PREDSEDNIK SUTRA NA SAMITU O KLIMATSKIM PROMENAMA COP28: Vučić putuje u Dubai

Tanjug

30. 11. 2023. u 13:35

SVETSKI lideri, predstavnici Vlada i delegati iz celog sveta stižu u Dubai, kako bi sutra učestvovali na godišnjem samitu Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama, poznatijem kao COP28.

ПРЕДСЕДНИК СУТРА НА САМИТУ О КЛИМАТСКИМ ПРОМЕНАМА COP28: Вучић путује у Дубаи

Foto: Printskrin Instagram/buducnostsrbijeav

Domaćini samita su šeik Muhamed bin Zajed el Nahjan, predsednik Ujedinjenih Arapskih Emirata i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres.

Ceremonija otvaranja Samita počeće u 12 sati po lokalnom vremenu (9 po srednjoevropskom), dok će obraćanje šefova država i vlada biti u 14 sati (11 č). 

Očekuje se da će obuzdavanje fosilnih goriva i emisija ugljenika biti na vrhu dnevnog reda samita, a razgovaraće se i o ubrzanoj energetskoj tranziciji, popravljanju klimatskih finansijskih sredstava, kako zaštititi prirodu i kako se zaštititi od ekstremnih vremenskih pojava, ali i kako pospešiti inkluzivnost u upravljanju klimom.

Nezaobilazna tema biće i međunarodno finansiranje za pomoć zemljama da se prilagode klimatskim promenama, jer zemlje u razvoju zahtevaju više doprinosa od industrijalizovanih zemalja. Ambiciozni fond za gubitke i odštete dogovoren prošle godine da podrži siromašnije zemlje da pomognu u upravljanju negativnim efektima klimatskih promena tek treba da bude uspostavljen.

Svetski lideri pristali su na fond, nakon COP27 koji je održan prošle godine u Šarm el Šeiku u Egiptu, ali nisu uspeli da postignu konsenzus o najvažnijim pitanjima od svih, koje će države uplatiti novac u njega i koliko.

Na ovogodišnjem samitu zemlje će se takođe suočiti sa prvom revizijom svog napretka ka Pariskom sporazumu, značajnom međunarodnom sporazumu o ograničavanju emisije ugljenika koji je potpisan, pre skoro osam godina.

Najavljeno je učešće više od 170 šefova država, visokih zvaničnika, što je rekordan broj, jer do sada nijedan COP samit nije imao toliko čelnika država i vlada. Prijavljeno je i 95.000 učesnika koji će prisustvovati samitu o klimatskim promenama, a svoje prisustvo i obraćanje na Samitu potvrdili su britanski kralj Čarls, premijer Velike Britanije Riši Sunak, indijski premijer Narendra Modi, predsednik Izraela Isak Hercog, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, nemački kancelar Olaf Šolc, premijer Španije Pedro Sančez, premijerka Italije Đorđa Meloni, predsednik evropskog saveta Šarl Mišel i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Samitu će prisustvovati i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji će se, nakon ceremonije otvaranja, obratiti učesnicima Samita, a takođe će imati i niz bilateralnih susreta sa zvaničnicima nekoliko zemalja na marginama ovog skupa.

Američki predsednik Džozef Bajden ne dolazi u Dubai, ali će Sjedinjene Američke Države predstavljati najviši zvaničnici.

Na samitu neće biti predsednik Palestine Mahmud Abas, kao ni papa Franja koji je otkazao svoje učešće, pošto se oporavlja od gripa i upale pluća. Samit COP28 održava se u pozadini razornih poplava i toplotnih talasa, brojnih šumskih požara i najtoplijeg leta na Zemlji ove godine.

Događaj se smatra kao mogućnost za zemlje, da bolje obuzdaju klimatske promene, ali i kako bi se dogovorile o načinima rešavanja klimatske krize, kao što je ograničavanje globalnog porasta temperature na 1,5 Celzijusa, pomoć ugroženim zajednicama da se prilagode posledicama klimatskih promena i postizanje "neto nula" emisije do 2050. godine.

Samit će biti podeljen na "plavu zonu" sa sesijama za učesnike akreditovane pri UN, kao što su samo predstavnici države, i "zelenu zonu" sa događajima i izložbama za registrovane učesnike iz javnosti i civilnog društva. Samit COP28 trajaće do 12. decembra, a tačan raspored za svaki dan biće objavljen dan ranije.

BONUS VIDEO: Završne reči predsednika Aleksandra Vučića na mitingu u Užicu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (79)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)