NEMA PROSTORA ZA MANIPULACIJE TOKOM GLASANJA Intervju - Vladimir Dimitrijević, predsednik Republičke izborne komisije

M. Stanojković

21. 11. 2023. u 09:56

U VEZI sa tvrdnjama o "izbornim krađama", želim da jasno podvučem da izborni zakon, pored stalnog sastava biračkog odbora, svim učesnicima garantuje pravo da na svakom biračkom mestu imaju po dva svoja predstavnika, odnosno člana i zamenika člana i ukupno više od 200.000 ljudi. Isto važi i za članove lokalnih izbornih komisija. Opozicioni učesnici, ostvarivanjem ovog prava, "osiguravaju" svoj rezultat i time doprinose i legitimitetu izbornog procesa.

НЕМА ПРОСТОРА ЗА МАНИПУЛАЦИЈЕ ТОКОМ ГЛАСАЊА Интервју - Владимир Димитријевић, председник Републичке изборне комисије

Vladimir Dimitrijević, Foto Tanjug

Ovako u intervjuu za "Novosti" na insinuacije o mogućoj izbornoj krađi, odgovara predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević. Na pitanje kako komentariše informacije koje su se pojavile, o mogućem upadu u RIK i izlasku na ulice u izbornoj noći, kao i da li ima prostora za neregularnosti, kao što tvrde opozicioni lideri, ističe:

- Izuzetno mi je drago što će, i ovoga puta, glasanje na biračkim mestima pratiti i veliki broj domaćih i stranih posmatrača koji će, sa svoje strane, dati sud o tome kako je protekao proces glasanja. Odgovorno tvrdim da tamo gde birački odbor radi u punom sastavu, sa predstavnicima svih učesnika na izborima, ne postoji prostor za bilo kakve manipulacije, sa bilo čije strane.

Predizborna trka tek se zahuktala, a akterima je ostalo još mesec dana da svoj program približe biračima. U javnosti se govori o nikad "prljavijoj" kampanji. Kako ocenjujete dosadašnje predizborne aktivnosti i da li, po vašem mišljenju, učesnici poštuju pravila fer nadmetanja?

- RIK je zaštitnik zakonitosti sprovođenja izbora u pogledu poštovanja pravila propisanih Zakonom o izboru narodnih poslanika. On je predvideo i posebno telo koje je uoči raspisivanja imenovala Narodna skupština, a to je Nadzorni odbor za kampanju. Zadatak odbora je da sprovodi opšti nadzor nad postupcima političkih stranaka, podnosilaca proglašenih izbornih lista, kandidata za narodne poslanike i javnih medijskih servisa u toku izbornih aktivnosti.

Kao i pred svake izbore, i pred ove se isplela priča o "fantomskim" biračima, odnosno o neproporcionalnosti između broja punoletnih stanovnika i građana upisanih u birački spisak. Kako to komentarišete?

- RIK ovim insinuacijama ne može formalno da se bavi, s obzirom na to da su i popis i vođenje Jedinstvenog biračkog spiska u nadležnosti drugih organa. Ono što je nesporno jeste da je Jedinstveni birački spisak danas daleko jasniji i uređeniji nego što je ikada bio, a o navodima o njegovim konkretnim nedostacima mora da se bavi za to nadležni državni organ.

Tri udruženja, "Crta", "Građani na straži" i CeSID, dobila su odobrenje da prate rad RIK u izbornom procesu. U kom pogledu će biti unapređen registar prigovora na proces u toku i nakon izbora?

- RIK je, u svrhu ispunjenja jedne od bitnih preporuka ODIHR pred ove izbore uspostavio registar prigovora, koji je dostupan na našoj veb-prezentaciji. Dakle, na veoma pregledan način može da se prati na koje okolnosti su podneti, kao i postupanja nadležnih organa, što najširoj javnosti omogućava da sagleda i kvalitet pre svega glasanja na biračkim mestima. A inače, na svakoj sednici vidim posmatrače na galeriji kako nadgledaju naš rad u svakoj fazi izbornog postupka, a posmatraće i rad lokalnih izbornih komisija i biračkih odbora.

Omogućiti izbore na Kosovu

KAKVE su šanse da Srbi sa KiM, koji od ustavnog referenduma 2022. glasaju na biralištima u centralnoj Srbiji, svoje biračko pravo, ovoga puta ostvare u svojim mestima u južnoj pokrajini?

RIK očekuje od nadležnih organa da, u kontaktu sa predstavnicima međunarodne zajednice na KiM, obezbede mogućnost glasanja na celoj teritoriji Republike. Iskreno se nadam da će predstavnici privremenih institucija u Prištini, uvažavajući demokratske tekovine, doneti odluku da se biračima na teritoriji naše južne pokrajine omogući korišćenje jednog od osnovnih ljudskih prava, a to je da biraju svoje predstavnike u najviši predstavnički dom svoje države.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO VUČIĆ NE POBEDI, SRBIJU ČEKAJU TEŠKI DANI PO SVIM PITANJIMA... Darko Miličić poslao važnu poruku o aktuelnoj političkoj situaciji (VIDEO)