KLELI SE U STRANCE, SAD IM NI HIL NE VALJA: Lideri Đilasove liste udarili i na ambasadora SAD pošto je osudio vandalizam

S.S.R.

27. 12. 2023. u 08:00

OD priče da će međunarodni faktor stati na stranu prozapadne opozicije i pozivanja posmatrača da nadgledaju biračka mesta i srpske institucije, u taboru liste "Srbija protiv nasilja" u trenu je promenjena ploča do te mere da bi pojedine diplomate sad najradije poslali na - pecanje!

КЛЕЛИ СЕ У СТРАНЦЕ, САД ИМ НИ ХИЛ НЕ ВАЉА: Лидери Ђиласове листе ударили и на амбасадора САД пошто је осудио вандализам

Novosti

Posle izjave američkog ambasadora Kristofera Hila koji je osudio napad na institucije, nasilje i nerede, i rekao da vandalizmu nije mesto u demokratskom društvu i da lideri Srbije i građani treba da imaju u vidu da legitimnost demokratskih procesa zavisi od transparentnosti i spremnosti svih strana - i pobednika i poraženih, da poštuju volju naroda izraženu na izborima, oglasio se Zdravko Ponoš, jedan od fukcionera SPN i ekselenciji preporučio odmor. Dodao je da bi najbolje bilo da sa ruskim kolegom Aleksandrom Bocanom-Harčenkom ide na pecanje i da tamo pričaju ribolovačke priče. Ambasador Harčenko je ranije istakao da su izbori bili fer i pošteni, a naš državni vrh se zahvalio ruskim službama koje su upozorile da se spremaju neredi u Beogradu za vikend, kada su demonstranti predvođeni opozicijom demolirali Skupštinu grada.

I direktor kampanje "Kreni-promeni" Savo Manojlović istakao je da su se diplomate umešale u unutrašnja pitanja Srbije. I sve bi to bio legitiman politički stav da prozapadna opozicija nije konstantno tražila pomoć upravo od EU. Podsećamo na pismo koje su pred izbore poslali administraciji u Briselu, a u kojem praktično traže sankcije za predsednika Srbije i našu državu. Čim neko od stranih diplomata makar i za milimetar odstupi od zacrtanog narativa SPN, on postaje maltene Vučićev saborac.

Nekadašnji ministar spoljnih poslova Vladislav Jovanović naveo je za "Novosti" da bi izbori trebalo da budu kasacioni sud na kome presudu donosi narod glasovima, da svi koji su učestvovali na glasanju 17. decembra nisu imali neke veće primedbe, osim manjih incidenata.

- Onda su sveli svoj zahtev na ponavljanje beogradskih izbora, koristili su sva dozvoljena i nedozvoljena sredstva, preuveličavali broj Srba iz Republike Srpske koji su glasali i pokazali da cilj opravdava sredstva - cilj je jedan, a sredstva su naduvavati i izmišljati stvari. Takvo ponašanje diskredituje u očima civilizovanog sveta, jer takvi ispadi nisu prihvatljivi kao standard ponašanja. Izjava Hila je možda i preventivna, ako znamo da se prethodno oglasio Harčenko o izborima i ako znamo da su ruske službe upozorile na nerede. Ipak, ona je i principijelna i bilo bi dobro kada bi ta izjava bila prethodnica i da on i u budućim izjavama govori držeći se principa, a ne samo interesa Amerike - objasnio je Jovanović.

On ocenjuje da je opozicija dala autogol iz jedne neznalačke i naivne, skoro detinje igre:

- To nije dobro ni za njih, ugled zemlje i zdravlje demokratije. Neželjena je pojava u demokratiji da se izvodi gerilski prepad na savest birača i da se gura rezultat koji ne postoji. Ko izgubi ima pravo da se ljuti, tu se gubi standard ponašanja, emocije nadvladavaju razum i onda dolazi do ovog tona kojim su se obratili ambasadorima. A reakcija zapravo ne treba da prevaziđe meru, ton treba da bude umeren i u dobru i u zlu, kako bi se stvorile šanse za nastavak odnosa u smirenijim uslovima. Svakako, ponašanje opozicije je bilo detinje, nezrelo, nisu se najbolje predstavili i svojim biračima, već se ponašaju u stilu - vrati mi moje krpice. Bilo bi najbolje da se ova situacija zaboravi i da se državni i nacionalni interesi stave iznad svih.

Bivši dekan Fakulteta bezbednosti Radomir Milašinović rekao je da je cilj aktuelnih protesta u Beogradu da se u Srbiji izazove kriza, stvori haos, spreči trend rasta, jačanja institucija i napretka u svim oblastima društvenog života.

- Srbija kao država ne sme dozvoliti da joj se ponovi 5. oktobar kao nešto što je imalo sve negativne implikacije u svim oblastima društvenog života. Pružena je prilika za demokratsko izjašnjavanje, cifre su neumoljive, činjenice su takođe neumoljive, i činjenice i cifre govore protiv onih, da paradoks bude veći, nosilaca procesa sprečavanja nasilja u Beogradu, koji su nasilnim putem hteli, bez ikakvih procedura, da preuzmu vlast. Proteste u Srbiji podstiču oni koji se bore za vlast, odnosno umrežena društvena organizacija koja nema karakter subordinacije, već mehanizme nevladinih organizacija i obaveštajnih struktura koji diktiraju pravila ponašanja i koji izazivaju krize i rukovode krizama.

Malverzacije "bezgrešnog" Šidera

POSMATRAČI na izborima koji su najviše kritikovali proces glasanja i koje prozapadna opozicija uzdiže bezmalo kao vrhovne arbitre - Andreas Šider i Stefan Šenah, dolaze iz Socijaldemokratske partije Austrije, koju, prema pisanju tamošnjih medija, potresaju afere. Među njima je i tekst koji ukazuje na to da "glasački listići nisu odgovarali direktnim rezultatima prilikom izbora za predsednika stranke".

- Došli su da gledaju kod nas kakvi su izbori, sami su rekli da nisu videli nepravilnosti. Posle kažu videli su nepravilnosti na društvenim mrežama. Oni su brojali glasove i u svojoj partiji, pa proglasili pogrešnog predsednika, pokrali glasove, a došli ovde da nama broje glasove i sole pamet. Znaju svi oni da je sve bilo pošteno. Oni traže to da bi mogli da izvrše pritisak na jednu suverenu zemlju - rekao je predsednik Aleksandar Vučić.

Austrijski mediji su pisali i o aferi koja se odnosi na mesto Grafenverd gde je gradonačelnik kupio zemljište koje je bilo javna površina za oko 160.000 evra, a onda je ono preimenovano u građevinsko te je njegova vrednost u najmanju ruku duplirana, te je ostvario dobit. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (33)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024