VUČEVIĆ: Da se plamen slobode više nikada ne ugasi (FOTO)

Novosti online

02. 04. 2024. u 20:26

POTPREDSEDNIK vlade i ministar odbrane u tehničkom mandatu Miloš Vučević poručio je danas na otvaranju izložbe "Borba za srpsku državnost i slobodu srpskog naroda" da je obaveza svakoga od nas, bez obzira na to čime se ko bavi i u kom je životnom dobu, da ne dozvoli da se plamen slobode više nikada ne ugasi.

ВУЧЕВИЋ: Да се пламен слободе више никада не угаси (ФОТО)

Foto: Tanjug

- Jer ako nema tog plamena, lutaćemo u bespućima i opet ćemo biti otuđeni od sebe. A to je istorijski, više puta dokazano kao katastrofalni put i put poraza, a nikako uspeha, izjavio je Vučević na otvaranju izložbe koju je Ministarstvo odbrane organizovalo u Oficirskom domu u Nišu.

Govoreći o detalju sa jedne slike sa izložbe, on je naveo da baklja i plamen slobode moraju da gore istim sjajem i u ratničkim i u mirnodopskim uslovima, jer taj plamen nije samo ratnički plamen. 

- I kad god smo istorijski gasili taj plamen ili ga nam je neko gasio, a mi ga nismo održavali, mi smo lutali, zaboravljali i sebe, zaboravljali i svoje bližnje, nismo razumeli sebe, svoj identitet, svoju duhovnost, svoju državnost. Zaboravljali i ratnike, veterane, borce, saborce, zaboravljali i Srbiju, poručio je Vučević.

Naveo je da je zadovoljan što su ministar Nikola Selaković i on dogovorili sa autorima izložbe Zoranom Ivanovićem i Nebojšom Đuranovićem da ova izložba ne bude samo predstavljena u Beogradu, već da će, kako kaže, svi građani Srbije moći da dobiju šansu da se upoznaju sa svojom istorijom. 

Rekao je da je ovo prilika da sebe opomenemo da dokle god ne naučimo o sebi ono što treba da znamo, ne možemo očekivati da drugi znaju o nama ono što treba da znaju.

- I dokle god ne naučimo da sebe cenimo i poštujemo, ne možemo očekivati da nas drugi poštuju i cene, poručio je Vučević. 

Zahvalio je autorima izložbe Ivanoviću i Đuranoviću i naveo da umetnički radovi izloženi na njoj pokazuju 19. vek kao ustanički i oslobodilački za sve Srbe, iz svih krajeva, uključujuči i prečanske krajeve.

Foto: Ministarstvo odbrane

 

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković rekao je da je važno što je izložba posle glavnog gradu postavljena u Nišu prenoseći plamen slobode.


- Mislim da je svima jasno protiv čega treba da se borimo, to je nesloga. I da je važno da budemo složni kao što smo večeras složno došli na ovu izložbu. Vama drage Nišlije i Nišlijke želim da uživate u danima pred vama, u jednom divnom umetničkom nadahnuću naših prijatelja Zorana Ivanovića i Nebojše Đuranovića. A nekim mladim ljudima koji će verovatno biti ovih dana u prilici da posete ovu izložbu, da ih ovo ohrabri, osokoli da oni stvaraju svaki na svoj način i da pokažu šta mogu da učine za otadžbinu, a ne samo da pitaju  šta otadžbina može da učini za njih – rekao je ministar Selaković.

utor izložbe i vajar Ivanović rekao je da u vertikali identitetskih vrednosti, u našem karakteru veoma važan deo pripada prošlom vremenu, u kome smo se kao narod oblikovali - sećanju, pamćenju, memoriji. On je naglasio da je mogućnost da svojim skulptorskim delovanjem doprinese očuvanju našeg identiteta i njegovoj daljoj izgradnji čini da se lično oseća veoma privilegovanim.


Akademski slikar i autor izložbe Đuranović naglasio je da svaka slika i skulptura predstavljaju ne samo umetnički rad, već priču o hrabrosti, odlučnosti, žrtvi koju su Srbi podneli u svojoj borbi za slobodu. Obeležavanje 220 godina od Prvog srpskog ustanka podstaklo ih je, kako kaže, da izlože dela koja predstavljaju kontinuitet borbe srpskog naroda za slobodu i državnost od 13. pa sve do 20. veka. 

Foto: Ministarstvo odbrane

 


Izložbu „Borba za srpsku državnost i slobodu srpskog naroda“, autora vajara Zorana Ivanovića i akademskog slikara Nebojše Đuranovića, čine slike, skulpture, crteži i vajarski modeli kojima je prikazana umetnički uobličena borba srpskog naroda za svoju slobodu i državu.

Otvaranju izložbe prisustvovali su komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović, gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski, episkop niški Arsenije sa sveštenstvom, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predstavnici boračkih udruženja i udruženja građana koji neguju tradicije oslobodilačkih ratova, predstavnici javnog i kulturnog života i brojni gosti.


BONUS VIDEO: Putin u četiri oka sa Kusturicom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (38)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)