DAČIĆ: Od Vučića i SNS zavisi da li će SPS biti u vlasti

Tanjug

19. 07. 2020. u 07:48

LIDER Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić kaže da od razgovora sa najvećom strankom koja je pobedila na izborima Srpskom naprednom strankom i predsednikom Aleksandrom Vučićem zavisi da li će posle formiranja vlade SPS biti vlast ili opozicija.

ДАЧИЋ: Од Вучића и СНС зависи да ли ће СПС бити у власти

Foto: Novosti arhiva

On je u intervjuu za današnji Blic na pitanje da je on na mestu Vučića da li bi uzeo SPS za partnera, rekao da bi uvek tako uradio, te je podsetio da dok je on bio premijer od 2012. do 2014. zahtevao da postoji širok nacionalni konsenzus, da što više faktora učestvuje aktivno u vođenju državne politike i da na taj način zajedno budu jači.

"Da li će SPS biti u vlasti ili opoziciji, svejedno je što se tiče naših državotvornih stavova. Spremni smo da pomognemo i doprinesemo državnom jedinstvu, ovde je u pitanje učvršćivanje političke stabilnosti Srbije, stvaranje nacionalnog jedinstva, nečega što je iznad partijskih interesa", kazao je lider SPS-a.

Upitan da kaže ko je to što preko njega što hoće da ruši Vučić ili je zapravo reč o opravdanju to što mu stranka "klizi iz ruku" i članovi učestvuju na demonstracijama protiv vlade u kojoj sedi, Dačić kaže da nije reč o opravdanjima, već o razumevanju aktuelne situacije.

"Ne pričam napamet bio sam svedok specijalnog rata da od Miloševića odvoje druge strane i rasloje SPS i JUL kako bi se našli ljudi koji će biti spremni za promene", podseća Dačić i kaže da trenutno to rade svi i da nikada nisu bili zainteresovaniji nego sada.

Kaže da je reč o zainteresovanosti političkih pa i obaveštajnih faktora da utiču na situaciju u regionu.

"Tu su američki i britantski interes, pa i nemački koji se svojski trudio da potkopa ideje o razgraničenju za dogovor Beograda i Prištine. Tu je i interes Francuske koja debelo zaostaje u odnose na druge, pa imate i interes Rusije i Kine", kaže Dačić.

Ocenjuje da je strategija svih onih koji rade protiv SPS da odvoje tu stranku od Vučiha i tako SNS ostane bez partnera koji ima neki politički uticaj.

"Onda oni koji žele nestabilnost dođu i govore bajke mojim ljudima da će SPS maltene da procveta ako ode u opoziciju, da će se otvoriti perspektiva da uzme deo glasača koja nisu naklonjeni Vučiću, ali ne vole Ðilasa i Jeremića i da su politički centri spemni da ih poguraju", ističe Dačić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

OVAKAV HOTEL SVI SANJAMO: Sklad sa prirodom pretočen u najfiniji luksuz