VUČIĆ NA VIDEO SAMITU SA LIDERIMA ZAPADNOG BALKANA: Vučić - Treba više da se posvetimo regionu

Novosti online

sreda, 29. 07. 2020. u 17:08

ВУЧИЋ НА ВИДЕО САМИТУ СА ЛИДЕРИМА ЗАПАДНОГ БАЛКАНА: Вучић - Треба више да се посветимо региону

Foto: Printscreen

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić učestvuje pored ostalih lidera Zapadnog Balkana, na video samitu koji organizuje vašingtonski Atlantski savet.

Osim Vučića, na samitu učestvuju predsednik Severne Makedonije Stevo Penderovski, albanski premijer Edi Rama, ministarka ekonomije Crne Gore Dragica Sekulić, predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija, premijer privremenih kosovskih institucija Avdulah Hoti, kao i izvršni potpredsednik Atlantskog saveta Dejmon Vilson.

Vučić: Treba više da se posvetimo regionu

- Imali smo produktivnu sesiju. Moram da pohvalim vaš rad i svih ostalih koji je značajan za Srbiju. Govorimo o evropskom paketu koji je važan za nas. Prvo treba da promenimo sebe da se više posvetimo svom regionu, da ne potcenjujemo sebe i da imamo više poverenja jedni prema drugima. Ako se analizira stuacija, može se doći do zaključka da bismo mogli da uštedimo i 7 odsto troškova otvorenim granicama. Ako smanjimo sve ove procedure i sve birokratske procese, zaključak je da možemo uštedeti više novca. To znači da treba da prestanete da procenjujete našu moć.

Trebalo bi da damo sve od sebe da izgradimo poverenje između nas. Mi treba da budemo brži u regionu, do nas je. Ne može Angela Merkel da donosi odluke umesto nas. Moramo da sarađujemo da rešavamo naše probleme i da bude mnogo poštovanija i od strane SAD i od strane EU. Moramo da sarađujemo i zajedno radimo jer smo svi jako mali. Samo tako ćemo nešto postići - kaže Vučić i dodaje: 

- Događaji poput ovih su važni, jer se aktivno razgovara i to je interes svih, dok je bilo situacija da na nekim drugim događajima niko nije bio zaniteresovan za dijalog.

Predsednik je predložio da se ovakvi sastanci održavaju barem jednom mesečno.

Obraćanje Edija Rame

- Verujem da nam pandemija dokazuje da ono što pokušavamo da uradimo već 6 godina je ono što treba budućim generacijama našeg regiona.

Rama se inače uključio u razgovor tako što je citirao Vinsenta Van Goga.

Obraćanje Pendarovskog

- Do 2018. Skoplje i Atina nisu imali nijedan potpisan sporazum. SM trebalo bi da ima pristup aerodromu u Solunu.

Obraćanje Vilson

- Teška vremena zahtevaju teške odluke, značajno je to da lideri sada sarađuju u cilju osnivanja zajedničkog tržišta zarad dobrobiti svojih građana. Region nije bio tržišno konkuretan, jer su tržišta bila iscepkana, a sada su prvi put sve zemlje ZB regiona jednaki partneri.

Završena sednica sa predstavnicima Zapadnog Balkana.

- Srećni smo što ste svi ovde i što možemo da diskutujemo na ovom Samitu. Za Zapadni Bakan je vitalno važno što su ovde govornici iz SAD, EU, Evroatlanstkog Saveta kako bi se govorilo o saradnji u regionu. Ovakav zajednički sastanak veoma je važan za Evroatlantsku budućnost regiona.

Učesnicima će se uskoro obratiti izvršni potpredsednik Atlantskog saveta Dejmon Vilson.

Cilj samita je da se lideri regiona dogovore o odvažnim, praktičnim akcijama za unapređenje regionalne ekonomske saradnje, kako bi ti koraci pomogli regionu da se izbori sa razornim uticajem virusa kovid-19, uz veće mogućnosti za ekonomski razvoj.

Kako je naveo Atlantski savet, sporazum će pokazati posvećenost lidera da podstiču ekonomski rast ostvarivanjem slobodnog kretanja roba, ljudi i usluga preko granica regiona, a ta mera će pokrenuti i značajan plan za privlačenje stranih investicija i ubrzanje efikasnog korišćenja sredstava za oporavak od virusa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (29)

Miroslav Stamenković

29.07.2020. 18:20

Situacija je veoma teška i svi moramo mi da shvatimo koliko su veliki pritisci na nas ali uspećemo izborićemo se zajedno složno i odgovorno. Ja verujem svom predsedniku.

Veljko

29.07.2020. 19:02

Kao da su svi zaboravili da smo mi samo pre pola godine bili zagovornici većeg povezivanja ekonomija, protoko roba i slobodnog kretanja ljudi. Taj tzv mali Šengen nažalost nije zaživeo, a mogao je. Nikad nije kasno, kao da su i drugi svesni da moramo da se okrenemo većem povezivanju ekonomija.

Ivana

29.07.2020. 22:10

Hvala našem predsedniku Vučiću koji zaista radi na tome da ceo region razvija,koji zaista želi da Zapadni Balkan osloni samo na svoju resu, jer je EU fašistička tvorevina. Srbija ima predsednika kojem je stalo do interesa naroda i države.

caca

29.07.2020. 22:48

Ovaj dijalog je veoma bitan za našu zemlju!Srbija je uvek spremna za svaki kompromis i dogovor,ali nikada neće dozvoliti da interesi Srba na KiM budu ugrozeni,već će svim silama da se bori za svoj narod ma gde da se on nalazi!!!

Savo

30.07.2020. 07:50

Balkan je oduvek bio bure baruta, i to su koristile mnoge zemlje zbog svog interesa. Tome se mora stati na put, Balkan zasluzuje zivot kao i sve zemlje Evrope.