ZNA se šta to znači kad derbi Lige šampiona u fudbalu igraju Mančester siti i Real ili Bajern protiv Pari Sen Žermena. Amaterski Brodarac i Zuce za nedeljni matine imaju svoju vernu, ali drugačiju, malobrojnu publiku.

Дриблинг

Novosti

Tako je to i u politici. Džaba je to što nam Evropska unija trenutno nudi, da budemo entuzijasti iz "beton lige". Ako ulaziš u evropsko društvo, ideš na velika vrata, ili ostaješ u svom malom dvorištu, pa posle lokalne utakmice sa ortacima iz kraja lepo odeš na ćevape i pivo. Ima i to svojih i te kakvih draži. Ne mora se u elitno briselsko društvo po svaku cenu.

Bilo bi sjajno zaigrati na "San Siru" ili "Parku prinčeva". Ali, okolnosti začas rasprše snove, kada vam trener ne ukaže pravu priliku. Ima čari i u tome pikati loptu na poljani, pred familijom, tamo gde sve poznaješ i gde te svi vole. Ne treba uvek biti opčinjen velikom scenom.

Ko te neće, bez njega se može. Tu smo nemoćni. Najnoviji francusko- -nemački plan za priključenje Zapadnog Balkana Evropskoj uniji pokazuje koliko nismo dobrodošli. Prihvatimo to dostojanstveno.

Nema nam druge. To je neki drugačiji svet. Sanjali smo otvorenih očiju da uđemo u odabrano evropsko društvo. Onda je taj entuzijazam, kako se prijem otezao, sve više opadao. Prirodno. Čovek koji drži do sebe ne kuca beskonačno na tuđa vrata. Naročito ako ima svoju kuću. Uz sve dužno poštovanje, ponuda EU da do 2030. godine uđemo u Drugu evropsku ligu deluje pomalo uvredljivo. To je kao kad vas pozovu na svadbu, pa vam onda postave sto pored toaleta.

Sve to pokazalo je i kako prijem u EU nema nikakve veze sa ispunjavanjem pravila, već da je isključivo reč o geopolitičkoj igri. U toj igri, odavno smo uspešniji od nekih koji su u prošlosti primljeni u prvi tim. Da ne govorimo o Ukrajini koja je dobila pozivnicu preko reda. Ispada da je, nažalost, dovoljno biti u ratu, daleko mu lepa kuća, pa da vam ponude članstvo. O fer-pleju i pravilima igre ćemo nekom drugom prilikom. Suština je da su nas briselske tehnokrate propisno izdriblale.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

ŠOK PRED OLIMPIJSKE IGRE: Najbolja srpska košarkašica u 28. godini završila karijeru! (VIDEO)