SVEČANA PROMOCIJA NAJMLAĐIH OFICIRA: Ceremonija završena nadletanjem aviona i helikoptera (FOTO/VIDEO)

Novosti Onlajn

09. 09. 2023. u 10:37 >> 12:13

SVEČANA promocija najmlađih oficira Vojske Srbije održana je danas od 11 časova ispred Narodne skupštine. Prve oficirske činove dobiće 175 kadeta Vojne akademije i Medicinskog fakulteta VMA.

СВЕЧАНА ПРОМОЦИЈА НАЈМЛАЂИХ ОФИЦИРА: Церемонија завршена надлетањем авиона и хеликоптера (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Vojnu akademiju završava 148 kadeta i kadetkinja 143. i 144. klase Vojne akademije.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović/Printskrin RTS

Pozdrav pilota Mihajlovića

Pilot major Nikola Mihajlović pozdravio je tokom naleta najmlađe oficire Vojske Srbije, poručivši im da služe časno i čuvaju ponos svoje otadžbine.

"Živela Srbija", poručio je major Mihajlović.

Novi potporučnici otpevali "Marš na Drinu"

Kulturno-umetnički program KUD-a "Kopaonik" iz Leposavića

Na platou ispred Skupštine Srbije izveden je kulturno-umetnički program ansambla "Stanislav Binički" i KUD "Kopaonik" iz Leposavića.

Naleti migova 29 i helikoptera MI-35

Beograđani i posetioci naše prestonice imaju priliku da vide i nalete migova 29.

Foto: Novosti

Nakon svečanog defilea usledio je nalet helikoptera MI-35 nad centrom grada.

Letelice nemaju dozvolu da preleću centar grada, potrebne su posebne dozvole koje se daju u ovakvim prilikama.

Hor ansambla "Stanislav Binički" izveo numeru “Oj Srbijo, mila mati".

Umetnički ansambl Ministarstva odbrane "Stanislav Binički“ izveo je numeru “Oj Srbijo, mila mati".

Defile novih potporučnika Vojske Srbije

Uz zvuke "Marša na Drinu" novi potporučnici Vojske Srbije marševskim korakom napravili su krug ispred platoa kod Skupštine Srbije.

Obraćanje predsednika Vučića

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se potporučnicima, govoreći iz, kako je rekao, srca, a ne iz glave, znajući kakvo je breme pred njima.

Predsednik Vučić je na početku obraćanja podsetio na reči vojvode Mišića, koji je odavno rekao "da se u ratu lako gubi glava, ali jednako lako gubi i obraz", a potom je naglasio da je veliko breme pred njima zbog situacije u svetu i regionu za koju, kako je istakao, nismo ni krivi ni dužni.

- Govoriću iz srca, ne toliko iz glave, znajući koliko je teško breme pred vama. Lepo je i časno biti vojnik Republike Srbije, ničeg časnijeg nema, ali vam taj posao neće biti lak, u stvari sećaćete se školovanja kao najlepših godina svog života. Hvala vam na tome što ste odgovorno i ozbiljno pristupili tom poslu i hvala vam što možemo mnogo toga da očekujemo od vas i tražimo, hvala vam što vam nije bilo teško da po kiši, suncu, vetru i snegu obavljate ne lake zadatke, uvek otadžbinu stavljajući ispred sebe - rekao je Vučić.

Predsednik Vučić naglasio je da moramo u svakom trenutku da budemo spremni da zaštitimo svoju otadžbinu.

Foto: Tanjug/TARA RADOVANOVIĆ

- Mi vojsku gradimo i školovali smo vas da budete odvraćajući faktor za svakoga ko misli da mu je Srbija lak plen. Zato vojske postoje i ulažemo u vojsku mnogo više nego ikada. Uvek ima nezadovoljnih, koji će da pronađu neku primedbu. Bez obzira na to što je životni standard vojnika daleko bolji i veći i nećete morati da brinete da li ćete biti podstanari narednih 20 ili 30 godina, nećete, sve ćemo to da rešavamo, ali, ono što morate da znate jeste da moramo u svakom trenutku da budemo spremni da zaštitimo svoju otadžbinu. Kad hoćemo da kupimo opremu i oružje na Zapadu, pitaju nas "a šta će vam to oružje i oprema?". Nije problem ni to što se svi ostali naoružavaju, uvek je problem kada Srbija samo želi da bude odvraćajući faktor - naglasio je predsednik Vučić i dodao:

- Samo svojom odgovornošću i ozbiljnošću možemo svoj narod da sačuvamo. I ne smemo da pokažemo našu slabost. Nastavićemo da razvijamo svoju industriju, da damo sve od sebe da uvek budemo svoji na svome i da ne damo nikome Srbiju da napadne. Bićemo sve jači, a mi jače pojačanje od vas nismo mogli da dobijemo. Ne postoji oružje i oruđe koje vredi više od vaše pameti i od vaših srca. Hvala vam na trudu i energiji, hvala i vama, divni roditelji, što ste podržali decu da služe otadžbini Srbiji, a mi ćemo gledati samo da vam budemo od pomoći. Neka živi Vojska Srbije, živela Srbija! - poručio je predsednik Srbije.

Vučić uručio najboljim kadetima sablje

Najuspešnijim kadetima među kojima su Đorđe Pešić, Viktor Teodosić, Milica Marinković, Dijana Đokić, vrhovni komandant i predsednik Vučić uručio je oficirske sablje sa posvetom.

Foto: Novosti

Foto: Novosti

Svečanost zvanično počela iznošenjem kadetske zastave

Svečanost je zvanično počala iznošenjem kadetske zastave i intomniranjem himne "Bože pravde".

Predaja raporta predsedniku Vučiću

Pre samog početka svečanosti, pukovnik Vojske Srbije Srđan Blagojević predao je raport predsediku Aleksandru Vučiću.

Svečanoj promociji najmlađih oficira prisustvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Foto: Novosti

Foto: Novosti

Program svečanosti uveličaće i naleti vazduhoplova Vojske Srbije, kao i nastupi Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane "Stanislav Binički" i Reprezentativnog orkestra Garde.

Od 175 najmlađih potporučnika desetoro je iz Oružanih snaga BiH, dvojica su oficiri MUP-a Republike Srpske, a tu će biti i 27 mladića i devojaka 9. klase Vojnomedicinske akademije.

Sto četrdeset četvrta klasa pitomaca Vojne akademije diplomirala je procečnom ocenom 8,05 dok su diplomci VMA studie završili sa prosečnom ocenom 9,00.

Saobraćaj će biti obustavljen u Ulici Trg Nikole Pašića, Dragoslava Jovanovića, Takovska od Svetogorske do Bulevara kralja Aleksandra.

Zatim će biti zatvoreno od Bulevara kralja Aleksandra od Beogradske do Kneza Miloša, Kneza Miloša od Nemanjine do Bulevara kralja Aleksandra, Dečanska od Terazijskog tunela do Trga Nikole Pašića, Resavska od Krunske do Bulevara kralja Aleksandra i Vlajkovićeva od Trga Nikole Pašića do Majke Jevrosime.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (108)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije