ONO ŠTO PRIŠTINA RADI SRBIMA DEFINICIJA JE TERORA Intervju - Zoran Pašalić, zaštitnik građana

S.Rovčanin Tomković

10. 07. 2023. u 11:10

PREMA saznanjima koja smo dobili od više izvora, od oficira za vezu Beograda, Kancelarije za Kosovo i Metohiju, od građana koji su prisustvovali hapšenjima i torturi posle hapšenja, od rođaka lica koja su hapšena i iz medija, nad ljudima koji su uhapšeni u južnoj pokrajini, a i nad onima koji protestuju sprovodi se tortura po definiciji iz člana 1 Evropske konvencije protiv torture, surovog, neljudskog i ponižavajućih postupaka i kažnjavanja, a u kojem se navodi nanošenje bola, fizičke i mentalne odnosno psihičke patnje.

ОНО ШТО ПРИШТИНА РАДИ СРБИМА ДЕФИНИЦИЈА ЈЕ ТЕРОРА Интервју - Зоран Пашалић, заштитник грађана

Foto: Z. Jovanović

Ovako u intervjuu za "Novosti" govori zaštitnik građana Zoran Pašalić povodom poslednje krize na KiM i neprestanih napada nad Srbima koji traže svoja prava i dodaje da je tortura po definiciji pravni naziv onog što trpi naš narod:

- Ona je zabranjena, još od 1948. godine po Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima, gde je iskrišćen izraz mučenje, a zatim je korišćen i izraz tortura, koja je zabranjena, i traži se od lokalnih zakonodavstava da je uvedu u svoj pravni sistem kao krivično delo.

Obavestili ste međunarodne institucije koje se bave zaštitom ljudskih prava o hapšenjima Srba sa KiM. Da li ste dobili odgovore?

- Da, pisali smo SPT i ESPT. To su potkomitet Ujedinjenih nacija za borbu protiv torture, kao i isto telo na evropskom nivou. Očekujemo da će obaviti svoj deo posla i obraćaćemo im se dok to ne urade. Od komiteta Međunarodnog crvenog krsta smo dobili odgovor da je to bilateralni odnos između njih i vlade privremenih institucija na KiM. SPT nam je odgovorio da će obavestiti članstvo, Nismo zadovoljni odgovorima, želimo konkretne akcije. Danas ćemo se pojedinačno obratiti i ostalim telima koja se bave zaštitom ljudskih prava. Pisali smo i udruženjima ombudsmana na globalnom i evropskom nivou.

Može li se takvim apelima privući pažnja međunarodnih institucija kako bi se što više ljudi uverilo kroz šta prolaze Srbi? Očekujete li efekte vaših akcija?

- Da. Te institucije su dolazile u kontrolu kod nas vrlo često, mi smo im bili domaćini, iako su oni obišli sve institucije, policiju, tamo gde se nalaze lica lišena slobode, tako da očekujem da će u ovom slučaju uraditi svoj posao. Hoćemo konkretne akcije tela koja se bave zaštitom od torture i ne vidim razloge da ona ne obave ono što im je obaveza, a u smislu - da li je nad uhapšenim Srbima i građanima nealbanske nacionalnosti prilikom hapšenja i kasnije primenjena tortura.

Kako tumačite ćutanje međunarodne zajednice na maltretiranje našeg naroda na Kosovu i Metohiji?

- Evidentno je ćutanje, nisam ga očekivao. Zato ćemo se mi i obraćati. Tortura je u svakoj situaciji zabranjena. I kada je u pitanju vanredna situacija koja nije ni proglašena, ni kada je predratno i ratno stanje, kojeg nema. Tortura se ne sme sprovoditi, ne samo od strana reda, prvenstveno policije, već i od svih drugih. Imamo još nekih radnji koji zadiru u konvenciju, a to je proizvoljno hapšenje i zabrana okupljanja.

Foto: Z. Jovanović

Ima li načina da vi ili neko iz vaše institucije ode na KiM, da li ste pokušavali?

- Oficir za vezu Beograda u Prištini je tražio saglasnost da ode u posetu. Još nije stigao odgovor. Tražiću i ja i ukoliko uspemo, otići ćemo zajedno da vidimo u kakvom su zdravstvenom stanju i kakav tretman imaju zatvorenici.

Da li u govoru političara na javnoj sceni prepoznajete kršenje ljudskih prava i prelazak granice pristojnosti u političkim obračunima? Da li ste dobijali prijave povodom ove teme?

- Ljudska prava su širok pojam. Što se tiče obraćanja političara, oni bi zaista u međusobnom obraćanju trebalo da koriste onaj vokabular koji ne bi onu drugu stranu vređao. Jer, mi u našim obraćanjima, kada smo često meta neutemeljenih napada i vređanja, nikada nismo koristili nepristojan ili proizvoljan i neadekvatan govor. Nije bilo klasičnih prijavljivanja, ali je bilo informisanja da je to vređanje dobilo razmere diskriminacije i mi smo postupali. Ali, tu se postavlja suštinsko pitanje, da li možemo da izmenimo nešto. Ne, možemo da podsećamo i sugerišemo. To mora da se reguliše nekim drugim normativima i Poslovnikom.

Opozicija proteste naziva demokratskim pravom, a vlast da oni blokiranjem puteva krše ljudska prava. Kako ih vi vidite, ko je u pravu?

- Tačno je i jedno i drugo, i to po međunarodnim normama i domaćem zakonodavstvu. Pravo na slobodu okupljanja garantovano je normama, a i pravo na slobodu kretanja je takođe garantovano. Koliko je nečije pravo na okupljanje, toliko je pravo i da neko nije sputan ili ograničen u svom kretanju. I sada se tu postavlja pitanje, imamo dva prava, i suština je u skladu tih prava, da građani koji nemaju učešće u protestima ne bi bili uskraćeni na pravo kretanja. Imali smo dosta obraćanja sa tim da im je ugroženo pravo kretanja, ali smo imali i pritužbe da im je ugroženo pravo okupljanja. Odgovarao sam ovo što sada pričam. Suština je određena jednakost i pomirljiv stav, ne sučeljavanje, ne sukobljavanje, jer ono što nam treba je da se sa mirnim tonom sva pitanja raspravljaju.

Projekat "Upoznajmo se"

MOŽE li se kod nas na javnoj sceni doći do toga da se mirno polemiše i rečnik uvede u pristojne okvire? Može li tome doprineti projekat "Upoznajmo se"?

- Pokrenuli smo projekat "Upoznajmo se", jer su sukobi koje smo imali ranije dolazili često iz nacionalne i verske netrpeljivosti, jer nisu razumeli jedni druge i ponašali su se onako kako religije iz kojih dolaze ne propovedaju. Jer, svaka religija govori o saradnji, toleranciji i ima sličnosti. Ovaj projekat se odnosi na srednjoškolsku omladinu, dobili smo saglasnost od svih konfesija. Nas vere mnogo više spajaju nego što nas razlikuju. Od septembra će da krenu predavanja u školama, svaka religijska zajednica će da postavi teme. Džihad se, na primer, tumači kao sveti rat, a to je zapravo večiti rat koji čovek vodi u sebi i ima ga u svim religijama.  

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MRAČNA STRANA ISTINE: U Ukrajini ubijen dvostruki šampion Evrope - ružne prošlosti