BUŠOV SARADNIK SADA TAČIJEV ADVOKAT U HAGU

S. S. R.

14. 07. 2020. u 07:47

PREDSEDNIK privremenih instutucija u Prištini Hašim Tači, koji je u optužnici Specijalnog suda za ratne zločine na KiM označen kao krivac za ubistva skoro sto ljudi, progon, kidnapovanja i mučenja, juče je saslušan u Hagu, a prema nezvaničnim informacijama angažovao je više branilaca, među kojima je i američki advokat Pjer Rišar Prosper, blizak saradnik bivšeg predsednika Džordža Buša.

БУШОВ САРАДНИК САДА ТАЧИЈЕВ АДВОКАТ У ХАГУ

Foto: printskrin

Pominje se i da će ga savetovati bivši tužilac na suđenju Slobodanu Miloševiću Džefri Najs, kao i Hrvat Luka Mišetić, koji je u Hagu branio Anta Gotovinu. Kako god, lider lažne države Kosovo juče se nije obratio novinarima posle saslušanja, ali je pre ulaska u sud, ispred kojeg su se okupili Albanci da ga podrže, pročitao izjavu u kojoj je naveo da se "borio za nezavisno i slobodno Kosovo, zasnovano na jednakim pravima, multietničkom društvu i vladavini zakona", kao i "da je spreman da se suoči sa novim izazovima i trijumfom za svog sina, porodicu, narod".

- Niko ne može prepisati istoriju. Ovo je cena za slobodu. Verujem u mir, istinu i pravdu, dijalog i dobre odnose sa svim susedima. Kosovo je priča o uspehu i na to sam veoma ponosan. Odredište Kosova je članstvo u EU, NATO i trajno prijateljstvo sa SAD.

Optužnica protiv Tačija, ali i predsednika Demokratske partije Kosova Kadrija Veseljija, te još nekoliko bivših pripadnika terorističke OVK, podignuta je 24. aprila i sada se nalazi kod sudije koji treba da je preispita i donese odluku o njenom potvrđivanju.

Iako detalji optužnice nisu objavljeni, pretpostavlja se da se u njoj pominje trgovina organima ubijenih Srba, koji su uzimani u "žutoj kući" na severu Albanije i odatle prodavani. O tome je govorio i izvestilac Saveta Evrope Dik Marti, na osnovu čijeg izveštaja o zločinima OVK je i formiran sud.

Takođe, tu je napad na autobus "Niš ekspresa", ispod kojeg je u selu Livadice, kod Podujeva, podmetnuta bomba sa 70 do 100 kilograma eksploziva, što je izazvalo pogibiju 12 putnika, među kojima je bio i dvogodišnji dečak Danilo Cakić. Povrede je zadobilo još 43 ljudi, koji su išli na zadušnice i to u pratnji Kfora.

Foto: AP

Tači odgovarao na pitanja o zločinima

SMAKA: SVE ĆE BITI POTVRĐENO

PROFESORU Ustavnog prava sa KiM Riza Smaka rekao je da je sasvim izvesno da će optužnica biti potvrđena, ali da ishod procesa niko ne može da predvidi. U slučaju da podnese ostavku, na Tačijevo mesto, do izbora novog predsednika, došla bi predsednica parlamenta.

Inače, javnost je saznala za optužnicu pre nego što je potvrđena kako bi se, što je tužilac i istakao, sprečili pritisci optuženih na institucije i svedoke. Navedeno je da su među žrtvama i stotine Srba, Albanaca, Roma, te političkih protivnika, čiji je identitet poznat istražiteljima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (3)

DREKA ZBOG POLICAJACA, MUK KADA SE PUCA U DECU: I privođenje pripadnika MUP tzv. Kosova na Jarinju potvrdilo licemerje Zapada