SRAMNA ODLUKA TZV. USTAVNOG SUDA KOSOVA: Odbačen zahtev za obustavu primene Uredbe o zabrani korišćenja dinara

D. Z.

25. 06. 2024. u 17:13

Tzv Ustavni sud Kosova odbacio je zahtev za obustavu Uredbe Centralne banke tzv. Kosova kojom se zabranjuje korišćenje dinara na Kosovu.

СРАМНА ОДЛУКА ТЗВ. УСТАВНОГ СУДА КОСОВА: Одбачен захтев за обуставу примене Уредбе о забрани коришћења динара

foto tzv Centralna banka Kosova

Kako su danas preneli prištinski elektronski mediji, pomenuti sud je jednoglasno doneo odluku da odbije zahtev za određivanje privremene mere odnosno obustavu sprovođenja Uredbe Centralne banke KOsova o dinaru.

I dok se u obrazloženju suda ističe da je „evro jedina valuta koja može da se koristi za obavljanje gotovinskih platnih transakcija u platnom sistemu Kosova“, advokat Vasilije Arsić, koji je podneo zahtev tzv. Ustavnom sudu tzv. Kosova za poništenje uredbe o zabrani korišćenja dinara, (i na čiji je zahtev iako mediji ne preciziraju) sud najverovatnije doneo odluku, u izjavi za "Novosti" ističe da je olduka tzv. Ustavnog suda –neshvatljiva!

- Mi smo u zahtevu za odbacivanje uredbe jasno izneli argumentaciju da uredba nije u skladu sa Ustavom tzv. Kosova i da Centralna banka nema ovlašćenja da donosi uredbe te snage koje određuju to pitanje koje je usključivo u nadležnosti tzv. Skupštine Kosova-ističe za "Novosti" advokat Arsić.

Dok pojašnjava da tzv. Kosovo nema zakon o upotrebi valute, advokat Vasilije Arsić naglašava da je takvom odlukom sud jasno stavio sebe uz politiku a ne pravdu pogotovu što na Kosovu ne postoji zakon koji određuje korišćenje valute.

Podsetimo, tzv. Centralna banka Kosova donela je početkom februara meseca uredbu kojom se zabranjuje korišćenje dinara na Kosovu i Metohiji dok su nedavnom akcijom pripadnika tzv. specijalne Kosovske policije zatvorene četiri banke i Filijala Poštanske štedinoce na severu Kosova i Metohije, kao i Uprava za trezor u Kosovskoj Mitrovici, čime je dodatno otežan ionako težak život Srba na Kosovu i Metohiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TUŽNE VESTI: Preminuo nekadašnji kapiten Crvene zvezde