AMERIČKI SENATORI TRAŽE OD BAJDENA: Razmotriti podršku Prištini, nisu uzvratili na pozive za deeskalaciju

Tanjug

27. 06. 2023. u 00:56

GRUPA američkih senatora u pismu predsedniku SAD Džozefu Bajdenu izrazila je zabrinutost zbog pogoršanja situacije na severu Kosova i Metohije, ističući da Priština nije odgovorila na napore SAD da deeskaliraju situaciju, zbog čega će, kako je navedeno, Kongres razmotriti dosadašnju podršku Prištini i Beogradu.

АМЕРИЧКИ СЕНАТОРИ ТРАЖЕ ОД БАЈДЕНА: Размотрити подршку Приштини, нису узвратили на позиве за деескалацију

Foto: EPA

-Cenimo diplomatske napore SAD za deeskalaciju krize, ali na ove napore posebno Kosovo nije uzvratilo. Kao posledica, spremni smo da razmotrimo promenu podrške Kongresa, ističe se u pismu Bajdenu u koje je Tanjug imao uvid.

Senatori ističu da su "zaprepašćeni" nedavnim akcijama koje su preduzele vlade Beograda i Prištine, donošenjem provokativnih odluka koje prete da potkopaju izglede za unapređenje bilateralnih odnosa i normalizaciju situacije.

-Ovo uključuje nedavna hapšenja trojice službenika kosovske policije od strane srpskih vlasti 14. juna. Odbijanje kosovskih Srba da učestvuju na lokalnim opštinskim izborima i akcije kosovske vlade u nasilnom pristupu opštinskim zgradama, rezultiralo je dramatičnom eskalacijom tenzija i nasiljem koje ugrožava krhki mir u regionu, poručili su senatori.

Oni su pozvali Bajdena da izvrši diplomatski pritisak kako bi se okončala trenutna kriza i nastavio napredak u implementaciji Ohridskog sporazuma.

-Podržavamo predlog Evropske unije Srbiji i Kosovu koji uključuje povlačenje preostalih gradonačelnika iz opštinskih zgrada na severu Kosova, obustavu policijskih operacija u blizini opštinskih zgrada, raspisivanje novih opštinskih izbora uz učešće kosovskih Srba i povratak dijalogu o sprovođenju Ohridskog sporazuma, uključujući i Asocijaciju opština sa srpskom većinom na severu Kosova, poručuje se u pismu.

Senatori su pozvali američkog predsednika "da odloži prodaju vojne opreme" i da nastavi bezbednosnu saradnju sa Beogradom i Prištinom, kao i da dostavi izveštaj Senatu koji potvrđuje "da obe vlade primenjuju uzdržanost kako bi izbegle bilo kakve radnje koje podrivaju bezbednost američkih snaga koje učestvuju u KFOR-u".

Kako se navodi, nedavno nasilje Srba nad KFOR-om na severu KiM, kao i odluke i kosovske i srpske vlade nastavljaju da eskaliraju umesto da deeskaliraju tenzije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (4)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!