OKUPACIJA KOSOVA I METOHIJE Petković: Krpa koju su istakli neće tu dugo stajati, sad je na međunarodnoj zajednici da zaustavi Kurtija

Novosti Onlajn

19. 05. 2023. u 12:52

PETAR Petković, direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju, danas će održati konferenciju za medije.

ОКУПАЦИЈА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ Петковић: Крпа коју су истакли неће ту дуго стајати, сад је на међународној заједници да заустави Куртија

Foto: Printskrin

- U toku je razgovor predsednika Vučića i Miroslava Lajčaka. Započela je okupacija severa KiM od strane Aljbina Kurtija. Simbol okupacije je krpa koju su istakli na zgradi opštine, koja će tu stajati koliko i sama okupacija, a to znači ne dugo. Svaka ima kraj, a ovoj će biti kada Srbi budu izabrali trenutak. Srpska trobojka je nadživela sve zastave, a tako će biti i ovog puta, kaže Petković. Jasno vam je da neko ko nema legitimitet ne može predstavljati građane te opštine.

"Samo je dvoje Srba glasalo i 553 Albanaca za Atića, a pritom je dobio čak i manji broj glasova nego prošli put. Imamo 45.000 upisanih birača, a glasalo je 1657. Sram bilo one koji su podržali ove kontejner izbore jer su pokazali da ne haju za demokratiju. Kvinta govori kako i jedna i druga strana treba da se suzdrže, govori da nema volje za stabilizacijom. Kurtiju neko daje vetar u leđa i podržava ga. Žele da isprovociraju rat."

Petković traži da se prestane sa hapšenjem, sa zaustavljanjem vozila, da se stane jer Kurti nema šta da traži na severu, niti tzv. Kosovska policija.

- Danas je na Bistričkom mostu zaustavljen rudar koji je radio u trećoj smeni u rudniku "Crnac". Oduzeli su mu KM tablice i napisali mu kaznu. Danas je počela nova faza Kurtijeve protivpravne odluke o registracijama, na šta nema pravo - rekao je Petković.

Petković je rekao da se slaže sa rokom koji je srpski narod dao do 1. juna da Kurti prestane sa provokacijama.

- Kurti želi da nas gurne u sukobe sa međunarodnom zajednicom. Moramo sačuvati živote i našu državu Srbiju.

Odgovori na pitanje novinara

- Jasno je da je u prvoj liniji odgovornost EULEKS-a i KFOR-a u bezbednosnom vakuumu, naročito kada su Srbi napustili institucije. Baš zbog toga što je Kurti krenuo u izgradnju protivpravnih policijskih baza i na Jarinju i Brnjaku sa ROSU, sve to sa razlogom da se ne formira ZSO. Nemaju prava da budu prisutni na severu, a kamoli da maltretiraju i da pucaju na Srbe, a videli ste danas i da skidaju tablice - rekao je Petković.

- Srbi ostavljaju rok do 1. juna jer žele da daju vreme Kurtiju i međunarodnoj zajednici. Rekao sam već razloge zašto kosovska policija nema prava da bude tu. Nakon toga uslediće njihov odgovor kakav god bio. Gledaćemo da ne bude sukoba i bićemo uz svoj narod, ali šta ćete kada oni stalno izazivaju.

- Potvrdilo se ono što je Vučić rekao, da Kurti ne želi da formira ZSO već da izazove krizu i rat. Predstoje nam teška vremena, veoma smo zabrinuti. Odgovornost je na međunarodnoj zajednici da zaustavi Kurtija u njegovim namerama, jer šta god da se bude desilo odgovornost je na onima koji su mu dozvolili da se tako ponaša - zaključio je Petković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (44)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri