj sferi između Beograda i Prištine tumačiti kao novo spoljnopolitičko dostignuće.

Pa ipak, predsednik Srbije je pre nekoliko dana rekao da su u Beloj kući moguća i iznenađenja, s obzirom na to da zvanična agenda predviđa razgovore o ekonomiji.

Prema mišljenju Milovana Božinovića, našeg nekadašnjeg ambasadora pri OEBS-u, u Beču i Berlinu, to "iznenađenje" bi moglo da bude skretanje ekonomskih pitanja na temu statusa, ali da nikom nije poznato šta je u opticaju:

- Ovo nije sastanak po modelu dejtonskih pregovora, pa da neće biti izlaska dok se nešto ne potpiše, već je to jedna fleksibilna forma. Možda ćemo čuti da je bilo reči o nečemu što obe strane nisu odbile ili su uzele u razmatranje, a što bi svakako, u ovom procesu koji predugo traje, bio uspeh.

VULIN: LAŽI KRAMONOVE ZA ŽALjENjE

IZVESTILAC za Kosovo u Evropskom parlamentu Viola fon Kramon Taubadel za brojne laži o Srbiji zaslužuje samo prezir i žaljenje - rekao je juče ministar odbrane Aleksandar Vulin, komentarišući izjavu Kramonove da se demokratija u Srbiji pogoršava.

- Javno se boriti za nezavisno Kosovo pod vlašću narko-dilera, a govoriti da Srbija nije demokratska država, nije samo laž, to je dokaz da se o Srbiji misli kao o plenu, a da bi u EU parlamentu o njoj želeli da odlučuju šiptarski lobisti - rekao je Vulin.

On smatra da će, ako se ikada građani Srbije budu izjašnjavali na referendumu o članstvu u EU, jedan od ozbiljnijih argumenata protiv EU biti laži i napadi Kramonove.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave