ISTRAGU TRAŽE MRZITELJI SRBA: Dvadesetak evroparlamentaraca pisalo čelnicima EU o glasanju u našoj zemlji

M. St.

20. 01. 2024. u 06:17

VIŠE od 20 evroparlamentaraca zatražilo je od predsednice Evropske komisije Urusle fon der Lajen, kao i drugih zvaničnika EU da pokrenu nezavisnu istragu o optužbama za navodnu prevaru na izborima u Srbiji.

ИСТРАГУ ТРАЖЕ МРЗИТЕЉИ СРБА: Двадесетак европарламентараца писало челницима ЕУ о гласању у нашој земљи

Kernsova zastupa interese Albanaca, Foto Tviter

U pismu, među čijim potpisnicima su i dobro poznati lobisti protiv srpskih interesa - Britanka Ališa Kerns i Nemac Mihael Rot, traže da se ispitaju prijavljene izborne nepravilnosti i da se obezbede uslovi za slobodno i pošteno glasanje u našoj zemlji.

Svoj potpis ispod ovog teksta stavila su 24 poslanika, a osim Rota, Kernsove, i predsednici spoljnopolitičkih odbora parlamenata Italije, Danske, Luksemburga, kao i predstavnici Ukrajine, Moldavije i Velike Britanije.

Podizanje istrage o izborima na međunarodni nivo zatražila je i Evropska zelena partija, koja navodi da je "izveštaj međunarodnih posmatrača ukazao na ozbiljne nepravilnosti koje su uticale na rezultate izbora, a da su srpske vlasti tiho odlučile da ne istražuju dalje navode."

- Ovo je još jedan primer vladavine Srpske napredne stranke, koja je pridruženi član Evropske narodne partije i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji koristi sva sredstva, uključujući i zarobljavanje medija i institucija, da ostane na vlasti - navodi se u optužbama.

Komentarišući navode parlamentaraca i govoreći o njihovoj reprezentativnosti, predsednik Srbije Aleksandar Vučić ukazao je na to da "to nije većina u Evropskom parlamentu", kao i da ne misle svi isto, pa čak i da najveća evropska partija ne deli mišljenje tih nekoliko evroposlanika.

- Da ih je bilo 704, moj odgovor bi vam uvek bio isti. Nemojte da smetnete sa uma da su ti koji su to potpisali isti oni koji su potpisali sprovođenje istrage i teških mera protiv Srbije posle Banjske. Da su svaki put bili na strani protiv Srbije. Samo to ljudi treba da znaju. Tu nema nijednog prijatelja Srbije - rekao je Vučić.

Rot, koji je predsednik Odbora za spoljne poslove nemačkog Bundestaga, obratio se upravo Vučiću na društvenim mrežama, navodeći da "pismo evropskih političara nije zavera".

- Poštovani predsedniče Vučiću, ovo nije ni zavera ni socijalistička kampanja. Vi ste potpuno izolovani, 24 poslanika iz cele Evrope pozivaju EU da nezavisno ispita optužbe za prevaru i da da preporuke za obezbeđivanje slobodnih i fer izbora u Srbiji - napisao je Rot na društvenom mreži "Iks".

Situacija u Srbiji posle decembarskih izbora razmatrana je u sredu u Evropskom parlamentu, a ponovo će biti tema 23. januara na Spoljnopolitičkom odboru EP. Početkom februara na plenarnoj sednici EP trebalo bi da bude usvojena i rezolucija o tome.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)