"TOPLI ZEC" ZA VUČIĆA U ŠPANIJI: U Granadi se 5. oktobra održava novi samit Evropske političke zajednice

V. N.

02. 10. 2023. u 08:00

PREDSEDNIKA Sr­bije Aleksandra Vu­čića očekuje svojevr­sni "topli zec" na Trećem samitu Evropske politič­ke zajednice koji se 5. ok­tobra održava u španskom gradu Granadi.

ТОПЛИ ЗЕЦ ЗА ВУЧИЋА У ШПАНИЈИ:  У Гранади се 5. октобра одржава нови самит Европске политичке заједнице

Sa posled- njeg susreta u Kišinjevu, Foto Instagram budućnostsrbijeav

To će biti prvi susret šefa države sa najvažnijim liderima političkog zapada posle vatrenog obračuna na se­veru Kosova i Metohije i u planu su do sada najjači pritisci na njega.

Prema informacijama "Novosti" iz diplomat­skih izvora, prvi čovek Srbije mogao bi direktno da bude suočen sa pretnja­ma i to na dva koloseka. Prvi se direktno oslanja na bezbednosno-medijski rat koji se vodi protiv na­še zemlje, a tiče se ubistva trojice Srba u Banjskoj. Naime, očekuje se da uče­snici pomenutog foruma, uz terciranje regionalnih antisrpskih centara iz Sarajeva, Zagreba i Podgo­rice osude "terorističku akciju Srba na terito­riji nezavisne države". I upravo u toj tački se otvara prostor za direkt­no upozorenje sankcijama protiv Beograda koje je već patentirano na nedav­nom zasedanju Komiteta za politiku i bezbednost EU, na kojem je najmanje se­dam država, predvođenih Litvanijom, Estonijom i Letonijom, zatražilo ka­znene mere protiv naše strane ukoliko se dokaže da smo povezani sa krva­vim događajima pokraj za­dužbine kralja Milutina. Na sličnom fonu je ame­rički državni sekretar Entoni Blinken, koji je u petak telefonom razgova­rao sa Vučićem. Naravno, svi oni su gluvi i za izja­ve bivšeg potpredsedni­ka Srpske liste Milana Radoičića, koji je jasno rekao da Beograd nema ni­kakve veze sa akcijom, kao i za činjenicu da ni po jednom slovu dosadašnjih ugovora Kurtijevi specijalci nemaju pravo da uđu na sever. Osim toga, niko od njih nije uzeo u obzir šta je prethodilo masakru u Banjskoj - višemesečni teror režima u Prištini nad našim narodom.

Foto Instagram budućnostsrbijeav

Drugi kolosek je dežur­na tema - odnos Srbije prema sankcijama Ruskoj Federaciji. I po ovom pitanju treba očekivati još jači pritisak da se Beograd uskladi sa spolj­nom politikom EU i uve­de embargo Moskvi. Jak adut zapadnjacima da još više "stisnu" Vučića dao je nedavno Kazahstan kao jedan od najvernijih save­znika Rusije. Naime, nji­hov lider Kasim-Žomart Tokajev najavio je da će se njegova zemlja pridružiti kaznenim merama protiv Kremlja što još više otežava našu poziciju.

Da će antiruska agen­da biti dominantna na samitu najavio je i list "Politiko". Naime, prema saznanjima ovog medijskog koncerna, evropski li­deri spremaju rezoluciju u čijem centru je plan za povećanje odbrambenih po­tencijala EU, kako bi mo­gla "da se suprotstavi Ru­siji u opasnom globalnom okruženju". Kako piše "Politiko", u dokumentu se navodi da EU planira da razvije tehnološku i industrijsku bazu u zemlja­ma članicama, uključujući i povećanje investicija. Želi, takođe, da se pri­premi za dalje proširenje, koje će ojačati "evropski suverenitet i predsta­vljati geostratešku inve­sticiju u mir, bezbednost, stabilnost i prosperitet na tom kontinentu".

O izazovima koji ga očekuju na Pirinejskom poluostrvu govorio je i sam Vučić:

- Idem u Španiju da se na mene sruči sav bes povodom svega što se zbivalo - slikovito je najavio prvi čovek Sr­bije.

Očigledno je da je bio u pravu.

Makron smislio forum

ČELNICI 44 evropske zemlje (osim Rusije i Belorusije) okupiće se u Španiji u okviru novog foruma, koji je osmislio francuski lider Emanuel Makron, a u či­jem je središtu dijalog i saradnja u rešavanju pitanja od zajedničkog interesa.

Osim 27 zemalja članica EU pozvani su čelnici šest zemalja Zapadnog Balka­na (Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, takozvano Kosovo, Severna Ma­kedonija i Srbija), zatim Ukrajina, Norveška, Švajcarska, Island, Jermenija, Azerbejdžan, Moldavija, Gruzija, Lihtenštajn, Turska i Velika Britanija

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)