BORELJ: Priština da suspenduje policijske akcije na severu

V.K.

30. 05. 2023. u 17:20

VISOKI predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Đuzep Borelj rekao je danas, povodom situacije na severu Kosova, da se radi na održavanju hitnog sastanka na visokom nivou i pozvao Prištinu da suspenduje policijske operacije na severu sa fokusom na zgrade opština.

БОРЕЉ: Приштина да суспендује полицијске акције на северу

Foto: Printskrn

Bortelj je, u obraćanju medijima posle sastanka sa predsednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem, podvukao da EU osuđuje najoštrije nasilje na severu Kosova.

- Osuđujemo najoštrije nasilje na severu Kosova koje smo videli proteklih dana. Nasilni akti protiv građana, medija, izvršnih organa, Kfora su appsolutno neprihvatljivi i dovode do veoma opasne situacije. EU u potpunosti podržava Kfor u ispunjavanju mandata u interesu mira i stabilnosti na Kosovu - naglasio je on, prenosi kosovo-online.

Borelj je preneo da se jutros, još jednom, čuo sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, i da je sinoć razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

- Pozvao sam obe strane da odmah preduzdmu mere za deeskalaciju. Svaka jednostrana akcija treba biti izbegnuta i mir mora ponovo uspostavljen. Kao prvu meru očekujem od (tzv.) kosovskih vlasti da suspenduju policijske operacije sa fokusom opštinskih zgrada na severu, a na drugoj strani obustavu nasilnih protesta - podvukao je .

Borelj je istakao da EU očekuje od obe strane da deluju odgovorno i da se angažuju pod hitno u dijalogu kako bi se pronašlo održivo rešenje za situaciju na severu Kosova koje bi grantovalo bezbednost i mir na Kosovu na putu ka normalizaciji odnosa.

- Radim na organizovanju hitnog sastanka na viskokom nivou. Moj zamenik generalnog sekretara za bezbednost i odbranu Šarls Fris je trenutno na Kosovu, i zajendo sa Euleksom rade na tome. U međuvremenu članice EU su infromisane o razvoju situacije. Dok razgovaramo na Komitetu za spoljen poslove se raspravklja o mogućim merama ako strane budu odbijale korake ka deeskalaciji - objasnio je Borelj.

Borelj je kazao da su strane pozvane da daju svoj doprinos saradnji i bezbednosti u Evropi i prevaziđu probleme prošlosti.

- Ima dosta nasilja, bilo je previše nasilja. Imamo dovoljno nasilja u Evropi i ne možemo sebi priušiti novi konflikt. Nadam se da će moja poruka biti saslušana i da će ljudi da se ponašaju u skladu s tim zahtevima - naglasio je Borelj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (12)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati