Utrkivanje Pariza i Berlina sa Vašingtonom oko nastavka dijaloga: Vučić sa Makronom i Merkelovom o KiM

D. Milinković

07. 07. 2020. u 10:00

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić sastaće se u četvrtak u Parizu sa francuskim liderom Emanuelom Makronom. Prema našim informacijama, predviđen je susret u četiri oka, a teme su, osim nastavka dijaloga Beograda i Prištine, i bilateralni odnosi dveju zemalja.

Утркивање Париза и Берлина са Вашингтоном око наставка дијалога: Вучић са Макроном и Меркеловом о КиМ

Foto: Novosti arhiva

Osim toga, kako prenose naši izvori, biće reči i o evropskom putu Srbije, kao i o saradnji u suzbijanju globalne pošasti - pandemije kovida 19.

Poznato je da su Makron i Vučić u izuzetno dobrim odnosima i šef naše države od prvog čoveka Francuske, kao iskrenog prijatelja, želi da čuje njegovo mišljenje o stanju u Evropi, ali i o odnosima u našem regionu. Posle tet-a-tet sastanka biće organizovana i večera za dve delegacije.

Ovaj značajan susret prethodiće video-konferenciji koju u petak, 10. jula, organizuju Vučićev domaćin i nemačka kancelarka Angela Merkel, a čiji je primarni cilj ponovno uspostavljanje političkog dijaloga, kojem posreduje EU, između naše i prištinske strane.

Samo dva dana kasnije, u nedelju, 12. jula, uživo bi u Briselu trebalo da se sastanu predsednik Vučić i premijer privremenih institucija u Prištini Avdulah Hoti.

BALKAN MEĐU PRIORITETIMA

NEMAČKA kancelarka Angela Merkel, čija je zemlja od 1. jula na čelu EU, u utorak će u Briselu predstaviti prioritete šestomesečnog predsedavanja Uniji. Merkelova, kojoj će ovo biti prvo putovanje u inostranstvo od izbijanja pandemije virusa korona, ranije je saopštila da će Zapadni Balkan biti u top pet prioriteta nemačkog predsedavanja.

Ova očigledna diplomatska "ofanziva" EU i dve vodeće članice Unije, Francuske i Nemačke, ima za cilj da se odmrzne dijalog o KiM koji je zakočen još u novembru 2018. jednostranom odlukom Prištine da uvede takse na robu iz centralne Srbije i BiH, a koje su nedavno ukinute.

Zakazivanje tri važna sastanka u samo četiri dana je, po mnogima, ujedno i jasan odgovor ključnih evropskih država, pre svega Nemačke, da neće dozvoliti da SAD preuzmu vodeću ulogu u dijalogu Beograda i Prištine. Pariz i Berlin ubacili su se u "petu brzinu" nakon što je Ričard Grenel, specijalni izaslanik američkog predsednika Donalda Trampa, za 27. jun zakazao sastanak dveju strana u Beloj kući, a koji je u poslednji trenutak čak "miniran" objavljivanjem optužnice za ratne zločine protiv predsednika privremenih institucija u Prištini Hašima Tačija.

Profesor na Fakultetu političkih nauka Dragan Đukanović ove inicijative iz EU vidi kao neku vrstu utrkivanja sa SAD oko toga ko će pre da oživi dugo zamrli dijalog:

- Verujem da će na video-samitu u petak biti date opšte smernice za nastavak pregovora, a da će se onda na sastanku u Briselu krenuti u operacionalizaciju konkretnih dogovora. Imam utisak i da je Berlin, bar trenutno, odustao od insistiranja na međusobnom priznavanju Beograda i Prištine, već se više zalaže da ishod dijaloga bude model dve Nemačke, odnosna potpuna normalizacija odnosa, bez formalnog priznavanja.

Predsedništvo Francuske saopštilo je da se video-samit o odnosima Srbije i Kosova organizuje pod pokroviteljstvom Pariza, Berlina i EU, kako bi se "ponovo pokrenuo dijalog" dveju strana. Samit treba da EU omogući "da olakša rešenje njihovih razlika", navela je Jelisejska palata.

Na samitu će učestvovati Makron, Merkelova, visoki predstavnik EU za spoljne poslove Žozep Borelj i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak. Sastanak je sazvan na inicijativu francuskog predsednika i praktično predstavlja nastavak Berlinskog procesa, započetog u aprilu 2019.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna