AUTORSKI TEKST DRAGOSLAVA BOKANA ZA "NOVOSTI": Junaštvo srpske države po pitanju neuvođenja sankcija Ruskoj Federaciji

Dragoslav Bokan

19. 08. 2023. u 11:31

REDITELj i književnik Dragoslav Bokan u autorskom tekstu za "Novosti" piše o neuvođenju sankcija Ruskoj Federaciji i principijelnoj poziciji našeg rukovodstva po tom pitanju.

АУТОРСКИ ТЕКСТ ДРАГОСЛАВА БОКАНА ЗА НОВОСТИ: Јунаштво српске државе по питању неувођења санкција Руској Федерацији

Foto: Z. Knežević

Tekst Dragoslava Bokana prenosimo u celosti:

Održanje države i društva srpskog naroda - a posle svega - je višestruko težak, Sizifov posao, nalik na nemoguću misiju. Zato nam, umesto jalove zabrinutosti, valja koristiti nadu, veru i molitvu. I, po svaku cenu, izbegavati neljudsko i nepravedno suđenje sopstvenoj državi. Da bismo imali pravo da nas makar naši potomci zovu rodoljubima (jer to, nažalost, ne vide mnogi naši "rusofilski" savremenici).

Da je Srbija izdala Rusiju (poput Bugarske i Crne Gore), ona bi joj, odavno još, uvela sankcije. Bez čekanja, odlaganja i premišljanja. Posebno zbog veoma osetljivog i nama izuzetno važnog pitanja "nepovredivosti granica država priznatih od strane UN", a zbog razloga "međunarodnog prava" i zadržavanja Kosova i Metohije unutar "starih granica" (pre Kumanovskog sporazuma i tragičnog napuštanja naše vojske). A to bi značilo - strogu osudu Specijalne vojne operacije Rusije u istočnoj Ukrajini (dakle, zbog principijelnog interesa Srbije po ovakvim pitanjima, uprkos emocijama koje nam drugačije govore).

Ali mi to nismo uradili, jedini u Evropi! A čak i nemamo konkretne granice sa Ruskom Federacijom, niti iole ozbiljniju ekonomsku saradnju sa njom, pa da to onda bude "dovoljan razlog" ovakvog javnog i otvorenog prkošenja rusofobnoj politici EU i SAD.

Naravno, postoje i bratske veze naših naroda i logična, neizbrisiva zahvalnost zbog viševekovne odbrane Srbije od turskog, austrougarskog, nemačkog i NATO nasilja. Ali, ta zahvalnost nije ispoštovana, recimo, u crnogorskom i bugarskom slučaju. A kod nas - jeste!

Zato mi uvek smeta kad neko od nas ne shvata veličinu i TEŽINU upornog srpskog (državnog) odbijanja uvođenja sankcija Rusiji sve od februara prošle godine do sada. I od sada, daće Bog.

To mnogi prosto "podrazumevaju", ne uviđajući istinsko herojstvo i podvig naše države po ovom pitanju. Ovo se tako olako previđa iz politikantskih i partikularnih (partijskih) razloga i interesa. Srećom, Rusija to i uviđa i razume. I poneki, ne tako retki među nama (na čelu sa Dodikom).

Nije dovoljno samo voleti Rusiju i "srpski narod". I biti "na strani pravde". Nije naodmet osećati ljubav i prema Srbiji (našoj odasvud napadnutoj, ucenjivanoj i raspetoj državi).

BONUS VIDEO: ONI NAS ČUVAJU - Srpski vojnik ima najsavremeniju borbenu opremu za sve izazove

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (9)

UBIJEN ALEKSANDR PELEŠENKO: Dvostruki šampion Evrope poginuo u Ukrajini