NOVA PACKA ZA KURTIJA: Nemačka smanjuje saradnju sa lažnom državom u oblasti bezbednosti

Novosti onlajn

04. 07. 2023. u 19:00

NEMAČKA ambasada u Prištini potvrdila je da je vlada Nemačke donela odluku da smanji saradnju sa tzv. Kosovom, uključujući i u sektoru bezbednosti, zbog, kako su saopštili, nepreduzimanja koraka za deeskalaciju na severu, piše Nacionale.

НОВА ПАЦКА ЗА КУРТИЈА: Немачка смањује сарадњу са лажном државом у области безбедности

Foto: Profimedia

- EU je upozorila na mere za ograničavanje saradnje sa (tzv.) Kosovom u različitim oblastima u slučaju da vlada (tzv.) Kosova ne preduzme odgovarajuće mere za deeskalaciju. U skladu sa ovim politikama, Vlada Nemačke je takođe odlučila da privremeno smanji saradnju sa (tzv.) Kosovom, uključujući i u sektoru bezbednosti - odgovorili su iz Ambasade na upit portala Nacionale.

Svi otkazani projekti, navode iz Ambasade, mogu se pokrenuti, nakon deeskalacije na severu i neophodnih mera za smirivanje tamošnje situacije.

- Svi ovi projekti se mogu ponovo pokrenuti u bilo kom trenutku. Ovo zahteva hitno sprovođenje neophodnih mera za deeskalaciju situacije u severnim opštinama. Nemačka eksplicitno podržava napore EU, rad specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka, kao i dijalog koji vodi EU - istakli su iz Ambasade.

U međuvremenu, portal "Vezhguesi" izvestio je da je u sklopu ovih mera, nekim oficirima takozvanih Kosovskih snaga bezbedosti otkazana obuka u Nemačkoj.

Portparol Evropske unije Peter Stano rekao je danas za Nacional da se mere EU prema (tzv.) Kosovu već sprovode.

- 27 država članica EU pozvalo je 3. juna  (tzv.) Kosovo i Srbiju da preduzmu hitne i bezuslovne mere za deeskalaciju situacije na severu  (tzv.) Kosova, ili se suoče sa negativnim posledicama. Zbog izostanka odlučnih akcija deeskalacije, EU već sprovodi mere u vezi sa  (tzv.)  Kosovom. One će biti ukinute čim  (tzv.) Kosovo završi svoj deo posla - rekao je on.

(Kosovo onlajn)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)