POGROM – NAGRAĐENI ZLOČIN: Danas se navršava dvadeset godina od martovskog pogroma 2004 godine na Kosovu i Metohiji

D. Z.

17. 03. 2024. u 09:08

Danas se navršava dvadeset godina od Pogroma na Kosovu i Metohiji u kom je stradalo 19 osoba, uništeno oko 900 kuća, proterano 4000 Srba, uništeno i oskrnavljeno 39 crkava i manastira.

ПОГРОМ – НАГРАЂЕНИ ЗЛОЧИН: Данас се навршава двадесет година од мартовског погрома 2004 године на Косову и Метохији

foto dom kulture gračanica

 

Dom kulture „Gračanica“ i Galerija umetnosti Priština tim povodom organizuju centralno obeležavanje ovog tragičnog događaja programom: “Pogrom – Nagrađeni zločin“

U jedanaest sati u manastiru Gračanica biće služen parastos praćen polaganjem belih ruža ispred instalacije „MISSING“ u dvorištu Doma kulture Gračanica. Potom će u 11,30 uslediti otkrivanje spomenika ubijeni u pogromu 17. marta 2004 godine. Spomenik je rad akademskog vajara Branislava Ristića i biće postavljen u dvorištu Doma kulture Gračanica.

Na otkrivanju spomenika će govoriti Dejan Ristić, direktor Muzeja žrtava genocida u Beogradu i Dušica Nikolić zamenica direktora Kancelarije za KiM Vlade Republike Srbije.

Potom će u podne biti održana Akademija na kojoj će učestvovati vladika raško-prizrenski Teodosije, pomoćnica direktora Kancelarije za KiM Vlade Republike Srbije Milena Paralić, načelnik Kosovskog okruga Srđan Popović, predsedsednik Srpske liste Zlatan Elek, Ansambl Venac, Prizrenski bogoslovi, Hor muzičke škole „Stevan Mokranjac“, Baletska škola Gračanica, kao i sami svedoci i učesnici u stradanju tokom Pogroma (Dragana Stanojević, dr Dragan Perić i Novica Stolić). Pokrovitelji obeležavanja su Kancelarija za Kosovo i Metohiju, Ministarstvo kulture Republike Srbije, Opština Gračanica i SG Priština.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!