KURTIJEV REŽIM PRIPREMA PRAVU GOLGOTU PRIVEDENIM SRBIMA: Hapse i zbog fotografija u mobilnom

Dragana ZEČEVIĆ

03. 10. 2023. u 12:26

LAZARU Janićijeviću iz Zvečana, kojeg su u nedelju ujutru, na Jarinju, iz povorke koja je krenula za Vrnjačku Banju na sahranu Stefanu Nedeljkoviću (31), jednom od trojice Srba ubijenih u Banjskoj, izvukli pripadnici tzv. kosovske policije, određeno je policijsko zadržavanje do 48 sati.

КУРТИЈЕВ РЕЖИМ ПРИПРЕМА ПРАВУ ГОЛГОТУ ПРИВЕДЕНИМ СРБИМА: Хапсе и због фотографија у мобилном

Pripadnici ROSU sve agresivniji, Foto D. Milovanović

Janićijevićev branilac, advokat Asdren Hodža, potvrdio nam je da je njegov klijent saslušan pre dva dana, da se sada nalazi u policijskoj stanici u južnoj Mitrovici, i decidno tvrdi:

- Kod njega nikakvo oružje nije pronađeno.

Međutim, kako je na konferenciji za novinare u Prištini saopštio Gazmend Hodža, direktor kosovske policije, moguće je da će Janićijevića teretiti i za povezanost sa događajem u Banjskoj, 24. septembra.

Srbima koji su uhapšeni prošle nedelje pod sumnjom da su učestvovali u vatrenom okršaju u Banjskoj - Blagoju Spasojeviću (35) i Dušanu Maksimoviću (27) - Specijalno tužilaštvo Kosova odredilo je jednomesečni pritvor, a njihovi branioci su na ovu odluku suda uložili žalbu Apelacionom sudu. Pritvor je određen i uhapšenom Vladimiru Toliću, koji se nalazi na lečenju u Kliničko-bolničkom centru u Prištini pod nadzorom policije. Iako su predstavnici tzv. kosovskog tužilaštva planirali da ga saslušaju u bolnici, on je zbog zdravstvenog stanja odbio da se izjasni.

Ni ostala dvojica uhapšenih Srba, koja su prebačena na izdržavanje pritvorske kazne u Podujevo, još se nisu izjasnila o događaju u Banjskoj. Prema saznanjima "Novosti", oni se terete za "pokušaj rušenja ustavnog poretka, ugrožavanje bezbednosti Kosova i terorističke akte". Po zakonima lažne države, za to je zaprećena kazna od deset godina zatvora do doživotne robije.

Opštinu drže u blokadi

HAPŠENjE iz povorke koja je krenula na sahranu je sračunato da nam dodatno zagorča život i oteža najteže trenutke kada sahranjujemo svoje sugrađane. Jer događaj u Banjskoj je kulminacija svih naših muka koje smo trpeli godinama: maltretiranja, hapšenja, ranjavanja, prebijanja, otimanja imovine, svakodnevna zastrašivanja - kaže nam žitelj Zvečana, koji podseća da Srbi još ne mogu da se vrate na svoja radna mesta u toj opštini, koju su im pre više od tri meseca zauzeli tzv. kosovski specijalci i neligitimni gradonačelnici.

Njihovi advokati, u žalbi Apelacionom sudu, naveli su mnogobrojne primedbe, posebno što su odluke izrečene šturo i nejasno. Prema nezvaničnim saznanjima, jedan od uhapšenih Dušan Maksimović priveden je pri pokušaju da izađe iz Banjske, sela u kojem živi, i nema nikakve veze sa događajem.

- Njega terete za pomaganje u izvršenju krivičnog dela, iako je samo imao nekoliko slika u telefonu. Terete ga da je navodno pomagao "članovima bande" tako što je snimao događaje dok je trajala "operacija" - saznajemo od izvora upoznatih sa ovim slučajem.

Jarinje i Brnjak i dalje zatvoreni

PREKO administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak više od sedam dana ne može da se uđe iz centralne Srbije na KiM, a saobraćaj u suprotnom smeru odvija se bez dužeg čekanja. Vlasti privremenih prištinskih institucija zatvorile su administrativne prelaze Jarinje i Brnjak za ulazak nakon sukoba u Banjskoj 24. septembra.

Inače, u zatvoru Visokog rizika u Podujevu već se nalaze i trojica ranije uhapšenih Srba s područja opštine Vučitrn - Ilija Elezović, Zoran Kostić i Dragan Milović, kojima se na teret stavljaju krivična dela navodnog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva. Prema saznanjima "Novosti", njihovi branioci su blagovremeno uložili žalbu koja se razmatra pred Apelacionim sudom.

- Očekujemo da bi bilo pravično da Apelacioni sud ukine prvostepenu presudu, jer je ista doneta na osnovu bitnih povreda odredaba zakona o krivičnom postupku - rekao nam je jedan od advokata uhapšenih Srba.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

SKANDAL U RIMU: Novak Đoković pogođen flašom u glavu! (VIDEO)