Priština odbacila sve primedbe EU, Ambasade SAD i OEBS-a oko eksproprijacije zemljišta

Novosti online

16. 10. 2023. u 11:55

VLADA tzv. Kosova odbacila je i zvanično sve primedbe EU, Ambasade SAD i OEBS-a u vezi sa eksproprijacijom zemljišta u opštinama Zubin Potok i Leposavić.

Приштина одбацила све примедбе ЕУ, Амбасаде САД и ОЕБС-а око експропријације земљишта

Foto: Profimedia

Pomenute primedbe su upućene Prištini pre četiri nedelje, ali u dopisu Vlade tzv. Kosova navodi se da je "sve urađene u skladu sa zakonom" i odbacuju se sve primedbe Evropske unije, Ambasade SAD u Prištini i OEBS-a.

- Vlada Kosova je delovala sa maksimalnom političkom obazrivošću i senzitivnošću situacije - navodi se u dopisu upućenom EU, Ambasadi SAD u Prištini i OEBS-u, i poziva se na odluku Osnovnog suda u Prištini.

Podsetimo, odluka kosovske vlade o eksproprijaciji zemljišta u opštinama Leposavić i Zubin Potok izazvala je tada reakciju Srba na Kosovu, ali i Evropske unije, čija je Kancelarija u Prištini apelovala na vlast da se pridržavaju zakonskih procedura i obezbede poštovanje prava vlasnika.

Povodom toga su se oglasili i izaslanica EP za Kosovo Viola fon Kramon, kao i izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik, koju su takođe apelovali na Vladu tzv. Kosova da promeni odluku po pitanju eksproprijacije zemljišta.

Vlada tzv. Kosova donela je prvu odluku o eksproprijaciji u januaru, a 10. maja usledilo je usvajanje Nacrta preliminarne odluke o eksproprijaciji zemljišta u opštinama Leposavić i Zubin Potok neophodnih za, kako navode u Prištini, "sprovođenje projekta od javnog interesa".

Visoki predstavnik EU Žozep Borelj se oglasio 19. septembra kada je u ime EU poručio sledeće:

- U tom kontekstu, potezi Kosova – uključujući eksproprijaciju zemljišta na severu Kosova, naloge za iseljenje, odluke u vezi sa telekomunikacijama i korišćenje specijalnih policijskih snaga za policijske dužnosti u zajednici – nisu u skladu sa vladavinom zakona i dovode do rizika od novih tenzija - pisalo je u saopštenju.

(Kosovo online)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)