PETKOVIĆ POSLE RAZGOVORA U BRISELU: Insistirali smo na formiranju ZSO (VIDEO)

Novosti online

19. 03. 2024. u 17:17

DIREKTOR Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, nakon nove runde pregovora u Briselu, rekao je da je srpska delegacija insistirala na formiranje Zajednice srpskih opština i naglasio da problemi moraju da se rešavaju kroz dijalog, a ne jednostranim merama.

ПЕТКОВИЋ ПОСЛЕ РАЗГОВОРА У БРИСЕЛУ: Инсистирали смо на формирању ЗСО (ВИДЕО)

Foto: Tanjug

Petković je, u izjavi novinarima, kazao da je imao razgovore sa izaslanikom EU Miroslavom Lajčakom i onda i direktan razgovor sa prištinskom stranom, što je okarakterisao pozitivnim, s obzirom da proteklih meseci nije bilo direktnih razgovora na kojima je Srbija insistirala.

- Prva stvar na kojoj je srpska delegacija instirala je ZSO kao najvažnije, glavno pitanje, koje se pre svega odnosi na sudbinu i budućnost srpskog naroda na KiM. Drugo važno pitanje na kojem smo insistirali je pitanje dinara imajući u vidu jednostranu odluku Prištine da ukine dinar, a tako i socijalna davanja i školarine građana Srbije koji primaju ta sredstva od Srbije - objasnio je on.

Rekao je da je za srpsku delegaciju bilo najvažnije to što je jasno istakla sve što otežava opstanak i život srpskog naroda na Kosovu, sve nasilne i jednostrane mere Prištine. 

Podsetio je da već devet meseci traje embargo na srpsku robu koja ne može da dođe na prostor Kosova. 

Preneo je da je razgovarano i o brojnim incidentima i napadima na srpski narod, zatvaranje srpskih institucija, među kojima i srpske ambulante u Prištini, te i o ponašanju prištinskih vlasti prema Srbima. 

- Ukazali smo na veoma težak položaj srpskog naroda na Kosovu, koji je otežan dodatno odlukom o zabrani dinara kojom su pogođeni najstariji, zaposleni i deca, ali i naše institucije s obzirom na to da Srbija šalje materijalna sredstva potrebna za funkcionisanje tih ustanova kao što su bolnice, škole, vrtići. Za nas je formiranje ZSO ključno jer se time u potpunosti rešava pitanje finansiranja svih naših institucija i srpskog naroda onako kako je predviđeno Briselskim sporazumom i drugim dogovorima - podvukao je on.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?