"SLOBODAN (12) JE UBIJEN KADA SE VRATIO PO PSA": Potresna ispovest o jednom od najmlađih srpskih žrtava rata u BiH

Novosti online

22. 05. 2024. u 19:03

U SEDIŠTU Ujedinjenih nacija održana je panel diskusija "Mi govorimo, jer oni ne mogu - glasovi koje treba čuti", na kojoj su žrtve rata u Bosni i Hercegovini iznele svoja svedočenja gde se ovom prilikom obratio i Miroslav Jović sa svojim potresnim svedočenjem.

СЛОБОДАН (12) ЈЕ УБИЈЕН КАДА СЕ ВРАТИО ПО ПСА: Потресна исповест о једном од најмлађих српских жртава рата у БиХ

Foto: Printskrin

Miroslav Jović je reko da živi u SAD. On je kazao da je njegov grad bio žrvta operacije Oluja na terotoriji BiH.

- Mi Srbi ih Bosanskog Grahova bili smo proterani iz naših kuća. Moja porodica i komšije i prijatelji, stanovništvo tog mesta, otišli smo iz tog mesta. 

Kako je naveo, 29 godina nakon proterivanja Srba znak suživota se ponovo pojavio i saradnja je bila na vidiku, do danas.

- Usvajanjem ove rezolucije samo će biti podgrejani strahovi. Ništa dobro neće izaći iz otvaranja Pandorine kutije usvajanjem ove rezolucije. Postojala je šansa da rane zacele, ali ovo nas vraća unazad. Ponovnim otvaranjem rana uništavaće svaki tračak nade za suživot u tom delu sveta.

On je govorio i o slučajevima u kojima su njegovi prijatelji stradali kao i članovi njihovih porodica.

- Dobar prijatelj moje porodice Ranko bio je uhapšen i proveo je mesece u logoru. Prebijali su ga i mučili. Kad je bio razmenjen njegova supruga ga je jedva prepoznala, a deca nisu mogla mesec dana da ga prepoznaju. Gotovo je nemoguće mučenje kojem je bio izložen. Došao je u SAD kao izblegica, da počne novi život. Imao je svoju malu firmu. Bio je uzoran građanin. Pokušavao je prošlost ostavi za sobom. U njegovoj firmi u SAD nisu bili samo Srbi i Amerikanci, već i muslimani iz BiH. On ne može da putuje, deo noge mu je amputiran, pa nije mogao danas ovde da se pojavi, kazao je.

On je naglasio da će usvajanjem ove rezolucije i njegova deca biće obeležena.

- Kada je čuo za ovu rezoluciju bio je šokiran. Ako on ne može da putuje ja ću putovati da se sazna istina. 

Takođe je naveo još jedan prime stradanja Srba.

- Gospodin Drago, je još jedan primer. Pobegao je iz logora jer su mu njegovi prijatelji iz detinjstva pomogli. Ostali su prijatelji i danas. Ova rezolucija je za njega duboka rana i za njega.

Jović je napomenuo da su ga u Milvokiju iz koga dolazi, ljudi zamolili da pomene tragičan događaj u kojem je stradao 12-godišnji dečak Slobodan.

- Posle progona njegove porodice on se vratio da uzme psa. Ubili su ga,  pucali su mu u glavu. To ne možete da čujete u medijima.

Podsetimo, u Njujorku se, u organizaciji Stalne misije Republike Srbije pri Ujedinjenim nacijama, održao panel diskusija "Mi govorimo, jer oni ne mogu - glasovi koje treba čuti" svedočanstva svedoka i žrtava rata u BiH.

Skupu su prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova Marko Đurić.

Na panelu su govorili Duška i Svetlana Stanić, Ranko Ristić, Dijana Ivanović, Miroslav Jović i stručnjak za pravo Gregori Rodi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OVO NIKO NIJE OČEKIVAO! Turci upali  na trening Srbije pred prvi meč orlova na EURO 2024 (VIDEO)